Коли настає весна, багато людей починають частіше вимовляти слова «сад», «сад» і «пікнік». Людина прагне на свіже повітря, на природу згадати запах багаття і шашличка. Сучасні люди знають смак шашлику, як надзвичайно смачного страви.
Його готують з м’яса свинини, яловичини, баранини. Шматочки м’яса смажать над вугіллям, нанизавши їх на металевий шампур. Навколо стоїть такий запах, що слинки течуть.
Можна приготувати м’ясо не тільки на вугіллі, але і на сильно розігрітій сковороді з жиром або в духовій шафі.
Частіше шматки м’яса перед смаженням замочують у маринаді. І кожен рецепт має свій склад маринаду. Сьогодні в статті розглянемо приготування смачної їжі з м’яса свинини.
Маринад найсмачніший, щоб м’ясо було м’яким
Продукти:
- 2 кг свинини
- 5 головок цибулі ріпчастої
- 5 зубчиків часнику
- 250 грам майонезу
- сіль, перець — за смаком
Приготування шашлику:
М’ясо свинини нарізують на шматочки 35 — 40 грам (5 х 6 х 4 см) і поміщають в емальовану ємність. Туди ж кладуть нарізану кільцями (не тонкими) ріпчасту цибулю, заливають майонезом. Посолити все і поперчити. Ємність поставити в холодильник на 6 годин.
Потім шматочки м’яса нанизують на металевий шампур і смажать над деревним вугіллям до повної готовності.
На гарнір подають зелений лук і нарізані помідори. Страву прикрашають зеленню петрушки.
Рецепт шашлику з свинини в білому вині
Рецепт приготування:
Свинину потрібно звільнити від зайвого сала, нарізати шматочками середньої величини ( шматочки повинні мати довгасту форму, бажано залишити кілька кісточок).
Нарізати кільцями ріпчасту цибулю (чим більше, тим краще — цибулею м’ясо не зіпсуєш).
Зробити суміш прянощів: кінза, кріп, базилік, чорний перець, трохи червоного перцю, лавровий лист. У цьому випадку кількість суміші залежить від кількості м’яса.
Укласти в ємність м’ясо, цибулю, приготовлену суміш, посолити за смаком. Залити м’ясо білим сухим вином ( на вибір «Совіньйон», «Ркацителі», «Цинандалі» або подібним). Залити підготовлену масу так, щоб вино трохи закривало м’ясо. Ще видавити лимон. Закрити м’ясо для шашлику кришкою і залишити на три години для маринування.
Потім м’ясо з шампурами смажити над вугіллям, збризкуючи вином (щоб вийшло соковитим),
На дно ємності стелять лаваш або денце хлібної одиниці. По мірі готовності м’ясо знімають з шампурів прямо в ємність. Нарізають кільцями цибулю, посипають їм м’ясо, туди ж выдавляют гранат (або посипають гранатовими зернятками), все перемішати, накрити кришкою і дати постояти 10 хвилин.
Як гарнір подають печені помідори і баклажани.
Як замаринувати шашлик зі свинини в маринаді з помідор
Рецепт приготування:
М’ясо пісної свинини нарізати кубиками по 40 мм.
У м’ясо додати сіль, перець за смаком, ріпчасту цибулю кільцями
і свіжі помідори часточками.
Все це залишити маринуватися на 6 — 8 годин. Оцет і вино не додавати, так як помідорний сік і так кислий. З приводу цибулі та помідорів — чим їх більше, тим краще.
М’ясо на шампури нанизувати акуратно без цибулі та помідорів. Потім його потрібно на шампурах обім’яти, щоб кути не стирчали і шашлик був цілісним і рівним.
Щоб м’ясо на вугіллі не підгоряло, його збризкують сумішшю оцту, часнику і перцю (суміш робите за своїм смаком).
Приємного апетиту !
Рецепт маринування шашлику — у кефірі
Продукти:
- 600 грам нежирної свинини
- 5 — 7 цибулин
- 1 літр кефіру
- сіль, спеції, кінза
Рецепт приготування шашлику:
Свинину нарізати невеликими шматочками приблизно по 15 — 20 грам. В емальовану каструлю шматочки м’яса викладати в такій послідовності:
- шар м’яса
- шар цибулі, нарізаного кільцями
- шар кінзи, сіль, спеції
Все залити кефіром.
- знову шар м’яса
- шар цибулі, нарізаного кільцями
- шар кінзи, сіль, спеції
Маринад з кефіром
Знову все залити кефіром і так далі (все залежить від кількості м’яса). Потім поставити ємність в холодильник не менше, ніж на 5 годин. Краще всього, якщо в холодильнику м’ясо в маринаді з кефіром пробуде добу.
Потім потрібно нанизати шматочки свинини на шампури, чергуючи з ріпчастою цибулею і смажити на вугіллі. (Ви можете використовувати такий рецепт в газовій духовці або на сковороді з жиром).
Поки шматочки м’яса смажаться на вугіллі їх потрібно час від часу поливати кефіром, в якому він мариновался.
Подивіться відео, де автор з великою любов’ю готує м’ясо над вугіллям.
Приємно їсти ніжне м’ясо з шампурів !
Рецепт шашлика в маринаді з оцтом
Продукти:
- свинина свіжа (має бути обов’язково сало по краю) — 2.5 кг
- цибуля — 700 грам
- чорний перець
- столовий оцет — 125 грам
- лимон — 1 штука
- сіль, цукор
- столове біле (можна саморобний плодове)
Рецепт приготування шашлику:
М’ясо береться з розрахунку 600 грам на людину. Порізати м’ясо на шматочки розміром по 30 — 35 грам (близько 5 х 5 х 5 см) в емальований посуд.
Сало відокремити від м’яса і нарізати довгими смужками (щоб багаторазово нанизувати разом з цибулею).
Потім додати:
- нарізаний кільцями цибулю (300 грам на 1 кг м’яса),
- нарізаний скибочками лимон (1 лимон на 2 — 2.5 кг м’яса),
- оцет (50 грам на 1 кг м’яса),
- сіль, цукор, перець — за смаком
- 1/2 літра вина
Через 4 — 5 годин м’ясо готове. На шампури шматочки потрібно нанизувати щільно (для соковитості) чергуючи м’ясо, петлі з сала і цибулі, і лимони. Робіть все акуратно — нічого не має звисати. Смажте над вугіллям до готовності.
Добре подавати засмажені шматочки м’яса з садової зеленню. Чудовим соусом буде цибулю кільцями в томатній пасті з оцтом, часником, сіллю, цукром і перцем (червоним або чорним), плюс ложка рослинного масла.
На закінчення, закріпіть матеріал статті і подивіться відео як смачно маринується м’ясо і доводиться до готовності на вугіллі.
Приємного апетиту !