Гусак цілком, запечений в духовці — справді смачне блюдо на святковий стіл. Особливо таке блюдо гармонійно вписується в новорічне меню. Хрустка скоринка птиці видно з будь-якої точки, щоб заманити гостей скоріше за стіл.
У кожному святковому страві є свої традиційні приготування. Приміром, на новорічний стіл завжди ставлять цілу зажаристую качку, фаршировану цілу курку, смачне м’ясо кролика, запашну качку під соусом шматочками.
Найчастіше тушку гусака смажать цілком так, щоб він був фаршированим смачною начинкою. Начинка в подальшому використовується як гарнір до м’яса, нарізаному на порційні шматки.
Іноді в нижній частині з обох боків черевця роблять розрізи шкіри «кишеньки», в які вправляють ніжки. Щоб крильця не обгоріли, їх підкручують за спинку або обертають у фольгу.
Гусак буде готовий в духовці, коли сік, що виділяється з тушки при проколі голкою буде мати певний колір. А саме, якщо сік безбарвний прозорий, то значить птиця готова, а якщо червонувато-мутний — м’ясо ще сире.
Гусак з яблуками в духовці цілком — покроковий рецепт в рукаві
Подивіться рецепт приготування м’яса птиці з засмаженою скоринкою в духовці. Птах нафарширована яблуками і двома кільцями апельсина, щоб м’ясо мало аромат фруктів з приємною кислинкою.
Щоб м’ясо було м’яким і соковитим, гусак обмазується маринадом всередині і зовні.
Джерело: https://youtu.be/MhN1HuqXuSg
Інгредієнти:
- Гусак — 1 шт.
- Яблуко зелене — 3 шт.
- Апельсин -3 шт.
- Чорнослив — 150 г
- Часник — 1 головка
- Аджика — 1 ч. л.
- Рослинна олія — 2 ст. л.
- Соєвий соус — 2 ст. л.
- Солодкий соус чилі — 2 ст. л.
- Перець чорний мелений — 1 ч. л.
- Сіль — 2 ч. л.
Приготування рецепту:
1. Попередньо замочіть тушку в соляному розчині (1 ст. л. солі на 1 літр води) приблизно на 1 добу.
2. Потім виріжте біля отвору весь зайвий жир і приберіть всі зайві потрошка усередині тушки.
3. Ножем виріжте гуску, яка знаходиться трохи вище хвоста. Вона являє собою жирову залозу.
Гуска обов’язково вирізається, тому що потім готовому блюду вона може надати неприємний смак. Після її видалення змініть рукавички на інші.
4. Приготуйте маринад або обмазку для всієї тушки, як всередині, так і зовні.
5. Для приготування заправки в чашку видавіть зубчики часнику всієї головки. Ще покладіть чорний мелений перець, солодкий перець чилі, аджику, рослинна олія і соєвий соус. Все перемішайте до кашоподібної маси.
Сіль додавати не потрібно, тому що гусак був попередньо замочен в сольовому розчині.
6. Наріжте яблука на великі шматочки, попередньо вирізавши серцевину з насінням.
7. Апельсини наріжте звичайними кільцями. Чистити не треба.
8. Тушку птиці покладіть на спинку. Дві чайні ложки маринаду покладіть всередину черевця, щоб потім пальцями рук розподілити маринад по внутрішній поверхні.
Фарширование птиці яблуками і фруктами
9. Потім нафаршируйте черевце гусака яблуками, чорносливом і двома кільцями апельсина.
10. Наступним етапом обмажте приготовленим маринадом черевце птиці. Потім переверніть і повапните також спинку. Маринаду повинно вистачити. Закрийте отвір за допомогою зубочистки або зашейте.
11. У такому вигляді залиште обмащений тушку на 1 годину, щоб вона добре промаринувалася.
12. Потім помістіть замариновану птицю в рукав так, щоб черевце було внизу. Кільця апельсина укладіть зверху і з боків тушки. Бічні отвори закріпіть (закрийте), але не зовсім щільно, щоб повітря зміг вийти і пакет не лопнув.
