Соус томатний, зроблений в домашніх умовах — це натуральна заготівля на зиму. Зараз встигають свої помідори на городах і дачних ділянках. І у багатьох людей виникає питання: Як їх переробити на зиму, щоб потім використовувати в супи або другі страви.
Помідори — це найпоширеніші і цінні плоди серед інших овочів. Тому і заготівель на зиму робимо завжди багато.
Ось деякі з них:
- Салати з помідорів на зиму
- Домашній кетчуп з помідорів
- Томатний сік на зиму
- Смачна томатна паста з томатів
- Солодкі помідори з дуже смачним розсолом
- Помідори з огірками «Асорті»
- Томати на зиму часточками
- Пікантні помідори з часником
- Мариновані помідори з цілими плодами
З усіх способів домашнього консервування вибирайте ті, при яких зберігаються поживні речовини, смак і аромат помідорів.
Соус томатний з хроном на зиму
Приступаючи до консервації, відберіть стиглі помідори та видалити дефектні частини.
Потрібно:
- Червоні помідори — 1.5 кг
- Хрін — 200 г
- Часник — 100 г
- Сіль — за смаком
Приготування
- Помідори наріжте на шматочки.
- Хрін очистити і теж наріжте на шматочки.
- Часник розберіть на зубчики і очистіть їх.
- Всі підготовлені овочі пропустіть через м’ясорубку. Додайте за смаком сіль і перемішуйте масу до повного розчинення солі.
- Розкладіть соус томатний по чистим банкам і зберігайте в прохолодному місці.
У споживайте заготівлю в якості соусу до м’ясних і рибних страв.
Гострий томатний соус в домашніх умовах на зиму з помідорів
З гострим смаком соус можна заготовити в двох варіантах. Подивіться — Спосіб № 1.
Необхідні продукти:
- Помідори без шкірки — 20 кг
- Цукор — 1.5 кг
- Очищений і подрібнений цибулю — 900 г
- Очищений часник — 15 г
- Запашний перець — 6 г
- Чорний перець — 6 г
- Гвоздика — 16 г
- Кориця — 4 г
- Гірчиця — 16 г
- Сіль — 350 г
- Оцтова есенція (кислота) 80% — 125 г
Спосіб приготування
- Помідори вимийте і опустіть цілими в киплячу воду на 1-1.5 хвилини. Потім швидко охолодити у воді і зніміть шкірку ножем.
- Очищені плоди складайте в таз або велику каструлю на половину ємності. Потім додайте цукор і доведіть масу до кипіння.
- Після цього в киплячу масу додайте дрібно розмелений гіркий і запашний перець.
- Пропустіть через м’ясорубку цибулю і часник, які опустіть теж у киплячу масу.
- Всі інші прянощі складіть у марлевий мішечок і опустіть в киплячі помідори одночасно з цибулею і часником.
- Уваривайте томатну масу в 2 рази. Перед закінченням варіння додайте сіль і оцтову кислоту. Мішечок зі спеціями дістаньте.
- Соус томатний у гарячому вигляді розкладіть по чистим банкам, прикрийте кришкою і поставте стерилізувати.
- Час стерилізування для півлітрових банок — 35 хвилин, літрові — 50 хвилин, 3 літрових — 60 хвилин.
- Зберігайте банки в прохолодному місці.
Відео про те, як заготовити на зиму соус по-турецьки без оцту і цукру
Подивіться кращий рецепт без стерилізації банок.
У зимовий період з них можна готувати різні страви.
Рецепт гострого томатного соусу з гострим перцем на зиму
Заготівля соусу з гострим смаком — Спосіб № 2.
Необхідно:
- Помідори — 10 кг
- Цибуля — 500 г
- часник — 3-4 зубчики
- Цукор — 750 г
- Сіль — 100 г
- Столовий оцет — 0.27-0.3 літра
- Чорний мелений перець — 0.2 г
- Молодий запашний гострий перець — 0.1 г
- Гвоздика — 0.1 г
- Кориця — 0.1 г
- Порошок гірчиці — 0.5 г
Хід дій
- Зрілі червоні помідори опускайте невеликими порціями в киплячу воду на 1-2 хвилини. Потім охолодіть їх у холодній воді, очистіть від шкірки і наріжте скибочками.
- Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте кільцями.
- Потім підготовлені помідори і цибулю покладіть в емальовану каструлю і уварите до половини початкового об’єму.
- Часник подрібніть і розітріть разом з сіллю.
- Всі прянощі в марлевому мішечку покладіть в томатну масу на час варіння.
- Сіль з розтертим часником і цукор покладіть у гарячу масу за 10 хвилин до готовності.
- Влийте оцет перед закінченням варіння.
- Дістаньте мішечок і розлийте соус в банки в гарячому вигляді.
- Потім поставте стерилізувати в киплячій воді: пів-літрові банки — 15 хвилин, літрові банки — 25 хвилин.
Соус томатний по-французьки — простий рецепт заготівлі без стерилізації
Про те, як варити цю смачну заготівлю є різні рецепти, але і французький спосіб не можна обійти стороною. Скажемо відразу, що він без оцту.
Потрібно:
- Томати — 5 кг
- Цибуля — 500 г
- Часник — 2 головки
- Лавровий лист — 3-4 шт.
- Зелень естрагону — 30 г
- Сіль, цукор, мелений перець, рослинна олія
Спосіб приготування
- Стиглі помідори наріжте часточками і распарьте в каструлі під кришкою.
- Помідори распаривайте разом з подрібненою цибулею, часником і зеленню естрагону.
- Потім протріть всю масу через рідке сито.
- Отримане пюре уварите до половини початкового об’єму (це буде приблизно 2 години).
- Прянощі в марлевому мішечку покладіть в масу на час варіння. Додайте сіль. цукор, мелений перець за смаком.
- Потім розкладіть соус томатний в банки в гарячому вигляді.
- Коли банки з вмістом охолонуть, то налийте зверху трохи олії і укупоривайте банки кришками.
- Зберігайте заготовки в темному і холодному місці.
Як приготувати на зиму домашній соус з помідорів
Розгляньте ще один рецепт заготівлі соусу без стерилізації банок.
Хід приготування рецепту:
- Яскраво-червоні помідори ретельно вимийте. Потім розріжте кожен томат на кілька частин. Всі складіть у каструлю і варіть до тих пір, поки шкірка не почне легко відділятися. Потім дайте всій масі охолонути.
- Утворилася на поверхні прозору рідину злийте і уваривайте її 3 рази. А решту густу масу протріть через дрібне сито діаметром 1.5 мм).
- Потім обидві частини змішайте і варіть 20-25 хвилин, безперервно помішуючи.
- Перед закінченням варіння покласти лавровий лист, запашний або гіркий перець, зелень петрушки і кропу. Ще додайте цукор і сіль за смаком.
- Прокип’ятіть ще 2-3 хвилини і в гарячому вигляді розлийте по банках, закатайте.
Соус «Македонський» з помідорами й огірками на зиму
І цей рецепт з огірками має свою родзинку і вишуканий смак.
Продукти:
- Помідори — 10 кг
- Огірки свіжі (або солоні) — 225 г
- Цукор — 600 г
- Столовий оцет — 0.5 л
- Сіль — 120 г
- Червоний гострий перець — 30 г
- Мелений чорний перець — 15 г
- Порошок гірчиці — 5 г
Хід роботи
- Помідори вимийте, наріжте часточками, распарьте в каструлі і протріть через рідке сито.
- Свіжі або солоні огірки ретельно вимийте і пропустіть через м’ясорубку.
- Одержаний томатний сік уварите до зменшення об’єму на 2/3.
- В уварений томатний сік додайте подрібнені огірки, сіль, цукор, перець, гірчицю і оцет. Все добре перемішайте, доведіть до кипіння і розлийте по банках.
- Павстеризуйте при 85-90 градусах С: пів-літрові банки — 8 хвилин, літрові банки — 15 хвилин.
Відео про те, як приготувати соус «Універсальний» на зиму з томатів
Сподіваюся, що заготовки з томатів у вигляді соусу вам сподобаються, тому що смак помідори приємний завжди.