Другі страви — є є головними на святковому столі. Вони повинні бути ситними і смачними, наче бальзам для душі. З особливим почуттям господині вибирають гарячі страви, якими будуть пригощати своїх гостей.
Звичайно, у кожної сім’ї є улюблені і традиційні частування в Новий рік: качка в духовці з хрусткою скоринкою, з задоволенням готують м’ясо по-фрацузски, продумують делікатеси з кролика.
У переддень Нового року в душі приємне хвилювання, всі діляться новинами, мріями і рецептами. Читайте рецепти і в цій статті, готуйте, обговорюйте — настає чудова атмосфера свята.
Картопляний порося з м’ясною начинкою — смачні другі страви
Рецепт відноситься до різновиду картопляних запіканок з м’ясом. Запіканка у формі свині — символу 2019 року.
Потрібно на 6-8 порцій:
- картопля — 1.2 кг
- яйця — 2 шт.
- маслина — 1 шт.
- мускатний горіх — 1/4 ч. ложка
- сіль — 1 ч. ложка
Для м’ясної начинки:
- пісної свинини — 400 г
- печериці — 120 г
- цибуля — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- рослинне масло — 3 ст. ложки, сіль
- томатний соус — 2 ст. ложки
- мелений чорний перець
Спосіб приготування:
1. Почистіть і відваріть до готовності картоплю.
2. Зварений картопля розімніть. додайте сіль і тертий мускатний горіх.
3. Вбийте в тепле пюре 1 яйце і 1 білок (жовток залишити для змазування), перемішайте.
4. Для виготовлення начинки наріжте дрібними кубиками цибулю та моркву. Обсмажте до золотистого кольору цибулю, додайте до нього кубики моркви і смажте до м’якості.
5. Додайте нарізані дрібними кубиками гриби і смажте до готовності.
6. Перекрутіть свинину, додайте до овочів і грибів. На середньому вогні обсмажуйте протягом 5-7 хвилин. Додайте томатний соус, перемішайте і тушкуйте на повільному вогні під кришкою близько 10 хвилин. Поперчіть, посоліть і остудіть.
7. Застеліть деко фольгою або папером для випічки. Розподіліть пюре по поверхні фольги. Трохи пюре залиште для створення мордочки, ніжок, хвостики і вух.
8. Поверх картоплі викладіть гіркою начинку з м’яса і грибів.
9. Загніть краю пюре на поверхню гірки з м’яса і пальчиками формуйте овал тіла поросят.
10. Розгладжуючи вологими руками сформуйте мордочку.
11. З решти картоплі зробіть п’ятачок, вуха. ніжки з копитцями і хвостик.
12. Розріжте навпіл маслину і вставте в ямки очей. Сформованого повністю порося змастіть яєчним жовтком.
13. Запікайте картопляного порося в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин до рум’яного кольору.
14. Поставте готову запіканку на стіл. Такі другі страви будуть достатні для насолоди усім гостям новорічного столу.
Плов з баранини в казані — смачний рецепт приготування в домашніх умовах
Другі страви у вигляді приготованого плову з баранини або курки — завжди бувають затребувані за святковим столом. Покроковий рецепт допоможе приготувати його в домашніх умовах і нагодувати всіх гостей.
Продукти на 8-10 порцій:
- м’якоть баранини (або куряче філе) — 1.5 кг
- рис — 1.5 склянки
- морква — 1.5 кг
- ріпчаста цибуля — 1 кг
- часник — 1 головка
- рослинне масло — 2/ склянки
- барбарис — 3 ст. ложки
- кумін (або зіра) — 1 ст. ложка
- солодка паприка — 1 ст. ложка
- сіль
Приготування:
- Промити добре рис, залити її холодною водою і залишити на 4-5 годин (або на ніч).
- М’ясо промити, нарізати невеликими шматочками, покласти в глибоку посуд. Туди ж висипати спеції і добре перемішати. Солити не треба ! Залишити так на 1 годину.
- Нарізати крупно цибулю. У казан налити рослинне масло і обсмажити в ньому нарізану цибулю до золотистого кольору. Вогонь при готуванні повинен бути середнім.
- Моркву натерти і додати до цибулі, перемішати і смажити ще 1 хвилину.
- В казан до моркви з цибулею покласти шматочки м’яса і перемішати. Закрити кришкою і готувати до тих пір, поки м’ясо не стане м’яким. періодично помішувати. При необхідності додати трохи води.
