Салат на зиму: 8 рецептів смачних салатів з овочами в банках

Салат на зиму з різних овочів — чудова закуска в зимовий час. Цю закуску можна подавати до різних страв. Приміром, до печені зі свинини, додайте на тарілку до курки з рисом або до ароматним м’ясних зразам.

Вже зараз, коли ми вирощуємо овочі на городі, нам хочеться дізнатися смачні рецепти на зиму. Ми ставимо собі питання: Як приготувати і зберегти салати з різних овочів у домашніх умовах.

Я пропоную вам розглянути перевірені часом кращі рецепти заготовок з овочів. Ви дізнаєтеся, як приготувати салат на зиму в різних варіантах і поєднаннях з овочів. Це будуть смачні і незвичайні рецепти заготовок на зиму.

Салат з різних овочів на зиму «Мозаїка»

Нехай на приготування цього салату буде витрачено багато сил, зате яке задоволення вас чекає взимку.

Будуть потрібні:

  • Білокачанна капуста — 1 кг
  • Огірки — 1 кг
  • Зелені помідори — 1 кг
  • Солодкий перець — 1 кг
  • Ріпчаста цибуля — 1 кг

Для заливки на 1 літр води:

  • Сіль — 100 г
  • Цукор — 100-150 г
  • Оцет 9% — 50 мл (3 ст. л.)
  • Насіння кмину або кропу — 10-20 г
  • Лавровий лист — 5 шт.
  • Насіння гірчиці — 10-15 г

Приготування

  1. Нашаткуйте капусту.
  2. Помідори наріжте кружечками.
  3. Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями.
  4. Перець бланшируйте, зніміть шкірку і наріжте соломкою.
  5. Всі овочі змішайте.
  6. Зробіть гарячу заливку і наповніть чисті банки на 1/4 частину.
  7. Додавайте овочеву суміш так, щоб вона була повністю покрита рідиною.
  8. Пастеризують 1 літрові банки — 20 хвилин, 2 літрові банки — 30 хвилин.
  9. Загорніть кришками.

У чому різниця між стерилізацією і пастеризацією заготовок

Дуже часто ви зустрічаєте в рецептах ці слова, тому давайте розберемося в чому різниця між ними ?

Стерилізація — це коли продукти нагрівають при температурі вище 100 градусів С.

Пастеризація — той же нагрівання, тільки при температурі нижче 100 градусів С.

Дивіться також:  Ікра з буряка на зиму — найсмачніші рецепти бурякової ікри

Тобто, це два способи нагріву.

Патеризуют у воді не киплячою, але близької до кипіння (80-90 градусів).

Стерилізація вважається з того моменту, коли вода починає кипіти, коли в ній знаходиться банку.

Ягоди, плоди, овочі, що знаходяться всередині банки, заливають киплячим сиропом або маринадом. Потім банки прикривають жерстяної кришкою і по плечики ставлять у воду. При цьому, кришки не влаштовують.

Вода в яку ставлять банки, повинна бути температури приблизно 40-50 градусів. Потім поступово нагрівайте воду з банками і доведіть її до кипіння. Так продовжуйте кип’ятити скільки належить за рецептом.

Коли відведений час вийшло, намагаючись не впустити кришку, дістаньте банку. Поставте гарячу банку на складене в 2-4 рази кухонний рушник, щоб вона не луснула. І відразу ж загорніть.

Потім банку покладіть набік і покатайте, щоб переконатися в її герметичності. Потім переверніть банку догори дном і залиште до повного охолодження.

Салат на зиму з капусти, помідорів, перцю, огірка, цибулі «Столичний»

Потрібні продукти:

  • Помідори — 1 кг
  • Солодкий перець — 1 кг
  • Білокачанна капуста — 1 кг
  • Огірки — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг
  • Сіль — 100 г
  • Оцтова есенція — 3 ч. л.
  • Рослинна олія, запашний перець, гвоздика, лавровий лист — за смаком

Метод приготування

  1. Звичайним способом наріжте всі овочі.
  2. З’єднайте нарізані овочі у великій ємності і додайте сіль з оцтовою есенцією. Все добре перемішайте.
  3. Візьміть рослинне масло 2 ст. л. на кожну банку, доведіть його до кипіння і охолодіть.
  4. На дно кожної чистої банки покладіть 2 горошини запашного перцю, 1 бутон гвоздики, лавровий листок і 2 ст. л. підготовленого рослинного масла.
  5. Потім укладіть всі овочі по банкам і залийте утворився соком з овочевої суміші.
  6. Стерилізуйте банки в киплячій воді 20 хвилин. Дістаньте і закатайте.

