Рататуй (рагу): Класичні рецепти з мясом і овочами

Рататуй (рагу) — типове овочеве блюдо французької кухні. Яке в даний час готують з додаванням м’яса. Якщо страва готується тільки з овочами, то його кладуть до м’яса, як гарнір. Коли воно об’єднує і овочі і м’ясо, являє собою окреме готову страву.

У страви є свої принципи: різні овочі повинні готуватися окремо, потім вони змішуються і доводяться разом до фінальної стадії, при якій виходить навариста консистенція.

Рататуй — являє собою чудову закуску, яка гарна ще й тим, що її можна приготувати заздалегідь. А коли вона постоїть, то стає ще смачніше.

Як приготувати рататуй (рагу) овочевий з прованськими травами

Дізнайтеся рецепт цього неймовірно смачного страви з овочів.

Інгредієнти для соусу:

  • помідори — 900 г
  • перець — 250 г
  • цибуля — 200 г
  • морква — 200 г
  • стебло селери — 100 г
  • перець чилі — 50 г
  • масло топлене або вершкове — 40 г
  • часник зубчики
  • прованські трави — 1 ст. ложка
  • сіль і цукор — по 1 ст. ложці
  • чебрець, базилік

Інгредієнти для верхнього шару:

  • цукіні — 500 г
  • баклажани — 500 г
  • кабачки — 500 г
  • помідори — 300 г
  • картопля — 200 г
  • цибуля — 200 г
  • солодкий перець червоний, жовтий, зелений — 3 шт.
  • олія оливкова — 60 мл
  • сіль — 2 ч. ложки
  • чебрець

Спосіб приготування:

  1. Помиті перці ставимо в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусах С.

2. На помідорах робимо надріз хрест навхрест і заливаємо окропом на 10 хвилин.

3. Після цього шкірка томатів легко знімається.

4. Очищені томати подрібнюємо блендером в однорідну масу.

5. У сковороду з високими бортиками наливаємо оливкову олію і насипаємо нарізану цибулю.

Дивіться також:  Тушковані кабачки з овочами і мясом — найкращі рецепти

6. Цибулю трохи потомим і додаємо дрібно нарізану моркву з топленным маслом. Трохи смажимо ве разом.

7. Потім додамо нарізаний стебло селери. Перемішаємо.

8. Трохи пізніше наливаємо однорідну масу томатів (пюре) і кладемо лавровий лист — 2 шт.

9. Поки нудяться овочі на сковороді, потрібно нарізати запечені перці смужками, очистивши їх від шкірки. Опускаємо смужки запеченого перцю до всіх овочів на сковороді.

10. Незабаром насипаємо прованські трави, 2 зубчики часнику, нарізаний перець чилі. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 1 годину Потім відкриваємо кришку і ще тушкуємо 30 хвилин.

11. Тим часом нарізаємо баклажани і кабачки на круглі кільця, солимо і заливаємо холодною водою на 20 хвилин.

12. У сковороду з овочами кладемо сіль і цукор по 1 ст. ложці, чебрець, базилік. Прибираємо лавровий лист.

13. За допомогою блендера подрібнюємо овочеву масу в сковороді.

14. В блюдо для запікання виливаємо отриману масу з сковороди і починаємо збирати рататуй (рагу).

Формування страви:

15. Опускаємо нарізані кільцями: кабачки, баклажани, помідори, цибуля, цукіні, картопля. Укладаємо їх у вигляді джгута.

16. У ємність наливаємо 60 мл оливкової олії, насипаємо чебрець, 2 ч. ложки солі, чорний мелений перець і перемішуємо.

17. Поливаємо оливковою сумішшю укладені овочі в страві. Закриваємо блюдо зверху фольгою і ставимо в духовку на 90 хвилин при 160 градусах С.

18. Потім знімаємо фольгу і запікаємо в духовці ще 40 хвилин.

19. Дістаємо готову страву з духовки. Перед нами рагу — традиційне блюдо прованської кухні.

Рататуй з овочів з м’ясом і картоплею — рецепт в духовці «по-турецьки»

Красиво оформлене овочеве рагу з м’ясом приємно здивує вас.

Дивіться також:  Другі страви на Новий 2020 рік — прості і смачні рецепти

Потрібно:

  • фарш — 500 г
  • цибуля — 2 шт.
  • яйце — 1 шт.
  • кабачок — 2 шт.
  • баклажан — 2 шт.
  • болгарський перець — 1 шт.
  • картопля — 2 шт.
  • спеції: сіль, чорний перець, італійські трави
  • вода — 500 мл
  • томатна паста — 2 ст. ложки

Приготування:

1. Овочі будемо нарізати на спеціальному інструменті — шатківниці.

2. Нарізаємо круглими пластинами картоплю.

3. Також шаткуємо баклажани і кабачки.

4. Наступним етапом смажимо пластини овочів з обох сторін по 2 хвилини. Картоплю теж смажимо з 2 сторін.

5. У миску з м’ясним фаршем кладемо дрібно нарізану цибулю, сире яйце, спеції за смаком, перець і сіль. Перемішуємо в однорідну масу.

6. Формуємо з фаршу маленькі котлетки і смажимо їх з двох сторін.

7. Комплектуємо форму для запікання з обсмаженими овочами, м’ясними котлетами, картоплею і гуртками болгарського перцю. Зверху посолити.

8. В окрему ємність наливаємо 500 мл води і розводимо в ній 2 ст. ложки томатної пасти. Рататуй (рагу) поливаємо зверху томатним розчином.

9. Ставимо форму для запікання в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.

10. Дістаємо готове овочеве рагу з м’ясом, накладаємо по тарілочках і приємного апетиту !

Як приготувати овочеве рагу з курячим філе на сковороді — відео рецепт

Подивіться рецепт рагу з куркою, приготований на сковороді.

Мені подобається приготування страви таким способом. Якщо сковорода глибока, то дуже зручно.

Лінивий рататуй з баклажанів та помідорів із сиром

Смак сиру і овочів поєднуються ідеально.

Потрібно:

Процес готування рататуй (рагу):

1. Ножем робимо надрізи в баклажанах і солимо зверху і в надрезах теж. Надрізи повинні бути зроблені таким чином (не до кінця), щоб вийшла гармошка. Залишаємо їх на 40-60 хвилин. Потім розрізати плоди промити проточною водою.

Дивіться також:  Холодець (холодець) з риби — 9 простих і смачних рецептів

2. Помідори нарізати кружечками.

3. У миску покласти бринзу і розім’яти її виделкою. Потім змішати зі сметаною, подрібненим часником і олією. і ще нарізати зелень і додати до маси. Масу перемішати.

4. Блюдо для запікання змащуємо всередині олією і викладаємо гармошки з баклажан.

Формування страви:

5. Починаємо формувати рататуй (рагу): у кожен розріз баклажана покласти кружок томату і начинку з сиру зі сметаною.

6. Блюдо для запікання, ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів на 30-35 хвилин.

7. Потім дістаємо з духовки і посипаємо зверху тертим твердим сиром і знову ставимо в духовку на 15 хвилин.

8. Ось і все, блюдо рататуй (рагу) готове. Приємного апетиту !