Соус томатний на зиму — домашні рецепти соусу з помідорів

Соус томатний, зроблений в домашніх умовах — це натуральна заготівля на зиму. Зараз встигають свої помідори на городах і дачних ділянках. І у багатьох людей виникає питання: Як їх переробити на зиму, щоб потім використовувати в супи або другі страви.

Помідори — це найпоширеніші і цінні плоди серед інших овочів. Тому і заготівель на зиму робимо завжди багато.

Ось деякі з них:

  • Салати з помідорів на зиму
  • Домашній кетчуп з помідорів
  • Томатний сік на зиму
  • Смачна томатна паста з томатів
  • Солодкі помідори з дуже смачним розсолом
  • Помідори з огірками «Асорті»
  • Томати на зиму часточками
  • Пікантні помідори з часником
  • Мариновані помідори з цілими плодами

З усіх способів домашнього консервування вибирайте ті, при яких зберігаються поживні речовини, смак і аромат помідорів.

Соус томатний з хроном на зиму

Приступаючи до консервації, відберіть стиглі помідори та видалити дефектні частини.

Потрібно:

  • Червоні помідори — 1.5 кг
  • Хрін — 200 г
  • Часник — 100 г
  • Сіль — за смаком

Приготування

  1. Помідори наріжте на шматочки.
  2. Хрін очистити і теж наріжте на шматочки.
  3. Часник розберіть на зубчики і очистіть їх.
  4. Всі підготовлені овочі пропустіть через м’ясорубку. Додайте за смаком сіль і перемішуйте масу до повного розчинення солі.
  5. Розкладіть соус томатний по чистим банкам і зберігайте в прохолодному місці.

У споживайте заготівлю в якості соусу до м’ясних і рибних страв.

Гострий томатний соус в домашніх умовах на зиму з помідорів

З гострим смаком соус можна заготовити в двох варіантах. Подивіться — Спосіб № 1.

Необхідні продукти:

  • Помідори без шкірки — 20 кг
  • Цукор — 1.5 кг
  • Очищений і подрібнений цибулю — 900 г
  • Очищений часник — 15 г
  • Запашний перець — 6 г
  • Чорний перець — 6 г
  • Гвоздика — 16 г
  • Кориця — 4 г
  • Гірчиця — 16 г
  • Сіль — 350 г
  • Оцтова есенція (кислота) 80% — 125 г
Дивіться також:  Варення з пелюсток троянд — 5 рецептів в домашніх умовах

Спосіб приготування

  1. Помідори вимийте і опустіть цілими в киплячу воду на 1-1.5 хвилини. Потім швидко охолодити у воді і зніміть шкірку ножем.
  2. Очищені плоди складайте в таз або велику каструлю на половину ємності. Потім додайте цукор і доведіть масу до кипіння.
  3. Після цього в киплячу масу додайте дрібно розмелений гіркий і запашний перець.
  4. Пропустіть через м’ясорубку цибулю і часник, які опустіть теж у киплячу масу.
  5. Всі інші прянощі складіть у марлевий мішечок і опустіть в киплячі помідори одночасно з цибулею і часником.
  6. Уваривайте томатну масу в 2 рази. Перед закінченням варіння додайте сіль і оцтову кислоту. Мішечок зі спеціями дістаньте.
  7. Соус томатний у гарячому вигляді розкладіть по чистим банкам, прикрийте кришкою і поставте стерилізувати.
  8. Час стерилізування для півлітрових банок — 35 хвилин, літрові — 50 хвилин, 3 літрових — 60 хвилин.
  9. Зберігайте банки в прохолодному місці.

Відео про те, як заготовити на зиму соус по-турецьки без оцту і цукру

Подивіться кращий рецепт без стерилізації банок.

У зимовий період з них можна готувати різні страви.

Рецепт гострого томатного соусу з гострим перцем на зиму

Заготівля соусу з гострим смаком — Спосіб № 2.

