Сирники із сиру любить весь світ. Їх люблять діти і з задоволенням їдять дорослі. Це корисна і смачна їжа для організму людини. У них багато корисних поживних речовин. Сирники готувати просто — був би сир. Готують їх в духовці і на сковороді. Зовнішній вид сирників викликає апетит.
Їх називають ще творожниками — це швидко готуються вироби з сиру і борошна, які потім обсмажуються на олії. У різних народів, ця їжа називається смаженими коржі з сиру, змішаного з борошном і яйцями, або просто — сирник.
У статті розглянемо різні рецепти сирників і навчимося їх готувати.
Сирники із сиру рецепт з фото
Інгредієнти:
- 250 г кисломолочного сиру
- 1 яйце
- сіль і цукор за смаком
- 1/3 чайної ложки питної соди
- 2 столові ложки борошна вищого сорту
- 2 столові ложки масла
Приготування:
Сир змішати з яйцем.
Додати сіль, цукор, соду, ретельно перемішати.
Додати борошно і замісити тісто.
Розкачати джгут, нарізати на шматки, надати їм круглу або овальну форму.
Обсмажити з обох сторін в олії.
Подавати блюдо гарячим зі сметаною,
варенням, джемом до чаю, молока, соку.
Смачні коржі з сиру
Інгредієнти:
- 500 г кисломолочного сиру
- 1/2 склянки цукру
- 3 яйця
- 2 склянки борошна
- 50 г топленого масла
- 1 склянка сметани
- сіль за смаком
Приготування:
Збити яйця з сіллю і цукром в густу піну.
Сир пропустити через м’ясорубку.
У збиті яйця додати пропущений сир, 1 1/2 склянки борошна,
добре зігнати,
викласти на посипану борошном дошку.
Сформувати великий валик і порізати його на однакові шматки товщиною в один палець.
Обваляти кожен шматок в борошні, надавши ножем форму котлети.
На невеликому вогні обсмажити котлети на олії з обох сторін.
Подавати сирники зі сметаною.
Багато людей люблять такий рецепт приготування.
Рецепт сирників з манкою без яєць
Такий рецепт також має місце бути для людей, яким не можна вживати яйця.
Інгредієнти:
- 1 кг сиру
- 100 г манної крупи
- 1 склянка цукру
- 50 г топленого масла
- сіль за смаком
Приготування:
Манну крупу замочити в 3/4 склянки води, щоб крупа розмокла.
Пропустити через м’ясорубку сир.
З’єднати сир з манною крупою і все добре перемішати. Додати цукор і сіль за смаком.
Далі готувати як у попередньому рецепті: Вимісити, скачати в велику ковбаску, нарізати на шматки товщиною в палець, обваляти в борошні, сформувати котлетки і обсмажити на олії в сковороді з обох сторін.
Подати зі сметаною.
Як сирники із сиру приготувати з морквою
Інгредієнти:
- 300 г сиру (9 %)
- 2 ст. л. рисового борошна
- 1 ст. л. крупа манна
- цукор — 1 ст. л.
- 1 шт. яйце
- 300 г моркви
- 1 ст. л. масло вершкове
- олія рослинна
- сіль
Для соусу:
- 1 шт. апельсин
- 2 шт. мандарин
- 150 г цукру
- 50 г журавлина
- Кориця, гвоздика, аніс
Приготування:
1. Моркву помити і відварити у пароварці (40 хвилин). Дайте охолонути і очистити.
Подрібніть блендером в пюре.
2.У чашу блендера з пюре додайте 150 г сиру, вершкове масло, яйце, цукор, сіль і манку.
Ще раз збийте, щоб вийшло ніжне тісто оранжевого кольору.
3. Викладіть тісто в миску, додайте залишився сир і рисову муку,
перемішайте. Дайте тісту постояти 10 хвилин.
4. Потім сформуйте котлетки.
Обваляйте їх у рисовому борошні й обсмажте на сковороді з рослинним маслом на середньому вогні (10 хв.), перевернувши один раз. Обсушіть сирники на паперовому рушнику.
5. Для соусу викладіть в сотейник цукор і влити 150 мл води. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь.
6. Очистіть апельсин і мандарини,
м’якоть наріжте шматочками і покладіть в сироп.
Додайте спеції, журавлину і
варіть 15 хвилин до загустіння соусу.
Подавайте соус з сирниками.
Оригінальні дієтичне котлетки з морквою і цитрусовим соусом готові.
Сухі сирник (туар) в духовці
Таким рецептом користується марійський народ і називають вони таку їжу — сухі сирник (туар).
Інгредієнти:
- 700 г сухого жирного сиру
- 80 г сметани
- 1 яйце
- 1 ч. ложка топленого масла
- сіль за смаком
Приготування:
Сухий пресований жирний сир заправити в мисці сметаною, сирим яйцем і посолити.
Отримане круте сирне тісто сформувати кульки, які приплюснути у вигляді биточків, завбільшки з велику гудзик.
Сформовані биточки укласти на змащене деко або сковороду (з невеликим інтервалом). Зверху змастити топленим маслом (або яєчним жовтком).
Потім поставити в нежарку піч або духовку на 1 — 1.5 години для сушіння при температурі 60 — 70 градусів С.
Потім знизити температуру до 40 градусів С і продовжувати сушити. Після сушіння вироби значно зменшуються в об’ємі.
Подати страву можна в гарячому вигляді з маслом або холодними до чаю.
Сирник в духовці — відео рецепт з яблуками
У відео додано шматочки яблук, замість них можна додати шматочки кураги або родзинок.
Як зробити сирники в банку і подарувати
Інгредієнти для півлітрової баночки:
- 300 г кисломолочного сиру
- 250 г борошна
- 3 яйця
- 250 г + 1 ч. л. вершкового масла
- 1.5 ст. л. цукру
- 1 ст. л. цедри апельсина
- 1 ст. л. суміші дрібно нарізаних сухофруктів
- 2 ч. л. розпушувача
- темний шоколад
- ванілін на кінчику ножа
- сіль
Приготування:
Яйця збити з цукром дочиста.
Додати протертий крізь сито сир.
Окремо збити розм’якшене вершкове масло (250 г), ванілін і сіль. Всипати просіяне борошно, змішане з розпушувачем, з’єднати з сирною сумішшю і замісити густе тісто.
Потім додати цедру і перемішати. Сухі банки змастити вершковим маслом і викласти тісто на 1/3 , всипати сухофрукти або подрібнений шоколад, акуратно перемішати.
Поставити банки на деко, застелене двома шарами пергаменту або силіконовим килимком.
Випікати при 180 градусах приблизно 30 — 40 хвилин.
Готовність перевірити дерев’яною зубочисткою.
Закрити прокип’яченими сухими кришками і перевернути для остигання.
Гарний дієтичний подарунок в баночці готовий.
Інші рецепти з використанням сиру чекайте в наступних статтях.