Запікання грудкою вниз дає можливість сокам від яблук і фруктів добре просочити м’ясо грудки, щоб воно не було сухим.
13. Покладіть на деко пергаментний папір і по діагоналі зверху покладіть нафаршировану птицю в рукаві.
Запікання гусака в духовці
14. Поставте запікатися птицю на деку в рукаві на 1 годину 40 хвилин при температурі 190 градусів С.
15. Картоплю очистіть, розріжте на половинки і помістіть в чашку. В іншій мисці приготуйте смачну обсипання для картоплі. Покладіть в миску: 1 ч. л. меленого коріандру, 1/2 ч. л. чорного перцю, 1 ч. л. солі і трохи соняшникової олії. Все перемішайте і викладіть в картоплю. Ще раз перемішайте вже руками, з’єднавши обсипання з картоплею.
16. Дістаньте птицю з духовки, надріжте пакет, щоб продовжити подальший процес приготування в духовці.
17. На інший лист постеліть фольгу і покладіть туди гусака черевцем вгору. Обмотайте кінчики ніжок і крилець шматочками фольги, щоб вони не обгоріли.
18. Викладіть половинки картоплі навколо птахи.
19. Загорніть Фольгу у вигляді коритця, щоб не витекли смачні соки. Ще ложкою зачерпніть соки, що залишилися на іншому листі в рукаві і полийте ними кілька разів поверхню гусака і картоплю. Закрийте зверху листом фольги, щоб не підгоріло черевце, а картопля испеклась.
20. Поставте в духовку завантажений деко на 30 хвилин при температурі 200 градусів С.
21. Потім приберіть лист фольги зверху, щоб ще запікати 30 хвилин без фольги.
22. Дістаньте деко, щоб викласти на окрему тарілку картоплю і красеня гусака на інше прикрашене блюдо.
23. Ось так красиво виглядає картопелька запечена, яка подається до святкового столу в якості гарніру.
24. І так виглядає основна страва, подану на гаряче. Блискуча і хрустка скоринка видно відразу, а всередині ще є незабутня начинка з яблуками.
Приємного апетиту за святковим столом !
Рецепт гусака в духовці цілком з хрусткою скоринкою у фользі
Пропоную розглянути і приготувати птицю, фаршировану: квашеною капустою, курячу печінку, курячим м’ясом, свинячою грудинкою і чорносливом за німецьким рецептом. За цим рецептом гусак виходить ароматним, ніжним і дуже смачним.
Джерело: https://youtu.be/ECmgzy5CxnI
Інгредієнти:
- Тушка цілого гусака — вагою 2 кг
- Квашена капуста — 400 г
- Куряча печінка — 300 г
- Куряче філе — 300 г
- Свиняча грудинка — 150 г
- Чорнослив в’ялений — 150 г
- Морква — 1 шт.
- Коньяк — 100 г
- Сіль, перець — за смаком
- Гірчиця — 3 ст. л.
Для маринаду:
- Сіль — 3 ст. л.
- Цибуля — 1 шт.
- Перець чорний горошком — 8 шт.
- Лавровий лист — 2 шт.
Спосіб приготування:
1. Спочатку замаринуйте цілого гусака. Для цього у велику каструлю покладіть розрізану на великі шматки цибулину. Ще покладіть 3 ст. л. солі, 2 лаврових листа і 8 шт. горошин чорного перцю. Налийте в каструлю трохи кип’яченої води кімнатної температури, щоб розмішати і розчинити сіль.
2. Покладіть в каструлю зі спеціями з маринадом курку. Курка повинна бути почищена від нутрощів і помыта. Потім долийте ще в каструлю води, щоб вона покривала всю тушку. Закрийте кришкою і поставте маринуватися в холодильник, мінімум на 12 годин.
3. Чорнослив промийте і залийте окропом, щоб через 10 хвилин її вилити. Потім чорнослив залийте коньяком і теж приберіть настоятися 12 годин.
