Компот — це найбільш проста і доступна форма консервування ягід в домашніх умовах, порівняно з варенням або джемом. А принцип дій, при цьому, такий: підготовлені ягоди укладають у тару, заливають цукровим сиропом, стерилізують і закочують.
У тих випадках, коли додавання цукру небажано, компоти готують без цукру, заливаючи ягоди гарячою водою або соком з таких же ягід. Ніякого консервує дії цукор в компотах не надає.
Сироп необхідний для того, щоб під час стерилізації тепло швидко і рівномірно проникало в усі ягоди, а також щоб зварені і розм’якшені плоди в готових консервах не перетворилися на безформну масу при зберіганні. Якщо у вас є садова ділянка, то і компот повинен бути в будинку з ваших власних ягід.
Способи приготування компоту є різні способи зі своїми тонкощами, які ми і будемо розглядати далі в пропонованих для розгляду рецептах.
Зміст рецептів з полуниць на зиму:
- — рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму
- — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку
- — з соком з ягід полуниці
- — на зиму без цукру
- — п’ятихвилинка: швидкий рецепт на зиму без стерилізації
- — на зиму з соком червоної смородини
- — з полуниці з вишнею
- — асорті: з полуниці, з вишні, з агрусу — відео рецепт
Рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму
Для приготування високоякісного компоту ягоди повинні бути з щільною м’якоттю, темного забарвлення, однаковою зрілості і розміру. М’які ягоди розварюються при пастеризації. Банки краще використовувати ємністю 0.5 — 1 літрові, щоб менше їх прогрівати, зберігаючи найбільшу кількість вітамінів.
Потрібно:
- ягоди полуниці порівнянно з розмірами ємності банок
- 1 літр води
- 200 — 500 р цукру
Приготування рецепту:
Ягоди полуниці моєму в холодній воді, прибираємо чашолистки і
заповнюємо підготовлені банки до плічок, обережно постукуючи ними об стіл.
Змішуємо цукор з водою, кип’ятити до повного розчинення цукру. Проціджуємо сироп через 2 шари серветки. Швидко заливаємо приготований сироп у банки з ягодами.
Банки прикривають кришками і ставимо на підставку в каструлю на прогрів (пастеризацію). Звертайте увагу на сказані і виділені слова нижче:
При холодному сиропі ставимо в холодну воду. При гарячому сиропі ставимо в воду з температурою 40 — 45 градусів С. Інакше, трісне скло у банок.
Воду в каструлі доводимо до 85 градусів С і витримуємо компот в півлітрових банках 15 хвилин, літрові — 20 хвилин, трилітрові — 30 хвилин.
При стерилізації між заливкою і краєм горлечка банки зазвичай залишають проміжок — 1-2 див.
Після прогріву банки виймають, закочують і ставлять догори дном до повного охолодження.
Спосіб цей не складний, але компоти не мають красивого вигляду: блідо пофарбовані, ягоди спливуть, у банку більше сиропу, ніж ягід. Тому рекомендується:
Для збереження кольору полуниці на 1 літр сиропу можна додати 4 г лимонної кислоти або один стакан соку червоної смородини.
Компот з полуниці на зиму — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку
Продукти:
- 1 кг ягід полуниці
- 250 г цукру
Приготування рецепту:
Підготовлені, чисті ягоди укладають в емальований посуд, пересипаючи їх шарами цукровим піском і ставлять на ніч у холодне приміщення.
На наступний день ягоди полуниці виймають і обережно перекладають у підготовлені банки.
Утворився сік з цукром нагрівають до 80 градусів С і заливають ним ягоди. Банки прикривають кришками і ставлять у підігріту воду на підставки і при 80 градусах З витримують:
- півлітрові банки — 7 — 8 хвилин (при киплячій воді — витримують 3 хвилини)
- літрові банки — 12 — 15 хвилин (при киплячій воді — витримують 5 хвилин)
Потім банки виймають, закочують і ставлять догори дном.
Полуниця, приготовлена цим способом, зберігає забарвлення і смак.
Полуничний компот з соком з ягід полуниці
Продукти:
- 1 літр соку з ягід (можна з відбракованих ягід)
- 300 г цукру
Приготування:
Оброблені й чисті ягоди вікторії укладають у підготовлені банки до плічок.
Потім заливають соком з ягід полуниці, прикривають кришками і ставлять у каструлю з водою на пастеризацію (прогрів).
Час і температурний прогрів за першим рецептом.
Компот з полуниці на зиму без цукру
Приготування рецепту:
Помиті і оброблені ягоди полуниці розкладають у банки до плічок.
Гарячою водою або соком з відбракованих ягід — без цукру заливають ягоди в банках.
Прогрівають (пастеризують) як в першому рецепті.
Потім банки дістають закочують і перевертають догори дном.
Компот з полуниці— п’ятихвилинка : швидкий рецепт на зиму без стерилізації
Продукти:
- 1 кг полуниці
- 300 г цукру
Приготування рецепту:
Покладіть в емальовану каструлю підготовлені ягоди, пересипте пошарово цукром і витримайте в прохолодному приміщенні до появи соку.
Потім поставте каструлю на слабкий вогонь і струшуйте вміст час від часу.
Содержимую масу довести до 85 — 90 градусів С і витримати при цій температурі 5 хвилин.
Після прогріву ягоди з соком швидко розкладають по банках, заповнюючи їх до самого верху (під кришку) по черзі з негайною закачуванням і ставлять догори дном.
Знайте, що: При заповненні відразу декількох банок і одночасної закатці ягоди охолоджуються, зменшуються в об’ємі і в банку залишається повітря, яке в подальшому може служити причиною появи цвілі.
Тому цей спосіб можна рекомендувати в тому випадку, якщо необхідно переробити велику кількість ягід за короткий термін або немає можливості застосувати прогрів їх в банках. Компоти виходять невисокої якості — ягоди мнуться при розливі по банкам.
Полуничний компот на зиму з соком червоної смородини
Продукти:
- 1 літр соку червоної смородини
- 400 р цукру
Приготування рецепту:
Підготовлені ягоди розкладають у чисті банки по плічка.
Сік червоної смородини підігрівається до 80 градусів с З цукром і залити в банки з ягодами. Банки ставляться в ємність з водою для стерилізації при такій же температурі: півлітрові банки — 10 хвилин, літрові — 15 хвилин. Далі закочуються кришками і перевертаються догори дном.
Сік червоної смородини містить желюючі речовини, які обволікають ягоди, вони не спливають і зберігають своє забарвлення.
Компоти з полуниці (вікторії) відрізняються нестійкістю вітаміну Р, тому їх доцільно включати в харчування у першій половині зими.
Компот з полуниці з вишнею
Продукти:
- 0.5 кг вишні
- 0.5 кг полуниці
- 400 р цукру
- 3 г лимонної кислоти
Приготування:
- Добре промийте вишню.
- Очистіть і промийте полуницю.
- Покладіть ягоди разом в банку.
- Залийте ягоди в банку окропом, через 5 хвилин злийте.
- Воду ще раз прокип’ятіть.
- Засипте ягоди цукром, додайте лимонну кислоту.
- Залийте водою 90 градусів С і закрийте банку.
- Переверніть шийкою вниз, укутайте.
- Через 2 — 3 дні перенесіть у прохолодне місце.
Компот — асорті: з полуниці, з вишні, з агрусу — відео рецепт
На початку зберігання часто перевіряйте свої заготовки, немає шлюбу або цвілі. Зберігають компот з банками в темному і сухому місці. Термін придатності — не більше 1.5 – 2 років.