Святковий великодній стіл завжди прикрашали паски і паски. Способи приготування яких збереглися від наших бабусь і прабабусь. В даний час деякі з них внесені зміни, які не впливають на смак, але створюють самі рецепти простіше і доступніше.
Раніше Великдень, як свято, відзначалася в кожному будинку. І існувала величезна кількість способів приготування паски. Майже у кожної господині був свій спосіб приготування: великодня сирі і заварні, царська паска, рожева і шоколадна, великдень горіхова і паска з родзинками. Багато господині вміють готувати різну іншу випічку на великодній стіл.
У статті наводяться багато різних найбільш смачних і цікавих рецептів, що показують різні способи приготування пасхи, так, що кожна господиня може вибрати те, що припаде їй до смаку.
Як приготувати різними способами великдень у дерев’яних формах (пасочницах)
Найголовніше блюдо великоднього столу — великдень — роблять із спеціальних дерев’яних формах, званих пасочницами. Такі форми продаються у церковних лавках і ще їх можна купити і з рук у різьбярів. Пасочніци можна подарувати перед Великоднем і тоді господиня може відразу скористатися їй.
Пасочница являє собою развалистый донизу ящичок. Форма пасочніци являє собою збірно-розбірну порожнисту чотиригранну піраміду з дощечок. Віджата в ньому сирна маса має вигляд усіченої піраміди, що символізує місце розп’яття і мученицької смерті Христа — Голгофу.
У старовину пасочніци були різної висоти: від 15 до 20 — 22 див. Пасочные форми роблять з листяних порід дерев (частіше з липи, як більш м’якого та придатного для різьблення матеріалу, рідше роблять з берези або дуба).
На внутрішніх гранях пасочніци крім букв ХВ (Христос Воскрес) зображені символи страждання і Воскресіння Христа: хрест, спис, тростина, пророслі квітки, символ Святого Духа — голуб; символи Воскресіння Христа і відродження життя: рослинні орнаменти з квітів і трав, пророслі зерна, грона винограду, сходи в рай.
Інколи зустрічається зображення манни небесної — хліба, що падає з неба у вигляді дощу, лілій. Три схрещені лілії уособлюють три доблесті: співчуття, справедливість і милосердя.
Продукти для пасхи
Головним компонентом будь пасхи є сир. Щоб паска вийшла смачною, сир краще приготувати самим або купити на ринку. Готувати домашній сир можна з молока, купленого в магазині. Підходять всі способи приготування сиру.
Сир для паски не повинен бути дуже кислим, а досить сухим, але і не складався б з крупинок.
Крім сиру в паску кладуть масло, сметану, яйця, вершки і цукор. Продукти повинні бути свіжими, а сметана — досить густий. Вершки перед додаванням у великдень краще закип’ятити. Можна додати родзинки, нарізані цукати або горіхи, кардамон, лимонну цедру, ванілін.
Сир з маслом повинні бути ретельно растерты і перемішані. І тільки тоді додають інші компоненти. Все знову добре перемішують і викладають в пасочницу, яка всередині повинна бути викладена цілісної вологою серветкою або марлею (складки повинні бути рівними).
Форма пасочніци заповнюється підготовленим сиром і прикривається тієї ж серветкою. Зверху кладуть дощечкою і ставлять вантаж. Форму ставлять в холодне місце на 1 — 2 доби, щоб стекла сироватка.
Не виймаючи паску з форми, її несуть освячувати до церкви. У День Воскресіння Христового форму розбирають і всі бачать акуратну башточку з отпечатавшимися хрестом, літерами і символами. Така великдень називається «сирий».
Крім сирих існують великодня «заварні». У цьому випадку, готову паску, в яку додані всі компоненти, варять на невеликому вогні, безперервно помішуючи, до першого міхура, Далі охолоджують і викладають у форму. краще не доварити, ніж переварити великдень, інакше вона вийде з грудками. Бувають заварні великодня, у яких варять тільки частина компонентів.
Заварні і сирі великодня однаково смачні. Заварні великодня зберігаються довше (в холодильнику — протягом тижня), в них можна класти такі продукти, як родзинки, від яких сирі великодня швидко скисають. Однак сирі великодня легше і швидше в приготуванні.
В цілому, приготування пасхи займає небагато часу, і господиня може зробити великдень з кількох рецептами, знаючи способи їх приготування.
Зараз є у продажу інші форми пасочніци — з сучасних матеріалів.
