Соус на зиму — дуже смачна заготівля в домашніх умовах. Її роблять в банках, щоб зберегти осінній урожай багатьох овочів, плодів і ягід. Таким чином, в домашніх умовах можна одержати високоякісні продукти харчування. Безсумнівно, що для цього необхідно суворо дотримуватися правила переробки.
Рецепти, наведені у статті, допоможуть вам зробити різні заготовки соусу. Вони можуть бути з протертих овочів і плодів або ж не протертих, тобто у вигляді шматочків м’якоті без шкірки. Приміром, кубанський соус.
Заготовки у вигляді соусу знадобляться завжди, як додаток у смачно приготованою курочку, А як смачно намазати його на шматочок хліба або вмочити шматок м’яса в піалу з такою вкуснятинкой.
Дуже смачний соус на зиму із зелених томатів
Заготівлю, приготовану за таким рецептом ще називають словом «чатні». І, звичайно ж, вона буде зеленого кольору.
Потрібно:
- Помідори — 2 кг
- Яблука — 500 г
- Родзинки — 1/2 склянки
- Помірно палений цукор — 500 г
- Цибуля — 800 г
- Свіжий гострий перець — 2 стручки
- Імбир 20 г
- Сіль — 2 ч. л.
- Оцет — 500 г
Приготування
- Наріжте маленькими кубиками: томати, яблука, цибулю і перець.
- Родзинки подрібніть ножем.
- Всі підготовлені інгредієнти складіть в каструлю.
- Замість пекучого стручкового перцю можна взяти мелений. Але його потрібно додавати пізніше, тобто разом з імбиром.
- Помішуючи, поваріть всі овочі і фрукти разом з прянощами і частиною оцту.
- А на закінчення варіння додайте залишився оцет, цукор, сіль, імбир.
- Розкладіть по банках і закрийте кришками.
Гострий соус по-грузинськи з помідорів на зиму
Подивіться, якою смачною виходить заготовка з томатів з пікантним ароматом.
Необхідні продукти:
- Помідори — 1 кг
- Насіння кінзи — 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі — 1 ч. л.
- Часник — 3 зубчики
- Стручковий перець — за смаком
- Сіль — за смаком
Приготування рецепта
- Відберіть здорові і зрілі помідори. Промийте їх у холодній воді.
- Підготовлені томати наріжте ножем з нержавіючої сталі на четвертинки.
- Потім покладіть нарізані томати в емальовану каструлю і дайте постояти 4 години.
- Потім злийте з каструлі, що утворився водянистий сік.
- Каструлю поставте на вогонь і дайте шматочках покипіти. Нехай киплять до тих пір, поки з них не стане відходити шкірка.
- Після цього відкиньте помідори на друшляк, щоб протерти дерев’яною ложкою.
- А потім ще пропустіть масу через сито, щоб видалити шкірку і насіння.
- Протерті помідори перелийте в окрему каструлю і варіть, помішуючи, до бажаної консистенції. Заважати потрібно, при цьому, дуже часто.
- За 5 хвилин до закінчення варіння додайте запашного насіння кінзи, часник, стручковий перець, хмелі-сунелі, сіль. Добре все перемішайте.
- Расфасуйте соус на зиму по банкам і загорніть кришками.
Соус «Кримський» з солодкого перцю і томатного пюре
Таку заготовку робіть відразу багато банок, тому що вона дуже смачною.
На 10 банок місткістю 0,5 л потрібно:
- Солодкий червоний перець — 3.3 кг
- Томат-пюре — 2.3 кг
- Ріпчаста цибуля — 310 г
- Цукор — 150 г
- Сіль — 50 г
- Соняшникова олія для обсмажування цибулі — 50 г
- Соняшникове мало для додавання в суміш — 110 г
- Чорний гіркий перець — 4 горошини
- Запашний перець — 3 горошини
- Оцтова кислота 80% — 1.5 ст. л.
Приготування
- Солодкий перець очистіть від плодоніжок і насіння. Помийте.
- Очищений перець бланшируйте в киплячій воді 5-8 хвилин.
- Потім охолодіть і пропустіть через м’ясорубку.
- Цибулю наріжте кільцями і обсмажте до золотисто-жовтого кольору в соняшниковій олії.
- У ємність для варіння покладіть томат-пюре, подрібнений перець, обсмажену цибулю, подрібнені прянощі. сіль.залишки масла, оцтову кислоту. Все ретельно перемішайте і доведіть до кипіння.
- Готовий соус на зиму при температурі 80 градусів С расфасуйте в сухі підігріті банки.