Необхідно:

  • Помідори — 10 кг
  • Цибуля — 500 г
  • часник — 3-4 зубчики
  • Цукор — 750 г
  • Сіль — 100 г
  • Столовий оцет — 0.27-0.3 літра
  • Чорний мелений перець — 0.2 г
  • Молодий запашний гострий перець — 0.1 г
  • Гвоздика — 0.1 г
  • Кориця — 0.1 г
  • Порошок гірчиці — 0.5 г

Хід дій

  1. Зрілі червоні помідори опускайте невеликими порціями в киплячу воду на 1-2 хвилини. Потім охолодіть їх у холодній воді, очистіть від шкірки і наріжте скибочками.
  2. Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте кільцями.
  3. Потім підготовлені помідори і цибулю покладіть в емальовану каструлю і уварите до половини початкового об’єму.
  4. Часник подрібніть і розітріть разом з сіллю.
  5. Всі прянощі в марлевому мішечку покладіть в томатну масу на час варіння.
  6. Сіль з розтертим часником і цукор покладіть у гарячу масу за 10 хвилин до готовності.
  7. Влийте оцет перед закінченням варіння.
  8. Дістаньте мішечок і розлийте соус в банки в гарячому вигляді.
  9. Потім поставте стерилізувати в киплячій воді: пів-літрові банки — 15 хвилин, літрові банки — 25 хвилин.
Дивіться також:  Вишневий сік — рецепти на зиму в домашніх умовах

Соус томатний по-французьки — простий рецепт заготівлі без стерилізації

Про те, як варити цю смачну заготівлю є різні рецепти, але і французький спосіб не можна обійти стороною. Скажемо відразу, що він без оцту.

Потрібно:

  • Томати — 5 кг
  • Цибуля — 500 г
  • Часник — 2 головки
  • Лавровий лист — 3-4 шт.
  • Зелень естрагону — 30 г
  • Сіль, цукор, мелений перець, рослинна олія

Спосіб приготування

  1. Стиглі помідори наріжте часточками і распарьте в каструлі під кришкою.
  2. Помідори распаривайте разом з подрібненою цибулею, часником і зеленню естрагону.
  3. Потім протріть всю масу через рідке сито.
  4. Отримане пюре уварите до половини початкового об’єму (це буде приблизно 2 години).
  5. Прянощі в марлевому мішечку покладіть в масу на час варіння. Додайте сіль. цукор, мелений перець за смаком.
  6. Потім розкладіть соус томатний в банки в гарячому вигляді.
  7. Коли банки з вмістом охолонуть, то налийте зверху трохи олії і укупоривайте банки кришками.
  8. Зберігайте заготовки в темному і холодному місці.

Як приготувати на зиму домашній соус з помідорів

Розгляньте ще один рецепт заготівлі соусу без стерилізації банок.

Хід приготування рецепту:

  1. Яскраво-червоні помідори ретельно вимийте. Потім розріжте кожен томат на кілька частин. Всі складіть у каструлю і варіть до тих пір, поки шкірка не почне легко відділятися. Потім дайте всій масі охолонути.
  2. Утворилася на поверхні прозору рідину злийте і уваривайте її 3 рази. А решту густу масу протріть через дрібне сито діаметром 1.5 мм).
  3. Потім обидві частини змішайте і варіть 20-25 хвилин, безперервно помішуючи.
  4. Перед закінченням варіння покласти лавровий лист, запашний або гіркий перець, зелень петрушки і кропу. Ще додайте цукор і сіль за смаком.
  5. Прокип’ятіть ще 2-3 хвилини і в гарячому вигляді розлийте по банках, закатайте.
Дивіться також:  Помідори (томати) в овочевий заливці на зиму в банках

Соус «Македонський» з помідорами й огірками на зиму

І цей рецепт з огірками має свою родзинку і вишуканий смак.

Продукти:

  • Помідори — 10 кг
  • Огірки свіжі (або солоні) — 225 г
  • Цукор — 600 г
  • Столовий оцет — 0.5 л
  • Сіль — 120 г
  • Червоний гострий перець — 30 г
  • Мелений чорний перець — 15 г
  • Порошок гірчиці — 5 г

Хід роботи

  1. Помідори вимийте, наріжте часточками, распарьте в каструлі і протріть через рідке сито.
  2. Свіжі або солоні огірки ретельно вимийте і пропустіть через м’ясорубку.
  3. Одержаний томатний сік уварите до зменшення об’єму на 2/3.
  4. В уварений томатний сік додайте подрібнені огірки, сіль, цукор, перець, гірчицю і оцет. Все добре перемішайте, доведіть до кипіння і розлийте по банках.
  5. Павстеризуйте при 85-90 градусах С: пів-літрові банки — 8 хвилин, літрові банки — 15 хвилин.

Відео про те, як приготувати соус «Універсальний» на зиму з томатів

Сподіваюся, що заготовки з томатів у вигляді соусу вам сподобаються, тому що смак помідори приємний завжди.