Свинина по-китайськи — дуже смачне друге блюдо китайської кухні. Люди з усього світу знають, що китайці люблять і вміють готувати вишукані страви. Телятину в Китаї за м’ясо не вважають, а воліють, в основному, свинину, качок і курей.
Китайські страви відрізняються оригінальністю і витонченістю, у них завжди присутній творчий підхід. Використовуючи приправи, вони забивають ними погані запахи і підкреслюють, тим самим, кращі смакові якості страви.
В стравах з м’ясом завжди присутній соєвий соус, імбир. часник, зелений лук. Типовими продуктами з зернових є: рис, кукурудза, пшениця, пшоно, сорго, ячмінь.
Якщо ви не разу не були в Китаї, то спробуйте приготувати запропоновані рецепти, і побалуйте своїх домашніх, хоча б один раз. Ви дізнаєтеся, наскільки легко і приємно їх готувати.
У будь-якій країні світу дуже популярна їжа з доставкою додому з китайських ресторанів. Завжди заказываемое страва, про яку зараз піде мова, це свинина по-китайськи.
Свинина по-китайськи в кисло-солодкому соусі з ананасами
Освойте секрет відомого китайського блюда, яке подають у багатьох ресторанах світу, а ви зробите його по-домашньому для своєї сім’ї.
Знадобляться продукти:
- свинина — 500 г
- рослинна олія без запаху — 500 мл
- біла або червона цибулина — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- солодкі перці (краще різнокольорові) — 2 шт.
- консервовані або свіжі ананаси — 200 г
- томатна паста — 1 ст. л.
- цукор — 1 ст. л.
- мелений сушений імбир — 1 ч. л.
- вода — близько 500 мл
- сік лимона (за бажанням)
- перець чилі (за бажанням)
- крохмаль — 1 ст. л.
Для маринаду:
- свіжий корінь імбиру — 5 см
- соєвий соус — 100 р
Для кляру:
- яєчний білок — 1 шт.
- кавова чашка води — 1 шт.
- крохмаль — 2 ст. л.
Етапи приготування страви свинина по-китайськи:
- Замаринуйте спочатку свинину. Для цього натріть на тертці імбир, щоб жилаві волокна в маринад не потрапили і залишилися у вас в руках. Залийте натертий імбир соєвим соусом.
- Свинину наріжте на тонкі квадратики або прямокутники розміром в половину сірникової коробки і товщиною приблизно 5 мм
- Опустіть свинину в маринад і приберіть в холодильник.
Смажити свинину можна буде вже через годину, але якщо у вас зроблено багато її, то надлишки можуть зберігатися в маринаді в холодильнику до одного місяця.
Крохмальний кляр
- Приготуйте крохмальний кляр. Для цього змішайте білок яйця з кавовою чашкою води і крохмалем. У вас вийде тісто консистенції рідкої сметани. Якщо він густоват, влийте ще трохи води.
- Шматочки свинини відправте в кляр і ретельно перемішайте, краще рукою, щоб кожна пелюстка свинини отримав свою порцію кляру.
- У глибокій сковороді розігрійте до появи димку рослинне масло і свинину обсмажте у фритюрі невеликими порціями. Час обжарювання однієї порції на сковороді займуть приблизно 8 хвилин. Перекидывайте шумівкою свинину в тарілку на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.
- Коли вся свинина по-китайськи буде обсмажена, наріжте великими кубиками цибулю, моркву, ананас, солодкий перець розміром приблизно 1х1 див.
- З сковороди злийте масло і швидко, протягом 5-7 хвилин, обсмажуйте овочі, постійно помішуючи.
- Через 5 хвилин обсмажування додати томатну пасту, цукор, імбир і воду. Все перемішайте, доведіть до кипіння і за бажанням додайте сік лимона і дрібно нарізаний перець чилі, очищений від насіння.
- У невеликій кількості води розведіть столову ложку крохмалю, влийте соус, дочекайтеся отримання ароматного блискучого «киселя» і опустіть в соус обсмажену свинину. Прогрійте все разом 2 хвилини смачне блюдо і подавайте на стіл.
- Кращим гарніром для цього чудового блюда послужить відварений рис.
Приємно їсти !
Рецепт приготування свинини з сиром тофу — Мапо Доуфу
Це самостійне блюдо має свою назву «Мапо Доуфу» і подають без гарніру. Блюдо виходить дуже гострим і неймовірно смачним. Рецепт свинина по-китайськи і по сьогоднішній день популярний у багатьох ресторанах світу.
Склад продуктів:
- свинина (або баранина) — 150 г
- темний соєвий соус — 1 ст. л.
- трохи кунжутного масла
- горілка (або саке) — 1 ч. л. за бажанням
- тофу — 400 г
- рубаний лук-порей (біла частина) — 1 ст. л.
- товчений часник — 1 ст. л.
- мелений імбир — 1 ст. л.
- сычуанький гострий перець — 1 ч. л.
- гостра бобова паста (тобанджана) — 1/2 ст. л.
- курячий бульйон — 1 склянка
- 1 ч. л. крохмалю, розведеного в 2 ст. л. води
- будь-яке рослинне масло для смаження
Приготування:
- Нарубаєте дрібно-дрібно м’ясо і замаринуйте його в соєвому соусі і кунжутній олії. Можна додати в маринад чайну ложку горілки або саке (за бажанням).
- Через 30 хвилин дістаньте м’ясо шумівкою з маринаду і обсмажте до темно-коричневого кольору в глибокій сковороді.
- Дістаньте шумівкою обсмажене м’ясо і викладіть на серветку, щоб прибрати надлишки жиру.
