Самса — являє собою страву з пиріжками, всередині яких знаходиться начинка. Форма пиріжків може бути різна: трикутна, квадратна, округла, прямокутна. Найчастіше готують пиріжки з прісного тіста, варіації з листкового і дріжджового тіста так само можливі.
Головну роль, готуються виробах, грає начинка. Вона завжди соковита і смачна, тому що співвідношення м’яса і цибулі завжди в співвідношенні 1:1. Начинками для самси можуть бути дрібно нарізані шматочки баранини, яловичини, свинини, курки. Ще до м’ясної начинки може бути доданий картоплю чи овочі.
Середньоазіатські народності сильно люблять самсу і випікають її в тандирі. Інші народи світу звикли смачно готувати її в домашніх умовах за допомогою електричних і газових духовок. У моїй родині блюдо користується попитом, тому що смачне і я його люблю їсти.
Самса рецепт з листкового тіста з бараниною
Пиріжки по цьому рецепту випікаються в духовці з бараниною, але її можна замінити на яловичину або свинину.
Для тіста потрібно:
- борошно — 500 г (три склянки з гіркою)
- вода — 250 г (1 склянка)
- масло вершкове — 100 г
- сіль — 1 ч. л.
Начинка:
- м’ясо баранини — 450 г
- курдючний жир — 100 р
- цибуля — 500 г
- кінза свіжа — 15 г
- сіль — 1 ч. л.
- зіра — 0.5 ч. л.
- перець чорний мелений — 0.5 ч. л.
- яйце для змащування
- кунжут — 1 ст. л.
Приготування:
1. Для приготування пиріжків з м’ясом знадобиться м’ясо баранини і сало (курдюк). Поки готуєте тісто, поставте м’ясо в морозильник, щоб було легше потім нарізати його на дрібні шматочки.
2. Щоб приготувати тісто, потрібно в просіяне борошно вилити воду з розчиненою заздалегідь сіллю.
3. Потім спочатку ложкою змішати в чашці борошно з водою, а потім продовжувати замішувати його рукою.
4. Далі продовжувати вимішувати ще 5 хвилин тісто на столі. Накрити тісто плівкою на 5 хвилин нехай відпочине. І тільки після цього стане зрозуміло в якому воно стані. Дивимось, що воно стало м’якішим, тоді насипати на стіл 1 ст. л. борошна і ще вимішувати тісто, щоб воно взяло борошно в себе.
5. Підготовлене тісто закрити плівкою і знову залишити відпочити на вже 20 хвилин.
6. Розділимо тісто на дві частини. Підсипаючи не один раз борошно на столі шматок тіста розкачати в дуже тонкий пласт. Половину розм’якшеного масла викласти на пласт і розподілити його рукою по всьому раскатанному тесту.
7. Скрутіть змазане тісто олією в ковбаску.
8. Розріжте скручений ковбаску на 8 частин. Потім поставте кожну частину вертикально і придавіть долонькою кілька разів.
9. У вас вийде 8 придавлених рукою кіл з тіста. Значить і самса буде випікатися в кількості 8 штук. Закрийте їх плівкою і поставте в холодильник на 2-3 години. Якщо потрібен більш швидкий процес охолодження, то спочатку поставте в морозильник на 210 хвилин, потім в холодильник на 10 хвилин.
10. Поки тісто охолоджується наріжте на дрібні шматочки м’ясо баранини.
11. Курдюк так само наріжте дрібними шматочками.
12. Для начинки наріжте дрібно цибулю і кінзу.
13. Змішайте в чашці всі інгредієнти з сіллю, зірою, чорним перцем. Таким чином фарш для пиріжків або самси буде готовий.
Формування самси
14. Кола з тіста розкачати в коржі діаметром 15 див. Якщо тісто зроблено правильно, то воно не буде липнути до столу і борошно підсипати не потрібно.
15. Покладіть на корж повну ложку начинки і з’єднайте дві частини подумки розділеної коржі на три частини.
16. Третю частину кола коржі зверху притисніть до зігнутим раніше двом частинам. У вас повинна вийти самса. Потягніть кінці (вушка) і загніть їх, придавивши пальчиком.
17. Покладіть пиріжок з начинкою швом донизу на папір, що лежить на деку. Змастіть їх зверху яйцем або одним жовтком і посипати кунжутом.
18. Випікайте при температурі 180 градусів протягом 45 хвилин.
9. Викладіть пиріжки на блюдо, щоб подати до столу.
Рецепт самси з гарбузом і з м’ясом в духовці
Зараз ви дізнаєтеся незвичайний рецепт пиріжків сформованих у вигляді гарбузики з дуже смачною начинкою.
Продукти:
- м’ясо — 300 г
- цибуля — 100 г
- сіль — 2 ч. л.
- гарбуз — 280 г
- перець — 1 ч. л.
