Варення — це таке улюблене ласощі, яке для дорослих і дітей відразу викликає посмішку. Це радісна їжа. Акцент статті буде зроблено на приготування варення з абрикосів. Плоди абрикосів бувають великі і дрібні.
З дрібних плодів можна варити варення з кісточками, а з великих плодів — кісточки дістаються і варення вариться з розрізаних шматочків. Все відбувається просто і смачно.
Для приготування якісного варення потрібно використовувати плоди зі щільною м’якоттю.
Варення з абрикосів часточками на зиму
Заготівля на зиму виходить дуже смачною і ароматною.
Потрібно:
- 1 кг плодів абрикоса
- цукор — 1-1.2 кг
- 1 стакан води
- 3 г лимонної кислоти
Приготування рецепту:
Відбираємо зрілі, щільні, без всяких пошкоджень плоди.
Розрізаємо по борозенці на половинки або часточки, кому як подобається. Потім видаляємо кісточки.
У гарячий сироп з склянки води і цукру опускаємо часточки абрикосів і струшуємо до занурення, знімаємо з вогню і залишаємо для охолодження. Потім варимо в три прийоми з вистоюванням по 5 — 6 годин.
В кінці варіння додати 3 г лимонної кислоти. Готовність варення можна визначити за густоти сиропу або температурою 105 градусів С.
Зварене варення розкладається по чистим банкам і закатати кришками. Краще укутати теплою тканиною для збереження тепла.
Рецепт варення з абрикос з апельсинами, пропущених через м’ясорубку
Потрібно:
- 4 кг абрикосів
- 1 кг апельсинів
- 4 кг цукру
- 1 чайна ложка лимонної кислоти
Приготування рецепту:
Абрикоси вимити,
видалити кісточки.
Апельсини вимити, очистити від шкірки, нарізати часточками, видалити кісточки.
Абрикоси разом з апельсинами пропустити через м’ясорубку. В отриману масу додати цукор і добре перемішати. Варити протягом 30 — 40 хвилин з моменту закипання на слабкому вогні. В кінці додати лимонну кислоту.
Готове гаряче варення розкласти по стерилізованим банкам і закатати.
Абрикосове варення без кісточок
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- 1 кг цукру
- 5 г лимонної кислоти
Приготування рецепту:
Ретельно вимийте абрикоси. Для такого рецепту вам потрібно взяти дрібні, не зовсім визрілі абрикоси.
Трохи прочинивши абрикос, вийміть кісточку, але так, щоб абрикос не пом’явся і не розірвався на борозенці. Виходять майже цілі плоди, але тільки без кісточок.
Майже цілі плоди покладіть в таз для варення, залийте водою. Води налийте стільки, щоб вона трохи покривала абрикоси:
- Засипте цукром і доведіть до кипіння. Вимкніть вогонь. Дайте настоятися 3 — 4 години.
- Потім знову поставте плоди на слабкий вогонь. Варіть 25 — 30 хвилин.
- Наприкінці варіння покладіть лимонну кислоту.
Все готове вміст перекладіть в банки і закрийте. Укутайте банки для створення додаткового тепла, по закінченні декількох діб перенесіть банки в більш прохолодне приміщення.
Рецепт варення з цілих абрикосів з кісточками на зиму
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- 1 — 1.2 кг цукру
- 11/2 склянки води
- 3 — 4 г лимонної кислоти
Приготування рецепту:
Відбираємо не зовсім стиглі абрикоси дрібноплідних сортів, ретельно миємо і наколюємо кілька разів загостреною дерев’яною паличкою.
Опускаємо на 2 — 3 хвилини в киплячу воду і відразу ж охолодити в холодній.
Підготовлені таким чином плоди потрібно залити гарячим сиропом, довести до кипіння на слабкому вогні і кип’ятити 4 — 5 хвилин. Потім вимкнути вогонь і залишити на кілька годин для охолодження. Так повторити ще 2 рази і варити до готовності. Перед закінченням варіння додати лимонну кислоту. Закатати в банки і перевернути догори дном.
Варення з половинок абрикосів і з абрикосовими горішками для аромату
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- 1 кг цукру
- 11/2 склянки води
- 3 — 4 ядра (горішок) з абрикосових кісточок
Приготування:
Для приготування цього варення беруть абрикоси великоплідних сортів з добре відокремленою кісточкою. Плоди по борозенці розрізати на половинки, видалити кісточки. Підготовлені половинки плодів опустити в киплячий сироп, довести до кипіння, варити 2 — 3 хвилини, вимкнути вогонь і залишити на ніч у холодне місце.
