Тушковані баклажани — це смачне і корисне друге блюдо. Коли вам захотілося приготувати страву з незвичайним смаком, то згадайте про баклажани. Тому що з них можна зробити найрізноманітніші страви.
Приміром, смачно запекти їх в духовці або приготувати незвичайну мусаку. Багатьом відомо, що ці плоди володіють значною харчовою цінністю. Тому й готують їх з великим задоволенням.
Всім, хто любить баклажани, наведені рецепти стануть у пригоді для сімейного столу.
Капама — рецепт з овочами по-турецьки
Подивіться турецький рецепт баклажанів з тушкованими овочами. Взагалі капама з баклажанів готується часто з тушкованим м’ясом і зеленою цибулею.
Необхідно:
- Баклажани — 600 г
- Кабачки — 200 г
- Солодкий перець — 500 г
- Помідори — 400 г
- Ріпчаста цибуля — 60 г
- Часник — 6 зубчиків
- Борошно — 15 г
- Вино — 60 мл
- Чорний перець горошком, лавровий лист. червоний мелений перець. сіль — за смаком
Спосіб приготування
- Баклажани наріжте кружечками. Посоліть і дайте стекти чорного соку.
- Нарізані кружечки злегка обсмажте, але не доводьте до золотистого кольору.
- подібним же чином наріжте кабачки і підсмажте.
- Перець солодкий спечіть, очистіть від шкірки і насіння. Потім наріжте їх великими шматками.
- Помідори наріжте часточками.
- Приготовлені всі овочі укладіть шарами в неглибоку каструлю. Між шарами кладіть чорний перець горошком, зубчики часнику і лавровий лист.
- Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і спасеруйте в олії до золотистого кольору. До цибулі додайте борошно і смажте, перемішуючи. Ще додайте червоний мелений перець.В кінці розбавте цю суміш вином і 50 мл гарячої води. У вас вийшов соус.
- Вилийте приготований соус на покладені в каструлі овочі.
- Тушкуйте так все в щільно закритій каструлі на тихо вогні до того, як википить рідина і залишиться тільки жир.
Блюдо подавайте холодним.
Тушковані баклажани з картоплею
Вам знадобиться:
- Картопля — 10-15 шт.
- Баклажани — 2 шт.
- Цибулевий соус — 2 склянки
- Рослинна олія 1/2 склянки
- Сіль — за смаком
Приготування
- Картоплю очистіть, промийте і наріжте скибочками.
- Потім підсмажте на рослинній олії і покладіть в сотейник.
- Баклажани очистіть і розріжте поперек на 3 частини. Потім видаліть насіння, вимийте і наріжте часточками.
- Потім підсмажте їх на рослинному маслі і перекладіть в сотейник до картоплі.
- Ще додайте туди пасеровану цибулю, томатний соус, сіль, перець і тушкуйте 10-15 хвилин.
- В кінці гасіння додати тертий часник, зелень.
- Останнім етапом поставте сковороду в духовку і продовжуйте гасити до готовності.
Готову картоплю і баклажани рівномірно викладіть на тарілку. А збоку покладіть крупно нарізані свіжі помідори. Зверху посипте зеленню.
Як загасити баклажани в сметані
Необхідно:
- Баклажани середньої величини — 2 шт.
- Пшеничне борошно — 1 ст. л.
- Сметана — 1 стакан
- Вершкове (або топлене) масло — 40 г
- Зелень, сіль — за смаком
Приготування
- Баклажани вимийте, почистіть і наріжте скибочками.
- Потім покладіть у гарячу підсолену воду на 5 хвилин.
- Потім відкиньте на сито або друшляк, дайте стекти воді.
- Слідом обваляйте в борошні й обсмажте на сковороді.
- Після цього баклажани покласти в глиняний горщик або каструлю. Залийте сметаною.
- Ємність поставте в духовку на 30-40 хвилин.
При подачі до столу посипте зеленню петрушки або кропу.
Відео про те, як приготувати соте з баклажанів з овочами
Страви з картоплею завжди виходять дешевими і смачними.
Сміливо включайте тушковані баклажани в сімейне меню, буде смачно.