Мармуровий кекс — це красива і смачна випічка, щоб попити з нею чай, каву або какао. А гарна вона від того, що в ній поєднуються два види тіста. Одна частина перемішується з порошком какао або шоколадом, а інша частина тесту залишається світло.
Всі чари створення мармурового зображення починається в духовці. Там два види тіста різного кольору переплітаються між собою, щоб зробити красиві чарівні лінії.
І, дійсно,в розрізі готової випічки завжди можна побачити ці дивовижні лінії. З відрізанням кожного нового шматочки, ми потрапляємо ніби в нову казку.
Випікати мармуровий кекс найкраще у великих формах, щоб краще побачити великі і красиві малюнки двоколірного тесту. Якщо добре постаратися, то можна зробити таку випічку з червоними розводами і в малих формах. Але про це в наступних статтях, а сьогодні ми будемо пекти їх великими.
Мармуровий кекс з какао — рецепт в духовці
Подивіться простий рецепт випічки з м’яким і пористим поєднанням тесту різного кольору.
Джерело: https://youtu.be/G7CMqOdwSSc
Знадобиться для тіста:
- Вершкове масло — 150 г
- Цукор — 150 г
- Пшеничне борошно — 180 г (1 склянка + 1 ст. л.)
- Яйця — 3 шт.
- Какао-порошок — 20 г (2 ст. л.)
- Крохмаль — 20 г (2 ст. л.)
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Молоко — 1.5 ст. л.
- Сіль — щіпка
Глазур:
- Шоколад — 50 г
- Вершкове масло — 20 г
- Горіхи — за бажанням
Приготування рецепта
1. У миску викладіть вершкове масло кімнатної температури, щоб додати в нього цукор і перемішати з допомогою міксера. Перемішуйте протягом 5-6 хвилин, щоб маса була світлою і пишною.
2. В іншу миску розбийте яйця і обережно перемішайте трохи виделкою.
3. Потім потроху і порціями додайте яєчну суміш у миску з масляною масою і продовжуйте все збивати міксером.
4. Попередньо борошно перемішати з розпушувачем і просеивайте через велике сито в отриману масу.
5. І зараз перемішуйте вже лопаткою тісто, додаючи борошно частинами.
6. В кінці налийте молоко, перемішати лопаткою до однорідності. Тісто для випікання готово.
7. Потім розділіть тісто на дві частини. В одну частину додати какао, просіваючи його через сито. В іншу частину — крохмаль. Тісто в обох мисках перемішайте до однорідності.
8. Форму для випічки змастіть маслом і посипте борошном.
9. Викладайте тісто у форму спочатку світле, а потім з какао. Ложкою розрівнюйте кожен шар довільними рухами.
10. Коли останній шар закриє всі шари тесту, то розрівняйте його і поставте форму в духовку для випікання.
11. Випікайте в духовці протягом 1 години 5 хвилин при 160 градусах С. Готовність перевіряйте дерев’яною паличкою, яка після виймання з випічки повинна бути сухою.
12. Ось такий великий і симпатичний мармуровий кекс вийшов після виймання його з форми. До речі, виймати з форми його потрібно майже остившім.
13. Щоб покрити випічку глазур’ю — розтопіть в ковшике вершкове масло. Потім приберіть кухлик з вогню і покладіть в нього шматочки шоколаду. Всі пер6емешивайте до тих пір, поки шоколад не стане рідким.
14. Покрийте лопаткою верхню частину випічки. І подивіться, як вона покращала.
15. При бажанні посипте рідку глазур дрібної крихтою з горішків.
16. Відріжте шматок випічки, покладіть на тарілочку щоб побачити задоволені і допитливі оченята своїх дітей.
Приємного апетиту !
Як зробити мармуровий кекс на сметані
Цей рецепт готували ще в далекі радянські часи. Давайте повторимо його з усіма етапами приготування.
Інгредієнти:
- Борошно — 3.5 склянки
- Вершкове масло — 150 г
- Сметана — 1 стакан
- Яйця — 3 шт.
- Цукор — 2 склянки
- Какао — 1 ст. л
- Кисле молоко — 1.5 склянки
- Лимон — 1 шт.
- Ванілін
- Сода
Спосіб приготування кексу на сметані
1. Розітріть вершкове масло з цукром. При цьому поступово по одному додайте яйця. Так розмішуйте до стану сметани.
2. В отриману масу викладіть сметану, перемішайте.