Паска сирна — докладні способи її приготування
Продукти:
- 1 кг сиру
- 5 — 10 штук яєць (жовтки)
- 200 грам цукровий пісок
- 100 — 200 грам цукати
- цедра цитрусових — з одного плоду
- 1/4 чайної ложки ванілін
Способи приготування:
Жовтки відокремити від білків. Жовтки розтерти дочиста з цукровим піском, додавши ванілін. З’єднати з сиром розтерту масу, додати нарізані дрібними шматочками цукати і лимонну або апельсинову цедру, все ретельно перемішати.
Приготовлену масу викласти у форму пасочницу, поставити зверху гніт і витримати 1 — 2 дні в прохолодному місці (не в холодильнику).
Якщо немає спеціальної форми, то помістіть суміш у марлевий мішечок і дайте відвиснути в прохолодному місці 1 — 2 дні або витримати такий же час під гнітом (затиснути мішечок між двома дощечками і зверху покласти гніт).
Потім форму з віджатою масою перевернути і обережно зняти з вже сформованою великодня. Якщо маса віджималася в мішечку (марлі), то великдень формують вручну, надаючи сирній масі форму чотиригранної піраміди з усіченою вершиною.
Поверхню паски можна прикрасити їстівними прикрасами — різнокольоровими цукатами, фігурками з шоколаду, мармеладу. желе або марципана. Для ароматизації великодня в сирну масу можна додати трохи рому або лікеру.
Замість цукатів можна покласти в сирну масу нарізаний шматочками мармелад.
Сирна паска з курагою
Дізнаємося різні способи приготування паски і набуваємо досвіду.
Продукти:
- 1 кг сиру
- 150 г вершкового масла
- 3 яйця
- 100 г цукру
- 1 г ваніліну
- 400 р (33 %) вершків
- 100 г кураги
Метод приготування:
Сир пропустити через м’ясорубку 2 рази. Додати розм’якшене вершкове масло.
Яйця збити міксером з цукром і ваніліном. Додати вершки, добре перемішати.
Вилити в каструлю і поставити на середній вогонь. Довести до кипіння і варити до тих пір, поки маса не загусне. Потім масу трохи остудити.
Курагу обшпарити окропом, обсушити і не крупно нарізати. Змішати сир, курагу і яєчну суміш.
Форму вистелити марлею, викласти сирну масу, зверху поставити невеликий гніт. Прибрати в холодильник на 10 — 12 годин.
Прикрасити шматочками фруктів і подати.
Великдень рожева
Продукти:
- 900 г сиру
- 100 г вершкового масла
- 2 — 3 склянки сметани
- яйця — 3 штуки
- 1 склянка малинового варення
Способи приготування:
Сир протерти через сито. Варення також протерти через сито, з’єднати з сиром. Додати розтерте дочиста вершкове масло, розтерті з цукром жовтки і білки і сметану.
Все дуже добре перемішати, додати за смаком цукор і викласти у форму.
Пасха буде мати рожевий колір і ніжний аромат малини.
Не слід робити великдень у великій кількості, так як вона швидко скисає.
Великдень зі згущеним молоком
Продукти:
- 600 г сиру
- 150 г вершкового масла
- 1/4 склянки цукру
- 1/2 банки згущеного молока
- 1/2 склянки родзинок
- ванілін — за смаком
Способи приготування:
Сир протерти через сито, додати цукор, вершкове масло і ванілін. Добре розтерти, додати сметану, згущене молоко і родзинки. Перемішати.
Масу викласти у форму, покласти гніт і поставити в холодильник на 10 — 12 годин.
Великдень прикрасити мармеладом, шматочками фруктів і подати.
Заварна лимонна великдень
Продукти:
- 700 г сиру
- 50 г вершкового масла
- 2 яйця
- 100 г цукру
- 1/3 склянки 20 % вершків
- цедра 2 лимонів
Способи приготування:
Сир покласти під прес на 4 — 6 годин. Потім розтерти з маслом, цукром, яйцями, вершками, додати цедру.
Не доводячи до кипіння, варити, постійно перемішуючи, на слабкому вогні протягом 1 год.
Пасочницу вистелити тканиною, викласти сир, поставити гніт і прибрати в холодильник на добу.
Прикрасьте великдень на свій розсуд.
Паска з цукатами — відео рецепт
Світлої і радісної Пасхи всім читачам блогу !