Варення варять з збільшеною кількістю цукру приблизно на 10 % порівняно з приготуванням пастеризованого варення. Після цього, в охолодженому вигляді готове варення розфасовують у сухі чисті банки. На варення накладають гурток чистого паперу, змоченою в спирті або горілці.
Зверху банку накривають папером і щільно обв’язують шпагатом. Смак, аромат, колір і консистенція такого варення гірше, ніж пастеризованого або варення гарячого розливу, так як для його зберігання потрібне більш тривале варіння. Крім того, воно може заграти і засахариться при зберіганні.
Після того, як ви побачили класичний підхід до способів варіння варення, і розуміння теми з’явилося, розглянемо різні рецепти. У них з часом господині внесли свої сучасні зміни.
Як варити варення з полуниці, щоб ягоди залишалися цілими
Продукти з розрахунку:
- на 1 кг полуниці
- потрібно 1 кг цукру
- 0.5 склянки води
Приготування рецепту:
Полуницю перебрати.
Відокремити стеблинки разом з чашками.
Приготувати сироп (див. по тексту вище), зняти з вогню і опустити в сироп ягоди. Посуд обережно струсити, щоб ягоди поринули в сироп і на слабкому вогні варити до готовності.
Якщо ягоди полуниці дуже соковиті, треба перед варінням покласти їх на блюдо, засипати половиною кількості цукру, взятого для варіння, і поставити на 5 — 6 годин у прохолодне місце. Після цього злити сік, що утворився, додати в нього інше кількість цукру і зварити сироп без додавання води.
Будьте уважні, робіть правильно і ягоди полуниці буду цілими.
Варення з полуниці з цілими ягодами
Продукти з розрахунку:
- на 1 кг ягід
- 1 кг цукру
Приготування рецепту:
Ось такі гарні ягоди полуниці будемо зараз обробляти і варити на зиму. Наша мета — ягоди повинні залишитися цілими.
Стиглі, але щільні ягоди миють,
очищають від чашолистків,
Підготовлені ягоди — засипаємо цукровим піском
посипають цукром і витримують протягом 4 — 5 годин у фарфоровій, алюмінієвої або емальованому посуді.
Сік, що виділився з розчинився цукром зливають у посуд, в якій передбачається варити варення,
і кип’ятять протягом 10 хвилин.
Полуницю варять і знімають піну
Потім сік кладуть ягоди і продовжують варити ще 15 хвилин, знімаючи пінку. Розкладаємо в чисті банки і закриваємо.
Вихід варення 1.2 — 1.5 кг.
Варення п’ятихвилинка з полуниці
Цей спосіб дозволяє консервувати ягоди полуниці на зиму із збереженням високих якостей. Спосіб гарячого розливу нескладний. Просто в самому кінці процесу банки переверніть догори дном і укрийте теплою дрібницею.
Продукти:
- на 1 кг ягід
- 0.5 — 0.7 кг цукру