- Обсмажте в сковороді сичуанський перець, теж витягніть його і подрібніть.
- У той же самий рослинна олія викладіть цибулю-порей, часник, бобову пасту і імбир. Все це обсмажуйте буквально кілька секунд.
- Влийте курячий бульйон і маринад, що залишився від м’яса, коли обсмажувалася свинина по-китайськи.
- Сир тофу наріжте кубиками приблизно по 2 см і покладіть в сковороду разом з м’ясом і перцем. Тушкуйте 5 хвилин, не надто помішуючи, щоб сир не розвалився.
- Через 5 хвилин влийте крохмальну воду, доведіть до кипіння і вимкніть вогонь.
Прикрасьте блюдо «Мапо Доуфу» пір’ям зеленого лука і їжте із задоволенням.
Свинина з ароматом риби — рецепт Юйсян Жоусы
Це блюдо цікаво і знамените тим, що насправді ніякого аромату риби не існує. Просто в приготуванні м’яса китайці використовували ті ж спеції, що і для приготування риби. У цьому і полягає весь секрет. Блюдо відомо по всьому світу, бо смак у нього дійсно божественний.
В описі рецепта наведено продукти, які можна купити в наших магазинах. Тоді буде цікаво знати про те, що замість глив, китайці використовують гриби муер (чорні деревні), а замість селери — пагони бамбука. Всі інші продукти знайдуться в будинку. Блюдо свинина по-китайськи приємно здивує вас.
Список продуктів:
- нежирна свинина — 300 г
- херес — 1 ст. л.
- соєвий соус — 1 ст. л.
- вода — 1 ст. л.
- крохмаль — 1 ст. л.
- морква — 1 шт.
- жменя глив
- селера — 1/2 стебла
- корінь імбиру — 1 см
- часник — 3 зубчики
- кілька пір’їн зеленого цибулі
- рослинна олія для обсмажування
- кунжутне або інше горіхове масло — 2 ч. л.
- відварений рис для подачі
- кінза і зелена цибуля для прикраси
Для соусу:
- бальзамічний оцет — 1 ст. л.
- соєвий соус — 1 ст. л.
- цукор — 1 ст. л.
- крохмаль — 1 ч. л.
- курячий бульйон або вода — 3 ст. л.
Покрокові дії:
- Спочатку замаринуйте пісну свинину. Для цього наріжте її тоненькими скибочками, а потім і соломкою ( соломку нарізати поперек волокон).
- У мисці змішайте по ложці хересу, соєвого соусу, води і крохмалю.
- Покладіть в маринад м’ясо і починайте займатися овочами і соусом.
- Дуже дрібною соломкою моркву наріжте, жменя глив, половину стебла селери, корінь імбиру і зубчики часнику.
- Кілька цибулевих пір’я просто наріжте навскоси.
- Гливи залийте крутим окропом на 30 хвилин.
- Для приготування соусу візьміть по ложці бальзамічного оцту, соєвого соусу і цукру. Додайте до них ложечку крохмалю і курячий бульйон або воду, перемішайте.
До процесу приготування все зібрано. Зверніть увагу на те, що готування буде відбуватися досить швидко.
- Поки розігрівається глибока сковорода (вок), відкиньте в друшляк гливи.
- Підготуйте рослинна олія для цього для пікантності додайте в нього 2 ч. л. кунжутного або іншого горіхового масла. Налийте масло в сковороду.
- Коли масло на сковороді задымиться, дуже швидко обсмажуйте на ньому м’ясо. М’ясо викладайте все відразу і смажте, помішуючи, рівно до тієї хвилини, коли шматочки свинини разлепятся і відокремляться один від одного.
- Потім лопаткою відсуньте м’ясо до країв сковороди, а в центр викладіть овочі і гриби. Смажте буквально 2 хвилини, щоб овочі просто прогрілися. Після цього змішайте овочі з м’ясом, почекайте ще 30 секунд і влийте в сковороду соус. Доведіть соус разом з іншими інгредієнтами до кипіння і вимкніть вогонь.
- Ось тепер все свинина по-китайськи готова і залишається тільки прикрасити пір’ям зеленого лука з кількома листочками кінзи.
На гарнір зробіть відварений рис і їжте китайське блюдо по-домашньому.
Як приготувати свинину в цукровому сиропі з крохмалем
Інгредієнти:
- жирна свинина — 500 г
- рослинне масло — 2 склянки
- яєчний білок — 2 шт.
- крохмаль — 3 ст. л.
- борошно — 1 склянка
- сіль — за смаком
Для сиропу:
- цукор — 1 склянка
- вода — 1 стакан
Приготування:
- Свинина по-китайськи в цьому рецепті нарізати маленькими кубиками.
- У тарілку влийте 2 ст. ложки води, додайте крохмаль, збиті яєчні білки, борошно і перемішайте зі свининою.
- Налийте на сковороду олію, розжарте і обсмажуйте порціями свинину.
- Нагрійте воду, всипте цукор і варіть, постійно помішуючи і знімаючи піну.
- Коли сироп буде готовий, додайте в нього свинину і ретельно перемішайте.
До столу подавайте в гарячому вигляді.
Відео про те, як приготувати глазуровану свинину по-китайськи з чорним перцем
Таке блюдо подаю зазвичай в глиняних каструльках. Гарніром служить рис. В цілому смак страви незвичайний.
Спробуйте приготувати у себе вдома такі цікаві і незвичайні страви. Знайте, що їх подають в ресторанах і кафе, а ви нагодуйте ними свою сім’ю в домашніх умовах. Мудровані китайські страви цілком зрозумілі і доступні для нас.