- Стерилізуйте банки при 100 градусах З ємністю 0.5 літра протягом 65-70 хвилин, а 1 літрові банки — 90 хвилин.
- Потім банки дістаньте і відразу ж загорніть.
Відео про те, як приготувати кубанський соус в домашніх умовах
Подивіться по справжньому смачний і простий рецепт.
Для консервації завжди беріть саму звичайну кухонну сіль кам’яну, без будь-яких добавок.
Смачний соус «Томателла» з помідорів і перцю
Інгредієнти:
- Помідори — 2.5 кг
- Болгарський перець — 500 г
- Морква — 500 г
- Гострий червоний перець — 1 стручок (або мелений червоний перець — 1 ч. л.)
- Цукор — 1 склянка
- Сіль — 2 ст. л. з гіркою
- Рослинна олія — 1 стакан
- Есенція 70% — 2 ч. л.
- Корінь петрушки — 1 стакан
- Очищений часник — 1 стакан
Приготування
- Помідори, перець, морква вимийте, очистіть і пропустіть через м’ясорубку.
- Потім додайте рослинне масло, цукор, сіль і тушкуйте на повільному вогні 2.5 години, помішуючи.
- Коріння петрушки натріть на тертці.
- Часник пропустіть через м’ясорубку.
- Стручок гострого червоного перцю в сухому стані перемолотите в порошок.
- За 15 хвилин до кінця варіння масу покладіть петрушку, часник, гострий перець і оцет.
- Готовий соус на зиму розкладіть по банках і стерилізують.
Соус на зиму з помідорів — дуже гострий
Інгредієнти на 1 кг соусу:
- Помідори — 2.5-3 кг
- Цукор — 150 г
- Сіль — 1.5 ст. л.
- Оцтова есенція 80% — 1 ст. л.
- Гвоздика, кориця, мускатний горіх — всіх спецій потроху
- Часник — 2 зубчики
Приготування
- Для початку потрібно зробити томатну масу.
- Для цього візьміть свіжі і стиглі помідори. Простежте добре, щоб не було підгнилих та зіпсованих плодів.
- Помідори вимийте і обшпарте окропом. Потім протріть їх через сито або двічі пропустіть через м’ясорубку.
- Отриману масу викладіть в емальовану каструлю і уварите на 1/3.
- Коли томат увариться, додайте цукор. Простежте за тим, щоб цукор повністю розчинився в каструлі.
- Потім помістіть туди ж марлевий мішечок з прянощами, тобто всіх спецій потроху. Зазначені в інгредієнтах спеції можна додати томатну масу і в цілісному вигляді. Однак, в соусі потім можуть потрапляти зерна перцю або шматочки кориці.
- Далі, варіть томатну масу з прянощами протягом 15 хвилин.
- Потім додати оцтову есенцію і сіль. Перемішайте.
- Ще раз прокип’ятіть всю суміш протягом 5 хвилин.
- І вже потім дістаньте марлевий мішечок з прянощами з каструлі.
- Готовий соус в гарячому вигляді розлийте по підготовленим банкам, закрийте кришками і стерилізують в киплячій воді.
- Час стерилізації для півлітрових банок — 30 хвилин, а літрові — 1 годину.
Соус «Ткемалі» зі слив — класичний рецепт на зиму
Потрібно:
- Слива сорту ткемалі — 1 кг
- Вода — 1/4 склянки
- Насіння кінзи або коріандру — 1 ч. л.
- Часник — 5 зубчиків
- Стручковий перець — 1 шт.
- Сіль — за смаком
Приготування
- Плоди ткемалі переберіть і промийте холодною водою.
- Наріжте плоди на половинки і покладіть в каструлю. Додайте води і поставте каструлю на вогонь.
- Доведіть вміст до кипіння і кип’ятіть до тих пір, поки шкірка не почне відставати.
- Потім ткемалі протріть через друшляк дерев’яною ложкою, щоб видалити шкірку і кісточки.
- Протерту масу перекладіть в іншу каструлю і знову варіть, помішуючи. Варіть до отримання бажаної густоти.
- При цьому, заважайте дерев’яною ложкою і дуже часто.
- За 5 хвилин до закінчення варіння посоліть і додайте стовчений стручковий перець, часник і насіння кінзи.
- Готовий «Ткемалі» розлийте через воронку в пляшки до самого горлечка.
- Потім влийте в кожну пляшку по ложці рослинного масла і закрийте розпареними пробками. Чи можете зав’язати складеним удвічі целофаном.
- через 24 години пляшки, закупорені пробками, засмолите.
- Зберігайте заготовки в прохолодному сухому місці.