Салат на зиму з різних овочів — чудова закуска в зимовий час. Цю закуску можна подавати до різних страв. Приміром, до печені зі свинини, додайте на тарілку до курки з рисом або до ароматним м’ясних зразам.
Вже зараз, коли ми вирощуємо овочі на городі, нам хочеться дізнатися смачні рецепти на зиму. Ми ставимо собі питання: Як приготувати і зберегти салати з різних овочів у домашніх умовах.
Я пропоную вам розглянути перевірені часом кращі рецепти заготовок з овочів. Ви дізнаєтеся, як приготувати салат на зиму в різних варіантах і поєднаннях з овочів. Це будуть смачні і незвичайні рецепти заготовок на зиму.
Салат з різних овочів на зиму «Мозаїка»
Нехай на приготування цього салату буде витрачено багато сил, зате яке задоволення вас чекає взимку.
Будуть потрібні:
- Білокачанна капуста — 1 кг
- Огірки — 1 кг
- Зелені помідори — 1 кг
- Солодкий перець — 1 кг
- Ріпчаста цибуля — 1 кг
Для заливки на 1 літр води:
- Сіль — 100 г
- Цукор — 100-150 г
- Оцет 9% — 50 мл (3 ст. л.)
- Насіння кмину або кропу — 10-20 г
- Лавровий лист — 5 шт.
- Насіння гірчиці — 10-15 г
Приготування
- Нашаткуйте капусту.
- Помідори наріжте кружечками.
- Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями.
- Перець бланшируйте, зніміть шкірку і наріжте соломкою.
- Всі овочі змішайте.
- Зробіть гарячу заливку і наповніть чисті банки на 1/4 частину.
- Додавайте овочеву суміш так, щоб вона була повністю покрита рідиною.
- Пастеризують 1 літрові банки — 20 хвилин, 2 літрові банки — 30 хвилин.
- Загорніть кришками.
У чому різниця між стерилізацією і пастеризацією заготовок
Дуже часто ви зустрічаєте в рецептах ці слова, тому давайте розберемося в чому різниця між ними ?
Стерилізація — це коли продукти нагрівають при температурі вище 100 градусів С.
Пастеризація — той же нагрівання, тільки при температурі нижче 100 градусів С.
Тобто, це два способи нагріву.
Патеризуют у воді не киплячою, але близької до кипіння (80-90 градусів).
Стерилізація вважається з того моменту, коли вода починає кипіти, коли в ній знаходиться банку.
Ягоди, плоди, овочі, що знаходяться всередині банки, заливають киплячим сиропом або маринадом. Потім банки прикривають жерстяної кришкою і по плечики ставлять у воду. При цьому, кришки не влаштовують.
Вода в яку ставлять банки, повинна бути температури приблизно 40-50 градусів. Потім поступово нагрівайте воду з банками і доведіть її до кипіння. Так продовжуйте кип’ятити скільки належить за рецептом.
Коли відведений час вийшло, намагаючись не впустити кришку, дістаньте банку. Поставте гарячу банку на складене в 2-4 рази кухонний рушник, щоб вона не луснула. І відразу ж загорніть.
Потім банку покладіть набік і покатайте, щоб переконатися в її герметичності. Потім переверніть банку догори дном і залиште до повного охолодження.
Салат на зиму з капусти, помідорів, перцю, огірка, цибулі «Столичний»
Потрібні продукти:
- Помідори — 1 кг
- Солодкий перець — 1 кг
- Білокачанна капуста — 1 кг
- Огірки — 1 кг
- Цибуля ріпчаста — 1 кг
- Сіль — 100 г
- Оцтова есенція — 3 ч. л.
- Рослинна олія, запашний перець, гвоздика, лавровий лист — за смаком
Метод приготування
- Звичайним способом наріжте всі овочі.
- З’єднайте нарізані овочі у великій ємності і додайте сіль з оцтовою есенцією. Все добре перемішайте.
- Візьміть рослинне масло 2 ст. л. на кожну банку, доведіть його до кипіння і охолодіть.
- На дно кожної чистої банки покладіть 2 горошини запашного перцю, 1 бутон гвоздики, лавровий листок і 2 ст. л. підготовленого рослинного масла.
- Потім укладіть всі овочі по банкам і залийте утворився соком з овочевої суміші.
- Стерилізуйте банки в киплячій воді 20 хвилин. Дістаньте і закатайте.
Дуже смачний рецепт салату з буряку на зиму «Бордо»
Інгредієнти:
- буряк — 2 кг
- Помідори — 750 г (або 5-7 ст. л. томатної пасти, розведеної в 750 мл води)
- Ріпчаста цибуля — 3 головки
- Болгарський перець — 2 шт.
