Новорічне меню — казка їстівних страв на святковому столі. Кожна господиня задовго до новорічної ночі продумує меню. З особливою цікавістю і хвилюванням обирає страви, якими буде пригощати своїх близьких.
Звичайно в кожній сім’ї є традиційні та улюблені страви з неодноразово перевіреними рецептами. Але завжди хочеться приготувати нові, вишукані страви і здивувати всіх присутніх.
Чудова атмосфера свята починається з новорічного застілля. На столі стоять смачні і красиві: закуски, салати, гарячі страви, тістечка, десерти, напої.
Приготування:
- Наріжте рибу тонкими смужками. Поперчіть її і залийте сумішшю соєвого соусу, лимонного соку.
- Злийте розсіл від вершків. Рибні смужки оберніть навколо оливок і проткніть шпажкою так, щоб рулетик виявився посередині.
- Розігрійте в сковороді розсіл від оливок і покладіть в нього рибні рулети. Як тільки розсіл знову закипить, вимкніть вогонь і накрийте сковороду кришкою на 5 хвилин.
- Шпажки викладіть з рибними рулетами на блюдо і рясно посипте рубаним кропом.
Червона риба в тісті
Риба в тісті — традиційна закуска святкового столу.
Потрібно на 6 порцій:
- філе червоної риби — 500 г
- лимонний сік — 1 ч. л.
- свіже пиво — 50 мл
- гашене сода — 1/2 ч. л.
- сильно газована мінеральна вода — 100 мл
- пшеничне борошно — 200 г
- рослинна олія, чорний мелений перець, сіль
Приготування:
- Яйця збити, змішати з содою, посолити, поперчити, додати борошно, влити пиво і мінеральну воду. Замісити тісто по консистенції, що нагадує тісто для оладок.
- Рибне філе нарізати невеликими шматочками, збризнути лимонним соком, посолити і поперчити за смаком. Дати полежати 10 хвилин і обсушити паперовими рушниками.
- Шматочки філе вмочати в кляр і відразу обсмажують на добре розігрітому маслі або у фритюрниці.
- Готову рибу промокнути від надлишків олії на паперових рушниках.
Новорічне меню з канапе з червоною ікрою
Дуже зручно закусити перший випитий келих маленькими і пікантними канапе.
Інгредієнти:
- пшеничний хліб — 300 г
- варені яйця — 2 шт.
- лососева ікра — 3 ст. л.
- вершкове масло — 6 ст. л.
- 1/2 лимона
- зелена цибуля
Щоб зварити яйця з надтріснутою шкаралупою, їх необхідно варити в дуже солоній воді.
Приготування:
- Яйця наріжте кружечками.
- Наріжте хліб скибочками і акуратно вирізайте з них кружечки. Змащуйте кружечки хліба частиною масла і покладіть зверху кружечки яєць.
- Навколо кружечків яєць з допомогою корнетика зробіть бортики заввишки до 5 мм з розм’якшеного залишився олії.
- На середину кожного скибочки яйця покладіть червону ікру.
- Оформіть канапе скибочкою лимона і зеленого лука.
Холодець домашній збірний
Домашній холодець з м’яса — найкраща закуска, яку завжди хочеться спробувати.
Необхідні продукти:
- яловича рулька — 1 шт.
- свиняча ніжка з копитцем — 1 шт.
- курячі крильця або лапки — 2 шт.
- непостная яловичина — 200-300 г
- цибулина — 1 шт.
- морква — 2-3 шт.
- часник — 3-4 зубчики
- корінь петрушки, будь-яка зелень, сіль
- сире яйце — 1 шт.
Спосіб приготування:
- Спочатку обробіть м’ясо. Ніжку і рульку добре поскобліть і відмийте. Курячі частини промийте. Всі м’ясні частини замочіть у воді на ніч.
- На наступний день всі м’ясні частини помістіть в каструлю з товстим дном і залийте водою. Води над м’ясом повинно бути заввишки 6 див. Доведіть до кипіння, зніміть піну.
- Покладіть в бульйон очищену цибулину, моркву і корінь петрушки.
- Поставте каструлю на дуже слабкий вогонь і варіть близько 8 годин. По мірі википання додавайте воду. Вода повинна залишатися на колишньому рівні (6 см над м’ясом). Наприкінці варіння посоліть за смаком.
- На кінець восьмого години вийміть всі м’ясні частини з бульйону. Відокремте м’ясо від кісток і дрібно порубаєте. Процідіть бульйон через марлю.
Якщо бульйон став мутним — наприкінці варіння розбийте в неї сире яйце, щоб зібрати дрібні частинки. А потім вийміть яйце шумівкою.
6. Дрібно порубаєте очищений часник і зелень, змішайте з рубаним м’ясом.