- тісто листкове — 1 кг
- жовток — 1 шт.
Етапи приготування страви:
1. М’ясо наріжте маленькими шматочками. Гарбуз наріжте дрібними кубиками. Дрібно наріжте цибулю.
2. Складіть в миску, посоліть, поперчіть і перемішайте. Начинка готова.
3. Візьміть готове листкове тісто, відріжте 120 м і розкачайте його в коло. Покладіть начинку і зберіть всі краї догори і з’єднайте все у вузлик, стисніть і приплюснете.
4. Візьміть нитку, складіть у кілька разів і оберніть, розділяючи самсу на частини. Відріжте зайву нитка.
5. Покладіть заготовки на пергамент вниз вузликом і змастіть жовтком.
6. Випікайте при 200 градусах 35 хвилин. Ось така красива самса вийшла формою у вигляді маленької тиковкі.
Відео про те, як ліпити пиріжки в домашніх умовах
Подивившись відео, ви розширили свої знання в прийомах ліплення смачних і незвичайних пиріжків.
Узбецька самса з м’ясом і картоплею
У моєї подруги пиріжки з картоплею і м’ясом (фаршем) часта і улюблена їжа в сім’ї.
Продукти для тіста:
Приготування тіста:
1. У просіяне борошно вилити розтоплене вершкове масло і додати сметану. Ще додати сіль, розпушувач і перемішати лопаткою.
2. Потім викласти все на стіл і вимісити руками тісто. Закрити тісто харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 1 годину, щоб воно захолола.
Для начинки знадобиться:
Приготування начинки:
3. Нарізати м’ясо зовсім маленькими шматочками.
4. Цибулини очистити і нарізати дрібними кубиками.
5. Картопля теж нарізати маленькими кубиками.
6. Додати до всіх інгредієнтів начинки сіль, червоний перець, чорний перець, зіру і все перемішати. Начинка (фарш) готова.
7. Тісто дістати з холодильника і розрізати на кілька частин. Кожну частину тіста сформувати ковбаску і нарізати на невеликі на шматочки.
8. Кожен шматочок розкачати в коло, покласти на нього начинку і защипати у вигляді трикутника. Самса готова для випікання.
9. Покласти заготовки швом вниз на пекарській папір, якою застелений деко. Змастити поверхню виробів яйцем.
10. Випікати трикутні пиріжки з картоплею і м’ясом в духовці протягом 40 хвилин при температурі 200 градусів С.
Їжте випічку просто так або з соусом тартар.
Рецепт приготування самси з грибами з пісного листкового тіста
Коли для замішування тіста застосовується вода з газом, то після випікання воно виходить більш хрустким.
Для тіста знадобиться:
Тісто:
1. Борошно просіяти в миску, посоліть і перемішайте. Налийте воду з газом і перемішайте лопаткою, потім продовжуйте заміс тіста рукою.
2. Далі викладіть тісто на стіл і завершіть вимішування. Тісто не повинно прилипати до рук, щоб воно стало більш однорідним, закрийте його пакетом і залиште відпочивати на 20 хвилин.
Начинка:
3. Цибулю нашаткувати і обсмажити на сковороді до м’якості. Додати до нього дрібно порізані гриби і смажити все разом до готовності. Запах грибів поширюється всюди, от так і самса буде смачно пахнути грибами.
4. Варену картоплю очистити і дрібно порубати. Картоплю додати до грибів, посолити, поперчити і начинка готова.
5. Дістати тісто з пакету і розділити на 4 рівні частини. Зробити 4 колобка. Кожен колобок розкачати в тонкий пласт. Можна розкачати прямокутний пласт.
6. Кожен пласт змастити пензликом рослинним масло і скласти їх один на одного стопкою.
7. Скрутіть тісто в ковбаску.
8. Розріжте ковбаску на дві частини, щоб скрутити кожну окремо. Покласти скручені ковбаски в пакет і приберіть на 20 хвилин у морозильник.
9. Дістаньте тісто, наріжте кожну ковбаску на 5 частин.
10. Поставте кожну частину вертикально, притисніть і розкачайте в коржик. Покладіть начинку на корж і сформуйте трикутник. У вас вийде трикутна самса з грибами і картоплею, яку потрібно покласти на деко і помазати пензликом міцно завареним чаєм.
11. Деко поставити в духовку на 25 хвилин і випікати при 180 градусах С.
Приємно їсти!
Відео про те, як приготувати листкову самсу з курки
Подивіться відео, в якому автор готує смачні та соковиті котлети з курячого м’яса.
Зверніть увагу, що дошка, при розкачування тіста, посипається картопляним крохмалем, а не мукою.
Як ви вже помітили, що самса готується в різних варіантах. Готувати тісто для неї дуже просто, та й самі начинки не представляють особливої складності. Тому багато народів її люблять і готують з задоволенням в домашніх умовах.