Спосіб цей не складний, але компоти не мають красивого вигляду: блідо пофарбовані, ягоди спливуть, у банку більше сиропу, ніж ягід. Тому рекомендується:
Для збереження кольору полуниці на 1 літр сиропу можна додати 4 г лимонної кислоти або один стакан соку червоної смородини.
Компот з полуниці на зиму — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку
Продукти:
- 1 кг ягід полуниці
- 250 г цукру
Приготування рецепту:
Підготовлені, чисті ягоди укладають в емальований посуд, пересипаючи їх шарами цукровим піском і ставлять на ніч у холодне приміщення.
На наступний день ягоди полуниці виймають і обережно перекладають у підготовлені банки.
Утворився сік з цукром нагрівають до 80 градусів С і заливають ним ягоди. Банки прикривають кришками і ставлять у підігріту воду на підставки і при 80 градусах З витримують:
- півлітрові банки — 7 — 8 хвилин (при киплячій воді — витримують 3 хвилини)
- літрові банки — 12 — 15 хвилин (при киплячій воді — витримують 5 хвилин)
Потім банки виймають, закочують і ставлять догори дном.
Полуниця, приготовлена цим способом, зберігає забарвлення і смак.
Полуничний компот з соком з ягід полуниці
Продукти:
- 1 літр соку з ягід (можна з відбракованих ягід)
- 300 г цукру
Приготування:
Оброблені й чисті ягоди вікторії укладають у підготовлені банки до плічок.
Потім заливають соком з ягід полуниці, прикривають кришками і ставлять у каструлю з водою на пастеризацію (прогрів).
Час і температурний прогрів за першим рецептом.
Компот з полуниці на зиму без цукру
Приготування рецепту:
Помиті і оброблені ягоди полуниці розкладають у банки до плічок.
Гарячою водою або соком з відбракованих ягід — без цукру заливають ягоди в банках.
Прогрівають (пастеризують) як в першому рецепті.
Потім банки дістають закочують і перевертають догори дном.
Компот з полуниці— п’ятихвилинка : швидкий рецепт на зиму без стерилізації
Продукти:
- 1 кг полуниці
- 300 г цукру
Приготування рецепту:
Покладіть в емальовану каструлю підготовлені ягоди, пересипте пошарово цукром і витримайте в прохолодному приміщенні до появи соку.
Потім поставте каструлю на слабкий вогонь і струшуйте вміст час від часу.
Содержимую масу довести до 85 — 90 градусів С і витримати при цій температурі 5 хвилин.
Після прогріву ягоди з соком швидко розкладають по банках, заповнюючи їх до самого верху (під кришку) по черзі з негайною закачуванням і ставлять догори дном.
Знайте, що: При заповненні відразу декількох банок і одночасної закатці ягоди охолоджуються, зменшуються в об’ємі і в банку залишається повітря, яке в подальшому може служити причиною появи цвілі.