Соус томатний на зиму — домашні рецепти соусу з помідорів

Подивіться кращий рецепт без стерилізації банок.

У зимовий період з них можна готувати різні страви.

Рецепт гострого томатного соусу з гострим перцем на зиму

Заготівля соусу з гострим смаком — Спосіб № 2.

Необхідно:

  • Помідори — 10 кг
  • Цибуля — 500 г
  • часник — 3-4 зубчики
  • Цукор — 750 г
  • Сіль — 100 г
  • Столовий оцет — 0.27-0.3 літра
  • Чорний мелений перець — 0.2 г
  • Молодий запашний гострий перець — 0.1 г
  • Гвоздика — 0.1 г
  • Кориця — 0.1 г
  • Порошок гірчиці — 0.5 г

Хід дій

  1. Зрілі червоні помідори опускайте невеликими порціями в киплячу воду на 1-2 хвилини. Потім охолодіть їх у холодній воді, очистіть від шкірки і наріжте скибочками.
  2. Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте кільцями.
  3. Потім підготовлені помідори і цибулю покладіть в емальовану каструлю і уварите до половини початкового об’єму.
  4. Часник подрібніть і розітріть разом з сіллю.
  5. Всі прянощі в марлевому мішечку покладіть в томатну масу на час варіння.
  6. Сіль з розтертим часником і цукор покладіть у гарячу масу за 10 хвилин до готовності.
  7. Влийте оцет перед закінченням варіння.
  8. Дістаньте мішечок і розлийте соус в банки в гарячому вигляді.
  9. Потім поставте стерилізувати в киплячій воді: пів-літрові банки — 15 хвилин, літрові банки — 25 хвилин.

Соус томатний по-французьки — простий рецепт заготівлі без стерилізації

Про те, як варити цю смачну заготівлю є різні рецепти, але і французький спосіб не можна обійти стороною. Скажемо відразу, що він без оцту.

Потрібно:

  • Томати — 5 кг
  • Цибуля — 500 г
  • Часник — 2 головки
  • Лавровий лист — 3-4 шт.
  • Зелень естрагону — 30 г
  • Сіль, цукор, мелений перець, рослинна олія
Дивіться також:  Солоні баклажани на зиму в банках — найкращі рецепти

Спосіб приготування

  1. Стиглі помідори наріжте часточками і распарьте в каструлі під кришкою.
  2. Помідори распаривайте разом з подрібненою цибулею, часником і зеленню естрагону.
  3. Потім протріть всю масу через рідке сито.
  4. Отримане пюре уварите до половини початкового об’єму (це буде приблизно 2 години).
  5. Прянощі в марлевому мішечку покладіть в масу на час варіння. Додайте сіль. цукор, мелений перець за смаком.
  6. Потім розкладіть соус томатний в банки в гарячому вигляді.
  7. Коли банки з вмістом охолонуть, то налийте зверху трохи олії і укупоривайте банки кришками.
  8. Зберігайте заготовки в темному і холодному місці.

Як приготувати на зиму домашній соус з помідорів

Розгляньте ще один рецепт заготівлі соусу без стерилізації банок.

Хід приготування рецепту:

  1. Яскраво-червоні помідори ретельно вимийте. Потім розріжте кожен томат на кілька частин. Всі складіть у каструлю і варіть до тих пір, поки шкірка не почне легко відділятися. Потім дайте всій масі охолонути.
  2. Утворилася на поверхні прозору рідину злийте і уваривайте її 3 рази. А решту густу масу протріть через дрібне сито діаметром 1.5 мм).
  3. Потім обидві частини змішайте і варіть 20-25 хвилин, безперервно помішуючи.
  4. Перед закінченням варіння покласти лавровий лист, запашний або гіркий перець, зелень петрушки і кропу. Ще додайте цукор і сіль за смаком.
  5. Прокип’ятіть ще 2-3 хвилини і в гарячому вигляді розлийте по банках, закатайте.

Соус «Македонський» з помідорами й огірками на зиму