Як зазвичай: ягоди перебрати, очистити, помити, розсипати на рушник і просушити.
В емальовану каструлю насипати цукор, наливаємо води так, щоб змочити цукор, перемішуємо і доводимо до кипіння, щоб розчинився цукор.
Закипить розчин — викладаємо всі ягоди. Та з моменту закипання варимо 5 хвилин. Обов’язково знімаємо пінку.
Вміст відразу ж розкладаємо у сухі чисті банки і негайно закатуємо. Кришки беремо будь-які. Перевертаємо банки і закриваємо теплою тканиною.
Коли вміст в банках постоїть, то стає, як джем.
Як зварити густу полуничне варення на зиму з лимонним соком ?
Лимон надає полуничної масі приємний аромат і сприяє збереженню насиченого кольору і ягід.
Нам знадобиться:
- 2 кг полуниці
- 1.5 — 2 кг цукру
- сік 1 лимона
Приготування рецепту:
Ягоди полуниці очистити, помити, викласти в миску і засипати цукром. Поставити в прохолодне місце і витримати 10 — 12 годин.
З лимона вичавити сік, влити його в ягоди, перемішати. Сироп з ягодами довести до кипіння і варити 5 хвилин, потім зняти з вогню. Трохи охолодити, злити сироп і варити його окремо від ягід ще 40 хвилин.
Потім додати ягоди в сироп і варити ще 5 хвилин.
Зварену полуничку розкласти в гарячі сухі банки, закатати і перевернути догори дном.
Рецепт полуничного варення
Нам знадобиться (на 4 банки по 0,5 літра):
- 1.5 кг полуниці
- Для сиропу: 800 г цукру і 500 мл води
Приготування:
- Свіжу стиглу полуницю перебрати, перекласти в друшляк і промити, опускаючи по кілька разів друшляк в каструлю або відро з холодною водою. Потім друшляк встановити на каструлю і залишити на 20 хвилин, щоб стекла вода.
- Цукор всипати в ємність для варіння сиропу, туди ж влити воду і, помішуючи, довести до кипіння. Після повного розчинення цукру процідити сироп через 2 — 3 шари марлі.
- Викласти підготовлені ягоди полуниці в емальований широкий посуд.
- Профільтрований сироп нагріти до 50 — 60 градусів С, залити полуницю і залишити приблизно на 3 — 4 години.
- Потім відкинути полуницю на друшляк і щільно укласти в підготовлені банки.
- Сироп, в якому витримувалися ягоди, довести до кипіння і варити протягом 10 — 15 хвилин. Потім остудити і влити в банки з полуницею.
- Накрити банки прокип’яченими металевими кришками, встановити в ємність з водою і пастеризувати при температурі 85 — 90 градусів С. Банки ємністю 0.5 літра пастеризувати протягом 10 — 12 хвилин, а банки 1 літр стерилізувати 15 хвилин.
- Закатати банки і перевернути вниз шийкою.
Полуниця до варіння ні в якому разі не повинна побувати в холодильнику, інакше вона втратить не тільки аромат, але і солодкість.