7. В емальований лоток з високими бортами викладіть рівним шаром м’ясо з часником. Влийте бульйон. Остудіть, потім приберіть в холодильник до повного застигання.
Капелюшки грибів, фаршировані ікрою
Присутність страви з грибами обов’язково на новорічному столі — тому що ростуть у лісі разом з ялинкою.
Буде потрібно на 4 порції:
- великі печериці — 400 г
- сметана — 200 г
- бекон — 50 г
- часник — 2 зубчики
- цибулина
- чебрецю — 5 гілочок
- мелених сухарів — 2 ст. л.
- червоної ікри — 2 ст. л.
- рослинна олія, сіль, перець
Приготування:
- Очистіть печериці, промийте, ніжки зріжте і відкладіть. Викладіть капелюшки в жароміцний лоток, застелене пергаментом.
- Порубаєте дрібно ніжки грибів разом з часником, цибулею і беконом. Обсмажте на добре розігрітій сковороді на рослинному маслі, помішуючи, 5-7 хвилин до м’якості.
- Додайте листочки чебрецю, сметану і 1/2 ст. л. сухарів. Посоліть, поперчіть, перемішайте і тримайте на вогні, помішуючи, ще 1 хвилину.
- Отриманою масою начиніть капелюшки печериць і присипте залишилися сухарями. Поставте в духовку при 200 градусах С на 20 хвилин. Увімкніть функцію, яка покриває вироби рум’яною скоринкою.
- Дістаньте гриби з духовки і викладіть зверху на капелюшки з начинкою червону ікру. Готове.
Салат «Олів’є» з крабовим м’ясом
В Новорічне меню завжди включаються салати такого типу. І цей рецепт не повинен пройти мимо вашого святкового столу.
Інгредієнти на 4 порції:
- варені картоплини — 2 шт.
- варена морква середнього розміру — 2 шт.
- крабове м’ясо — 125 г
- свіжий огірок — 2 шт.
- мариновані огірочки — 5 шт.
- зварені круто яйця — 3 шт.
- консервований горошок — 30 г
- майонез — 100 г
Етапи приготування:
- М’ясо краба порізати кубиками. Якщо у вас краб свіжий, то його потрібно відварити.
- Морква, огірки, картопля і яйця наріжте однаковими за розміром кубиками.
- Огірки викладіть на дно тарілки. Морква, картопля, яйця окремо заправте майонезом.
- Поверх огірків викладіть шар моркви, потім картоплі, горошку і яєць.
- Зверху покладіть шар крабового м’яса. Прикрасьте пір’їнками шніт-цибулі.
Коктейль-салат з мови
Включіть в новорічне меню і цей рецепт, красиво оформлений і дуже ситний.
Продукти для рецепта:
- варений яловичий язик — 120 г
- стручок червоного маринованого перцю — 1 шт.
- зелений горошок — 2 ст. л.
- майонез — 2 ст. л.
- вершки 35% жирності — 3 ст. л.
- зелень кропу для оформлення
Щоб з гарячих варених мов легше було знімати шкірку, їх опускають на 2-3 хвилини в холодну воду.
Приготування:
- Відварний язик дрібно нарізати.
- Червоний маринований перець нарізати соломкою.
- У вазочку підкласти мову, перець, додати зелений горошок, спеції за смаком.
- Заправити салат майонезом і вершками. Зверху посипати кропом.
Смачний салат з яловичим філе
Потрібно:
- стейки з яловичини по 120 г — 4 шт.
- червоний винний оцет — 2 ст. л.
- апельсиновий сік — 2 ст. л.
- гостра гірчиця — 2 ч. л.
- картопля — 2 шт.
- зелена квасоля — 120 г
- качан зеленого салату — 2 шт.
- стручок жовтого паприки, нарізаний шматочками — 1 шт.
- помідор — 2 шт. розрізані навпіл
- маслини без кісточок, розрізаних навпіл
- оливкова олія — 4 ч. л.
Приготування:
- Стейки покласти в плоску форму. У невеликій формі розмішати 1 ст. л. оцту, 1 ст. л. апельсинового соку, гірчицю і полити стейки. Накрити стейки кришкою і поставити їх маринуватися в холодильник на 30 хвилин, часом перевертати.
- Відварити картоплю в солоній воді протягом 15-20 хвилин. Потім злити воду і поки відставити.
- У невеликій каструлі довести до кипіння воду і варити квасолю 10 хвилин. Потім охолодити.
- Листя салату розкласти на сервірувальній тарілці. Зверху викласти картоплю, боби, паприку, помідори і маслини.
- Для приправи змішати залишки апельсинового соку і гірчицю з половиною оливкової олії.
- Вийняти стейки з маринаду і грунтовно прожарити на сковороді. Нарізати їх на широкі смужки. Покласти м’ясо на салат, полити зверху приправою і подавати до столу.
