Закуска з баклажанів на зиму — завжди смачна заготовка. Рецептів приготування різних закусок з цими плодами існує дуже багато. Тому сьогодні хочеться дати на розгляд читачам найкращі.
Заготовки з баклажанових плодів з давніх-давен вважаються цінним лікарським стравою. У багатьох країнах світу цей овоч — один з найулюбленіших на домашній кухні.
Тому зараз розглянемо багато рецептів з різних країн. Вибирайте з них кращі, обмінюйтеся і готуйте на здоров’я. Баклажанна закуска, приготована в банках на зиму, завжди буде прекрасним доповненням до багатьох других страв.
Закуска з баклажанів з помідорами і часником на зиму
Найкраще вживати плоди у віці 25-40 днів. У таких плодах переважають не затверділі насіння. І м’якоть у них світло-кремовий або білий.
Необхідні продукти:
- Баклажани — 2 кг
- Помідори — 1 кг
- Морква — 0.5 кг
- Цибуля — 300 г
- Петрушка — 2 пучка
- Капуста — 0.5 кг
- Часник — 3-4 зубчики
- Сіль, рослинне масло
Спосіб приготування
- Баклажани вимийте, розріжте у них плодоніжки. Потім зробіть надрізи вздовж і запечіть в духовці до золотистого кольору.
- На маслі спасеруйте нашатковані цибулю і моркву до золотистого кольору.
- Додайте до обсмаженою цибулі і моркви нашатковану сиру капусту з нарізаною петрушкою. Все посоліть за смаком і перемішайте.
- Помідори наріжте кружечками.
- Начинкою з цибулі, моркви і капусти нафаршируйте баклажани.
- Нафаршировані баклажани укладіть в чисті банки, перешаровуючи кружечками помідор.
- Всі укладіть в банки досить щільно, щоб вийшов на поверхню сік.
- Стерилізуйте літрові банки — 20 хвилин, дволітрові — 30 хвилин.
- Відразу ж загорніть кришками.
Баклажанна закуска на зиму «Вогник»
Смачна і гостра заготівля для справжніх чоловіків.
Потрібно:
- Баклажани — 10 кг
- Оцет 9% — 0.5 літра
- Часник — 200 г
- Гіркий стручковий перець — 200 г
- Солодкий болгарський перець — 0.5 кг
- Рослинне масло — 0.5 літра
- Сіль — 1 стакан
- Запашний перець горошком — за смаком
- Лавровий лист — 10 шт.
- Петрушка — 1 пучок
Процес приготування
- Відваріть плоди баклажанів в солоній воді, поклавши в неї 0.5 склянки солі. Таким чином плоди стануть м’якими.
- Потім розріжте плоди вздовж і покладіть під прес.
- Через 5 годин дістаньте, розріжте їх ще на 4 частини і обсмажте в рослинній олії з обох сторін. Дайте їм охолонути.
- Потім приготуйте маринад. Для цього гіркий і солодкий перець разом з цибулею пропустіть через м’ясорубку.
- Ще додайте решту сіль, оцет, спеції, залишки олії. Все перемішайте. Маринад готовий.
- Укладіть баклажани в банки шарами, поливаючи кожен шар маринадом.
- Стерилізувати: півлітрові банки — 15 хвилин, літрові — 20 хвилин.
Смачний рецепт баклажанів з часником і зеленню в розсолі
У кожному рецепті є свій секрет приготування. І в цьому теж він є.
Потрібно:
- Баклажани — 5 кг
- Часник — 1 кг
- Рослинна олія, зелень кропу і петрушки
Для розсолу на 1 літр води:
- Сіль — 2 ст. л.
- Оцтова есенція — 2-3 ст. л.
- Лавровий лист, червоний стручковий перець — за смаком
Хід роботи
- Наріжте баклажани кружечками.
- Потім покладіть їх у солону воду на 1 годину під прес. Потім обсмажте в рослинному маслі.
- Часник натріть на тертці.
- Далі укладіть шарами в емальовану каструлю шарами баклажани, часник, кріп, петрушку.
- Потім залийте все розсолом (2 літри). Так залиште на добу під гніт.
- На наступний день можна укладати все в банки.
- Стерилізують 20 хвилин і закатайте.
Відео про те, як приготувати пікантну закуску баклажанну
Від такої заготовки неможливо відірватися, такі вони смачні.
Закуска з баклажанів «Забава» на зиму без стерилізації
Подивіться найпростіший рецепт баклажанної заготовки.
Необхідно:
- Баклажани — 5 кг
Для маринаду знадобляться:
- Вода — 4.5 літра
- Оцтова кислота — 4 ст. л.
- Сіль — 4 ст. л.
Для заливки потрібно:
- Болгарські перці — 4 шт.
- Гіркий перець — 4 шт.
- Великі головки часнику — 6 шт.
- Нерафінована олія — 750 мл
- Оцет — 1 ст. л.
Приготування
- Наріжте плоди баклажанів кружечками.
- Варіть частинами по 5 хвилин в маринаді.
- Окремо приготуйте заливку. Для цього пропустіть овочі через м’ясорубку, додайте рослинне масло і оцет.
- Відварені кружечки баклажанів викладіть в пастеризовані банки шарами.
- Кожен шар заливайте заливкою і утрамбовывайте.
- Потім банки загорніть і укутайте.
-
- Як порада: При виборі баклажанів звертайте увагу на зовнішній вигляд овочів. Шкірка у них повинна бути глянцевою, тугий, без пошкоджень і плям.
- А на дотик плоди повинні бути пружними, по вазі — важкими.
- При смаженні баклажани вбирають дуже багато олії. Тому перед приготуванням пересипте нарізані баклажани сіллю.
- Це прибере гіркоту і запобіжить поглинання надлишкової кількості масла при смаженні.
- Інший спосіб уникнути зайвого вбирання масла — бланшувати нарізані шматочки.