Дуже смачний рецепт салату з буряку на зиму «Бордо»

Інгредієнти:

  • буряк — 2 кг
  • Помідори — 750 г (або 5-7 ст. л. томатної пасти, розведеної в 750 мл води)
  • Ріпчаста цибуля — 3 головки
  • Болгарський перець — 2 шт.
  • Оцтова есенція — 1-1.5 ст. л.
  • Головка часнику
  • Цукор — 100-200 г
  • Сіль — 2.5 ст. л.
  • Соняшникова олія — 200 мл
Дивіться також:  Перець нарізаний маринований на зиму в банках — 5 простих рецептів

Хід дій

  1. Всі овочі наріжте на шматочки і обсмажте на рослинному маслі окремо.
  2. Потім складіть їх в каструлю, додайте цукор, сіль, масло. Варіть 40 хвилин, помішуючи.
  3. Перед кінцем варіння покладіть шматочки очищеного часнику і оцтову есенцію.
  4. Потім розкладіть все по банкам і закатайте.

Рецепт салату із зелених помідорів і болгарського перцю на зиму без стерилізації

Продукти:

  • Зелені помідори — 1 кг
  • Червоний болгарський перець — 3 шт.
  • Гіркий перець — 1 шт.
  • Петрушка — 1 пучок
  • Кріп — 1 пучок
  • Часник — 1 головка
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Оцтова есенція 70% — 0.5 ч. л.

Послідовність дій

  1. Зелені помідори і болгарський перець наріжте кубиками.
  2. Часник очистіть і пропустіть через прес.
  3. Зелень і гіркий перець дрібно наріжте.
  4. Всі підготовлені продукти добре перемішайте разом з сіллю, цукром і есенцією. Потім перекладіть в банки і закрийте чистими поліетиленовими кришками.
  5. Зберігайте банки в холодильнику.
  6. Перед вживання заправте олією.

Салат на зиму з цвітної капусти з овочами без стерилізації «Здоровячок»

Нам буде потрібно:

  • Велика головка цвітної капусти — 1 шт.
  • Солодкий перець червоний — 3 кг
  • Морква — 1 кг
  • Хрін — 2 корінця
  • Чорний перець — 10 горошин
  • Запашний перець — 5 горошин
  • Чорна смородина — 10 листя
  • Листя хрону — 3 шт.
  • Мед — 1 склянка
  • Сіль дрібна — 1 стакан
  • Столовий оцет 9% — 1 л
  • Великий пучок кропу — 1 шт.

Виконання рецепта

  1. Для виконання рецепта краще використовувати круглий перець з грубими і соковитими стінками. Однак, можна брати і іншої перець будь-якої форми. У плодів треба вийняти акуратно плодоніжки з насінням і наповнити їх натертою на крупній тертці морквою і кропом.
  2. Головку цвітної капусти вимийте і розділіть на окремі розетки і щільно укладіть в чисті банки. При укладанні розеток, чергуйте їх фаршированими перцями.
  3. Ще додайте в кожну банку трохи горошинок чорного перцю запашного перцю, нарізаний кружечками хрін і кілька нарізаних листя чорної смородини.
  4. Всі продукти щільно утрамбуйте в банку і прикрийте горлечко повністю невеликим шматочком листків хрону.
  5. Розчиніть в оцті мед і сіль і залийте цією сумішшю овочі так, щоб вони були повністю закриті розчином.
  6. Банки можна закрити щільно звичайними кришками або закатати і прокип’яченими залізними.
  7. Приберіть банки з салатом в прохолодне темне місце.
  8. Такий салат можна їсти як закуску, а також з вареним рисом, картоплею, у вигляді гарніру до риби і м’яса. А ось сік з банки служить хорошою приправою до других страв як соус.
Дивіться також:  Солодкі помідори на зиму — 6 рецептів з дуже смачним розсолом

Приємно їсти !

Смачний салат з баклажанів на зиму з помідорами й перцем «Російська трійка»

Продукти для заготівлі на 1 літрову банку:

  • Баклажани — 3 кг
  • Помідори — 3 шт.
  • Цибулина — 3 шт.
  • Солодкий перець — 3 шт.
  • Оцет — 1 ст. л.
  • Цукор — 4 ч. л.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Рослинне масло — 1/2 склянки

Приготування

  1. Розріжте баклажани на 4 частини і злегка відваріть в сотейнику.
  2. Дрібно наріжте помідори, перець, цибулю і додайте їх до баклажанів.
  3. Сюди ж покладіть цукор, сіль, влийте оцет і рослинне масло.
  4. Всі інгредієнти тушкуйте 15-20 хвилин на повільному вогні.
  5. Потім розкладіть гарячу масу в гарячі стерилізовані банки і закатайте.

Відео про те, як приготувати овочевий салат на зиму «Десяточка»

У даному рецепті всі овочі беруться в кількості 10 штук.

Вдалих всім заготовок на зиму у вигляді салатів, які містять корисні вітаміни і бувають завжди смачними.