Курячий салат з лічі, апельсинами, ківі та авокадо
Інгредієнти:
- копчена куряча грудка — 300 г
- редис — 3 шт.
- великий апельсин — 1 шт.
- лимон — 1 шт.
- ківі — 2 шт.
- авокадо — 1 шт.
- банку консервованих лічі — 280 г
Заправка:
- майонез — 150 г
- сік від консервованих лічі — 3 ст. л.
- лимонний сік — 4 ст. л.
- коньяк — 2 ст. л.
- сіль, суміш перців — за смаком
Приготування:
- Очистити курячу грудку від шкіри і кістки. Нарізати її крупними кубиками.
- Авокадо очистити, розрізати навпіл, видалити кісточку і нарізати м’якоть великими кубиками.
- Збризнути авокадо соком лимона, щоб воно не темніло.
- Зрізати з апельсина цедру разом з мембраною. Акуратно вирізати м’якоть.
- Очистити ківі від шкірки, розрізати навпіл і потім нарізати скибочками товщиною 0.5 див.
- Промити редис, зрізати хвостики, нарізати на невеликі часточки.
- Для заправки змішати майонез, сік від лічі, лимонний сік, коньяк. Додати сіль і перець. Сформувати салат.
- Новорічне меню поповнилося новим салатом із загадковим смаком.
Відео про те, як зробити новорічні салати у формі Ялинки
Подивіться, як можна урізноманітнити новорічне меню салатом у формі ялинок.
Оригінальна ідея подачі салату створює новорічний настрій.
Новорічне блюдо — форель з креветками
Задумайтеся про те, щоб новорічне меню здивувало гостей стравою теплової обробки. Воно повинно бути незвичайним і новим, як форель з креветками.
Інгредієнти:
- форель — 1 кг
- очищені креветки — 100 г
- гриби — 300 г
- вершкове масло — 8 ст. л.
- сік від 1/2 лимона
- скибочки батона — 5 шт.
Приготування:
- Розділите рибу на філе без кісток, наріжте на порцилонные шматки, посоліть, поперчіть, збризніть лимонним соком і витримайте 30 хвилин.
- Гриби наріжте скибочками.
- Рибу укладіть у форму, додайте шматочки масла (4 ст. л.) і запечіть.
- Креветки і нарізані гриби обсмажте на маслі.
- Перекладіть рибу на блюдо, навколо розкладіть гриби і креветки, а збоку крутони у вигляді сердець, вирізані з батона і обсмажені на що залишився після смаження грибів олії. Оформіть лимоном і зеленню.
- Урізноманітнити новорічне меню присутністю форелі з креветками — кращий хід свята.
Гусак в яблуках у духовці
Новорічне меню дозволяє гостям зробити вибір і спробувати шматочок ароматного гусака.
Необхідні продукти:
- потрошених гусак — 3 кг
- кисло-солодкі яблука — 1.5 кг
- вершкове масло — 50 г
- яблука сорту Антонівка — 10 шт.
- кмин — 1 ч. л.
- м’ясний бульйон — 1/2 склянки
- сметана — 1/2 склянки
- сіль, перець
Етапи приготування:
- Ретельно вимийте тушку гусака, видаліть зайвий жир.
- Укладіть птицю у велику каструлю, залийте водою і відварюйте до напівготовності 10 — 15 хвилин в слабо киплячій воді. Потім дістаньте гусака і добре обітріть паперовим рушником. Натріть всередині і зовні сумішшю солі, перцю і кмину. Дайте птиці постояти 2-3 години при кімнатній температурі.
- Поки яблука Антонівка не чіпаємо. Візьміть кисло-солодкі яблука і очистіть їх від шкірки і насіння. Якщо яблука великі, то наріжте їх на четвертинки або восьмушки і покладіть в черевце. Туди ж покладіть шматочок вершкового масла. Розріз зашийте суворою ниткою.
- Розігрійте духовку до 220 градусів С. Гусака намажте сметаною і покладіть на деко спиною вгору. Запікайте в духовці близько 20 хвилин, поки шкіра в гусака гарненько не підрум’яниться.
- Зменшіть температуру духовки до 180 градусів і підлийте в деко 1/2 склянки бульйону. Запікайте гусака близько 2 годин, через кожні 10-15 хвилин поливаючи його виділяється соком і бульйоном.
Готовність гусака перевірте ножем — якщо з надрізу йде прозорий сік, птиця готова.
6. Поки запікається гусак, вимийте Антонівку, розріжте кожне яблуко на четвертинки і видалити насіння. За 20 хвилин до готовності гусака розкладіть Антонівку на деко навколо птахи і поставте запікатися.
7. Витягніть нитки із птиці, з черевця дістаньте яблука, полийте птицю соусом з дека і залиште під кришкою на 15 хвилин. Сервіруйте гусака: перекладіть на святкове блюдо, яблука красиво розкладіть по периметру.