- Оцтова есенція — 1-1.5 ст. л.
- Головка часнику
- Цукор — 100-200 г
- Сіль — 2.5 ст. л.
- Соняшникова олія — 200 мл
Хід дій
- Всі овочі наріжте на шматочки і обсмажте на рослинному маслі окремо.
- Потім складіть їх в каструлю, додайте цукор, сіль, масло. Варіть 40 хвилин, помішуючи.
- Перед кінцем варіння покладіть шматочки очищеного часнику і оцтову есенцію.
- Потім розкладіть все по банкам і закатайте.
Рецепт салату із зелених помідорів і болгарського перцю на зиму без стерилізації
Продукти:
- Зелені помідори — 1 кг
- Червоний болгарський перець — 3 шт.
- Гіркий перець — 1 шт.
- Петрушка — 1 пучок
- Кріп — 1 пучок
- Часник — 1 головка
- Сіль — 1 ст. л.
- Цукор — 1 ст. л.
- Оцтова есенція 70% — 0.5 ч. л.
Послідовність дій
- Зелені помідори і болгарський перець наріжте кубиками.
- Часник очистіть і пропустіть через прес.
- Зелень і гіркий перець дрібно наріжте.
- Всі підготовлені продукти добре перемішайте разом з сіллю, цукром і есенцією. Потім перекладіть в банки і закрийте чистими поліетиленовими кришками.
- Зберігайте банки в холодильнику.
- Перед вживання заправте олією.
Салат на зиму з цвітної капусти з овочами без стерилізації «Здоровячок»
Нам буде потрібно:
- Велика головка цвітної капусти — 1 шт.
- Солодкий перець червоний — 3 кг
- Морква — 1 кг
- Хрін — 2 корінця
- Чорний перець — 10 горошин
- Запашний перець — 5 горошин
- Чорна смородина — 10 листя
- Листя хрону — 3 шт.
- Мед — 1 склянка
- Сіль дрібна — 1 стакан
- Столовий оцет 9% — 1 л
- Великий пучок кропу — 1 шт.
Виконання рецепта
- Для виконання рецепта краще використовувати круглий перець з грубими і соковитими стінками. Однак, можна брати і іншої перець будь-якої форми. У плодів треба вийняти акуратно плодоніжки з насінням і наповнити їх натертою на крупній тертці морквою і кропом.
- Головку цвітної капусти вимийте і розділіть на окремі розетки і щільно укладіть в чисті банки. При укладанні розеток, чергуйте їх фаршированими перцями.
- Ще додайте в кожну банку трохи горошинок чорного перцю запашного перцю, нарізаний кружечками хрін і кілька нарізаних листя чорної смородини.
- Всі продукти щільно утрамбуйте в банку і прикрийте горлечко повністю невеликим шматочком листків хрону.
- Розчиніть в оцті мед і сіль і залийте цією сумішшю овочі так, щоб вони були повністю закриті розчином.
- Банки можна закрити щільно звичайними кришками або закатати і прокип’яченими залізними.
- Приберіть банки з салатом в прохолодне темне місце.
- Такий салат можна їсти як закуску, а також з вареним рисом, картоплею, у вигляді гарніру до риби і м’яса. А ось сік з банки служить хорошою приправою до других страв як соус.
Приємно їсти !
Смачний салат з баклажанів на зиму з помідорами й перцем «Російська трійка»
Продукти для заготівлі на 1 літрову банку:
- Баклажани — 3 кг
- Помідори — 3 шт.
- Цибулина — 3 шт.
- Солодкий перець — 3 шт.
- Оцет — 1 ст. л.
- Цукор — 4 ч. л.
- Сіль — 1 ч. л.
- Рослинне масло — 1/2 склянки
Приготування
- Розріжте баклажани на 4 частини і злегка відваріть в сотейнику.
- Дрібно наріжте помідори, перець, цибулю і додайте їх до баклажанів.
- Сюди ж покладіть цукор, сіль, влийте оцет і рослинне масло.
- Всі інгредієнти тушкуйте 15-20 хвилин на повільному вогні.
- Потім розкладіть гарячу масу в гарячі стерилізовані банки і закатайте.
Відео про те, як приготувати овочевий салат на зиму «Десяточка»
У даному рецепті всі овочі беруться в кількості 10 штук.
Вдалих всім заготовок на зиму у вигляді салатів, які містять корисні вітаміни і бувають завжди смачними.