4. На наступний день, коли гусак замариновался продовжуємо приготування рецепту.
Приготування начинки для фарширування гусака
5. Свинячу грудинку наріжте кубиками.
6. Куряче філе помийте, обсушіть і наріжте кубиками зі стороною 2 див.
7. Курячу печінку помийте, обсушити паперовими серветками і наріжте на шматочки.
8. Квашену капусту наріжте ножем на більш дрібні частини.
9. У чорносливу злийте коньяк і розріжте його навпіл.
9. На розпечену сковороду викладіть шматочки свинячої грудинки, щоб обсмажити на середньому вогні до половини зникнення розтопленого жиру.
10. До обсмаженої грудинці на сковороду покладіть нашатковану моркву, щоб обсмажити разом протягом 3 хвилин.
11. Потім додайте нарізані курячі кубики, перемішайте і обсмажуйте ще 3-4 хвилини.
12. Далі додайте шматочки печінки, також перемішайте, щоб обсмажувати 4 хвилини. Наприкінці посоліть 1 ст. л. солі, поперчіть і зніміть з вогню.
13. У велику чашку викладіть вміст сковороди. Сюди ж покладіть квашену капусту і чорнослив.
14. Все перемішайте. Начинка для фарширування готова.
Запікання фаршированого гусака у фользі
15. Мариновану тушку дістаньте з каструлі, щоб обсушити зовні і зсередини паперовими рушниками.
16. У верху, де була шия, зашейте отвір кулінарними нитками.
Якщо у вас немає кулінарних ниток, то використовуйте бавовняні складені вчетверо.
17. В нижній отвір укладіть всю приготовану начинку з трамбуванням. Отвір зашейте нитками.
18. Покладіть підготовленого гусака на великий аркуш фольги і запечатайте всі краї. Покладіть гусака у фользі на деко або у форму для запікання.
19. Поставте форму в духовку розігріту до 200 градусів С спочатку на 30 хвилин.
20. Потім зменшуємо температуру до 140 градусів і запікаємо ще 3 години.
21. Потім дістаємо форму, відкриваємо фольгу, дістаємо гірчицю і обмазуємо їй поверхню так, щоб весь гусак був покритий плівкою гірчиці з допомогою пензлика.
22. Знову ставимо птицю в духовку, розігріту до 180 градусів на 20 хвилин, щоб зверху запеклася хрустка скоринка.
У результаті вийшов дуже смачний гусак, фарширований різними видами м’яса з чорносливом і капустою, з ніжним і смачним м’ясом.
Гусак смажений з яблуками в духовці
Запечена за таким рецептом птах стане справжньою прикрасою новорічного столу.
Інгредієнти:
- Гусак — 1 шт.
- Яблука Антонівка — 1-1.5 кг
- Масло — 2 ст. л.
Приготування:
1. Підготовленого гусака посоліть і розітріть, щоб сіль просочила його зовні і всередині.
2. Яблука очистіть від серцевини і наріжте на шматочки, щоб потім нафарширувати ними черевце птиці.
3. Отвір у черевці зашейте.
4. Покладіть фаршированого яблуками гусака у велику сковороду, щоб додати 1/2 склянки води і поставити в духовку пектися.
5. Під час смаження поливайте кілька разів птицю витопленим жиром, олією і соком.
6. Так смажте птицю протягом 1.5-2 години.
7. Потім з готового гусака видаліть нитки, дістаньте ложкою яблука і покладіть на блюдо. Смажену птицю разрубите на шматки і укладіть на яблука.
На гарнір можна подати картоплю, тушковану капусту або розсипчасту гречану кашу.
Відео про те, як приготувати фаршированого гусака гречкою і грибами
Подивіться відео, де автор показує покрокове приготування святкового гусака. Улюблена багатьма гречка в компанії з білими грибами приємно дивує гостей своїм смаком. Смак птиці посилюється і набуває загадковий смак, тому що вона маринувалася в білому вині 12 годин.
Всі запропоновані страви шикарно виглядають на новорічному або святковому столі.