Скумбрія в духовці, запечена в конвертику
Присутність смачної риби на новорічному столі переносить у казку з річкою. Обов’язково запишіть рецепт в новорічне меню.
Буде потрібно на 4 порції:
- патрана скумбрія по 200 г — 4 шт.
- стебло селери — 8 шт.
- сік одного лимона
- часник — 4 зубчики
- рослинна олія — 4 ст. л.
- базилік — 4 гілочки
- сіль, перець
Приготування:
- Скумбрію добре промийте, посоліть. поперчіть і збризніть соком лимона.
- На рибині зробіть по 3-4 поперечних надрізу з кожної сторони і вкладете в них листочки базиліка.
- Два стебла селери наріжте брусочками, викладіть на лист пергаменту чи фольги, зверху покладіть рибу. Полийте рибу рослинним маслом, додати зубчик часнику, роздавлений плоскою стороною ножа, і загорніть конвертиком. Таким чином підготуйте кожну рибину з рештою селерою і часником.
- Вийшли конвертики укладіть на деко і поставте запікатися в духовку на 17 хвилин при 250 градусах С.
Відео про те, як приготувати соковите куряче філе для новорічного столу
Подивіться рецепт і увімкніть його в новорічне меню, вам сподобається.
В результаті ви отримаєте ніжну і соковиту грудку.
Віденський торт «Захер»
Інгредієнти:
- гіркий шоколад — 450 г
- вершкове масло — 200 г
- цукор — 200 г
- яйце — 8 шт.
- пшеничне борошно — 150 г
- мелений мигдаль — 50 г
- абрикосовий конфітюр — 150 г
- цукрова пудра — 200 г
Приготування:
- Для тіста розтопити 200 г гіркого шоколаду.
- Масло змішати з 150 г цукру.
- Яєчні жовтки відокремити від білків, поступово перемішати з маслом і шоколадом. Додати борошно, мигдаль і знову перемішати.
- Ввести збиті з цукром білки.
- Викласти тісто у выстеленную пергаментом форму, розрівняти і випікати протягом 50 хвилин при температурі 180 градусів С. Готовий корж охолодити, вийняти з форми і розрізати по горизонталі.
- На нижній корж нанести половину протер того конфітюру, накрити верхнім і намазати залишилися конфітюром.
- Цукрову пудру з 125 мл води, уварити до утворення сиропу.
- 200 г вершкового шоколаду подрібнити, розплавити в сиропі і охолодити.
- Покрити торт отриманої глазур’ю і оформити залишилися шоколадом.
Новорічне меню з смачним десертом «Бите скло» — відео рецепт
Новорічний десерт готується дуже швидко. Неодмінно сподобається вам своїм легким і ніжним смаком.
Здивуйте своїх гостей і цим красивим десертом.
Карамельно-горіховий десерт без випічки
Дізнайтеся рецепт новорічного десерту швидкого приготування без випічки.
Інгредієнти:
- печиво — 300 г
- масло вершкове — 150 г
- ірис молочний — 400 г
- арахіс — 200 г
- шоколад — 180 г
- молоко — 6 ст. л.
Приготування:
1. Печиво подрібніть в крихту в мисці. Додаємо розтоплене вершкове масло і добре перемішуємо. Наливаємо 2 ст. л. молока і ще раз перемішуємо.
2. Отриману масу викладаємо у форму для випічки, застелену пергаментом. Розмір форми 20 х 20 див
3. Масу з печивом добре утрамбовуємо.
4. Приступаємо до приготування карамельно-горіхового шару. Беремо іриски і поміщаємо їх у миску, додаємо 2 ст. л. молока, ставимо в мікрохвильовку для розтоплення. Періодично дістаємо і перемішуємо.
Якщо ви купите горішки в лушпинні, то спочатку їх обсмажте і лушпиння легко відокремиться. Ядра горіхів поділяємо на дві частини.
5. У миску з розтопленими ирисками додаємо горішки і перемішуємо. Викладаємо карамельно-горіхову масу у форму, зверху шар печива і розрівнюємо. Робити це потрібно швидко, тому що карамель застигає.
6. Робимо шоколадну глазур. Шоколад розламуємо на шматочки, покласти в миску, наливаємо 2 ст. л. молока і 10 г вершкового масла. Розтоплюємо шоколад в мікрохвильовці. Часом діставайте і перемішуйте.
7. Гарячий шоколад виливаємо на карамельний шар і розрівнюємо лопаткою. Зверху присипаємо меленими горіхами. Ставимо в холодильник на 3 години для застигання.
8. Теплим ножем розрізаємо торт на шматки, кладемо на блюдо. Готове. Новорічне меню поповнилося тортом, приготованим без всяких заморочок.
Приємно їсти !