3. З 1/2 лимона вичавте сік, щоб розбавити в ньому соду. Соду, розведену лимонним соком вилийте в отриману масу. Перемішайте.
4. Потім швидко висипайте частинами муку і перемішувати тісто ложкою.
5. Готове тісто розділіть навпіл.
6. Одну половину змішайте з какао і ваніліном, іншу — з цедрою 1 лимона, натертої на дрібній тертці.
7. Підготуйте форму для випічки. Застеліть її промасленим листом пергаменту і обсипте борошном.
8. Столовою ложкою по черзі викладайте тісто у форму: ложку темного тіста, поруч ложку світлого — в один ряд. Зверху так само світлого, і навпаки. Так викладайте все тісто у форму, поставити в духовку.
9. Випікайте кекс 1 годину при слабкому спеки, десь 160 градусів С.
Приємно їсти !
Гарбузовий мармуровий кекс у духовці
Подивіться рецепт красивою випічки з нашої улюбленої і корисною гарбузом. У результаті виходить смачний шоколадно-гарбузовий кекс.
Джерело: https://youtu.be/aMVAjP9JpLc
Гарбузове тісто:
- Борошно 130 г
- Сіль — за смаком
- Ванілін — 0.5 ч. л.
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Цедра апельсина — 1 ч. л.
- Яйце — 1 шт.
- Цукор — 80 г
- Гарбузове пюре — 125 г
- Рослинна рафінована олія — 50 мл
Шоколадне тісто:
- Борошно — 125 г
- Ванілін — 0.5 ч. л.
- Сіль — за смаком
- Рахрыхлитель — 1 ч. л,
- Какао — 30 г
- М’яке вершкове масло — 70 г
- Цукор — 120 г
- Яйця — 2 шт.
- Сметана — 50 г
Рецепт шоколадно-гарбузового мармурового кексу
1. Для приготування рецепту знадобиться гарбузове пюре. Його зробити зовсім просто. Наріжте гарбуз шматочками, викладіть на блюдо зля запікання, щоб спекти в духовці до готовності.
2. Потім изомните спечену і м’яку гарбуз зручним для вас способом, щоб вийшло гарбузове пюре.
3. Приготуйте гарбузове тісто. У миску викладіть борошно, додайте розпушувач, дрібку солі і 1 ч. л. апельсинової цедри. Перемішайте.
4. В іншій мисці змішайте яйця з цукром, щоб їх добре перемішати.
5. До яєчної маси з цукром, додайте гарбузове пюре і перемішайте.
6. До гарбузової маси додайте 50 мл рафінованої рослинної олії і ще раз перемішайте.
7. У підготовлену борошно з розпушувачем і цедрою апельсина вилийте гарбузову масу. Все перемішайте ложкою, щоб у вас вийшло красиве гарбузове тісто.
8. Приготуйте шоколадне тісто. Для цього в чашку викладіть борошно, розпушувач, ванілін, какао і щіпку солі. Всі сухі компоненти перемішайте.
9. В іншій чашці змішайте: яйця, м’яке вершкове масло і сметану.
10. А зараз, вилийте рідку яєчно-вершкову суміш в суху з какао. Все перемішайте ложкою, щоб вийшло шоколадне тісто.
11. У підсумку вийшло у два тести: гарбузова і шоколадне.
12. Виливайте по черзі ложкою один шар тесту, за іншим. Ви побачите як красиво шари будуть заповнювати прямокутну силіконову форму.
13. Випікайте тісто в духовці протягом 1 години при 180 градусах С.
14. Приготуйте апельсинову глазур. Для цього в 100 г цукрової пудри влийте апельсиновий сік. Відразу весь сік не виливайте, а робіть це поступово, чтобв зловити потрібну консистенцію.
15. Облийте мармуровий кекс зверху ароматною апельсинової глазур’ю.
16. І ще глазурі зверху посипте симпатичними цукатами. Подивіться, який гарний та святковий кекс вийшов.
Приємного сімейного чаювання !
Відео про те, як готувати мармуровий кекс в мультиварці
Рецепт цікавий тим, що красиві візерунки різних кольорів видно зверху та збоку при розрізуванні на шматочки.
Бажаю всім читачам успішних випічок до чаю ось з такими казковими розлученнями. Знайте, що мармурові лінії й у природі і у випічці не бувають однаковими. Відкривайте нові малюнки і милуйтеся своїм творінням.