- В готове м’ясо покласти промитий рис і розрівняти. Перемішувати не треба ! Акуратно залити воду — вона повинна бути на 2 пальці вище поверхні рису. Посолити і включити сильний вогонь, стежити і як тільки вода википить до рівня рису, зменшити вогонь до самого мінімуму.
- Увіткнути в середину вимиту, але не очищену головку часнику, накрити кришкою і готувати рівно 15 хвилин.
- Потім зняти плов з баранини з вогню і залишити під кришкою ще на 15 хвилин.
- Викласти вміст казана в красиву сервірувальний посуд гіркою, прикрасити і поставити на новорічний стіл. Головку часнику можна залишити.
Приємного новорічного апетиту !
Риба в духовці по-французьки
Другі страви, приготовані за цим рецептом ідеально підходять для святкового і новорічного столу. Це простий і смачний рецепт гарячого страви з риби.
Інгредієнти:
- філе тілапії (або тріски, палтуса) — 3 шт.
- сік половини лимона
- плавлений сирок — 1 шт.
- яйце — 2 шт.
- сметана — 1 ст. ложка
- гірчиця — 1 ч. ложка
- цибулина — 1 шт.
- сир — 70 г
- сіль, перець
Метод приготування:
1. Філе тілапії розморозити, посолити, поперчити і полити соком з половинки лимона. Відставити поки в сторону, нехай маринується. Якщо ви візьмете філе тріски, то наріжте на порційні шматки.
2. Пензликом змастіть деко і викладіть рибу.
3. На великій тертці натріть плавлений сирок. У ту ж миску натріть 2 варених яйця. Покладіть столову ложку сметани і чайну ложку гірчиці. Трохи підсолити і перемішайте. Начинка «шуба» готова.
4. На кожну рибку покласти по одній столовій ложці з гіркою приготовленої начинки. Розподілити ложкою рівномірно начинку по рибі.
5. Нарізати тонко-тонко цибулину на четвертинки і розкласти зверху начинки.
6. Зверху лука розкладіть натертий твердий сир, для додання золотистої скоринки при запіканні.
7. Ставимо деко з рибою під «шубою» в духовку розігріту до 180 градусів на 20-25 хвилин до рум’яної скоринки.
8. Кладемо красиву рибку в тарілочки для подачі та розуміємо, що рибка соковита, ніжна і дуже смачна.
Індичка в духовці, запечена з айвою
Запекти філе індички в духовці дуже просто. У результаті виходить ніжне і соковите м’ясо — відмінний рецепт на Новий рік чи Різдво. Приготовлені таким способом другі страви гості оцінять по достоїнству.
Необхідні продукти:
- філе індички — 900 г
- айва — 3 шт.
- шавлія — 2 гілочки
- чебрець — пучок
- м’ята — 3 гілочки
- мед — 3 ст. ложки
- вершкове масло — 1 ст. ложка
- часник — 5 зубчиків
- рослинне масло — 5 ст. ложок
- біле сухе вино — 200 мл
- кориця — 2 палички (або 2 ч. ложки меленої кориці)
План приготування:
1. Посолити філе індички, поперчити і обсмажити разом з подрібненими зубчиками часнику на рослинному маслі. Спочатку обсмажте з одного боку до золотистого кольору.
2. Потім обсмажте з іншого боку.
3. Обсмажене філе індички перекласти в лоток для запікання. Дно застелити пергаментом.
4. Айву очистити від шкірки, нарізати часточками і обсмажити на тій же сковороді в маслі 4-5 хвилин. Додати вершкове масло, мед і смажити ще 3 хвилини.
5. Перекласти обсмажені скибочки айви в лоток до індички. Додати туди ж вино, корицю, гілочки чебрецю та шавлії. Запікати індичку з айвою в духовці при 180 градусах З тривалістю 35-40 хвилин.
6. Подавати другі страви з індичкою і часточками айви, прикрасивши листочками м’яти.
Відео про те, як приготувати сьомгу в духовці тесті
Подивіться, як в хрусткому тесті можна приготувати соковиту рибу на святковий стіл.
Потрібно:
- філе риби — 600 г
- тісто листкове — 500-600 г
- шпинат — 250 г
- вершковий сир — 200 г
- яйце — 1 шт.
- часник, сіль, чорний перець — за смаком
Другі страви мають значення для багатьох гостей. З підняттям келихів і покуштувавши гаряче частування, піднімається святковий настрій, починаються пісні та веселощі. Святкування Нового року триває.
Всім вдалих рецептів, новорічного настрою та здоров’я !