Для аромату кинути в варення 3 — 4 ядра (горішок) з абрикосових кісточок.
На наступний день зварити варення до готовності. Розкласти по банках і закатати.
Сюрприз абрикосового варення з чорної смородини
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- цукор — 1 кг
- 1 літр води
- чорна смородина
Приготування рецепту:
- Стиглі і цілі абрикоси вимити і акуратно видалити кісточку не поранивши плід, щоб він залишився цілим.
- В середину плодів абрикоса покласти 2 ягідки чорної смородини.
- Всі заповнені плоди обережно скласти в каструлю, залити цукровим сиропом, довести до кипіння і залишити на 8 — 10 годин.
- Потім знову поставити на вогонь і кип’ятити, помішуючи, 10 — 15 хвилин.
- Так повторити 3 — 4 рази.
- Перекласти гарячим чисті прогріті банки. Закатати.
Варення з абрикосів з абрикосовими ядрами (горішками) всередині плоду — без варіння
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- цукор — 1 кг
Приготування рецепту:
- Для рецепта знадобиться тільки великий, щільний, стиглий абрикос з солодкою кісточкою.
- Абрикоси моєму і виймаємо кісточки. Для цього обхоплюємо плід пальцями і виштовхуємо кісточку олівцем або паличкою так акуратно, щоб не пошкодити сам плід і він залишився цілим.
- Кісточки розбиваємо, виймаємо горішки і пробуємо на смак — вони повинні бути солодкими. Потім горішки засовуємо назад в плід.
- З цукру, з невеликою кількістю води (тільки так, щоб цукор не пригорав), вариться сироп і заливаємо гарячим підготовлені плоди з горішками. Даємо охолонути, абрикоси не варимо.
- Потім зливаємо сироп, кип’ятимо і заливаємо абрикоси. Знову даємо охолонути. Не варимо.
- Таку процедуру можна повторити 3 — 4 рази.
- У гарячому вигляді розкладаємо по чистим банкам і закатуємо.
Конфітюр абрикосовий з очищених плодів без кісточки
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- 2 кг цукру
- 11/2 склянки води
Приготування рецепту:
- Зваріть цукровий сироп, профільтруйте і охолодіть.
- Вимиті і підготовлені абрикоси опустіть на 3 — 3 хвилини в киплячу воду. Після чого зніміть з плодів шкірку, розріжте навпіл і видаліть кісточки.
- Покладіть абрикоси в холодний сироп і поставте на слабкий вогонь. Періодично знімайте пінку.
- Як тільки конфітюр закипить, зніміть його з вогню і поставте в холодне місце на 10 — 12 годин.
- Після цього, на слабкому вогні знову доводимо вміст до кипіння і знову знімаємо з вогню і ставимо в холодне місце на 10 — 12 годин.
- Таку операцію повторити 2 — 3 рази до готовності (у готовому конфітюр плоди не спливають).
- Розфасовувати по банках в гарячому вигляді, а ось закатати — після охолодження.
Джем абрикосовий — «Чудное» варення з шматочків абрикосів
Потрібно:
- 1 кг абрикосів
- 500 р цукру
Приготування рецепту:
- Джем можна варити з плодів різної стиглості.
- Тверді абрикоси опускаємо в киплячу воду на 2 — 4 хвилини. Потім знімаємо шкірку, розрізаємо плід навпіл, видаляємо кісточки.
- З м’яких видаляємо кісточки абрикосів, кладемо в каструлю, додаємо 4 столові ложки води, закриваємо кришкою і на слабкому вогні підігріваємо до розм’якшення. Потім плоди ретельно розминаємо, додаємо цукор і продовжуємо підігрівати при помішуванні.
- Тверді плоди, очищені від шкірки, нарізаємо на дрібні шматочки і висипаємо в гаряче пюре. Варимо до готовності.
- Фасуємо по чистим банкам в гарячому вигляді і відразу закатуємо.
Варення з абрикосів — 5 -Хвилинка (відео рецепт)
Знайте, що серед кісточкових культур абрикоси займають одне з перших місць за вмістом пектинових речовин. Із вітамінів у них переважають каротин і вітамін С. До корисних властивостей додамо привабливий вигляд і приємний ніжний колір — популярність в абрикосах при консервуванні виправдовує себе. У себе вдома, в колі сім’ї за чаюванням можна почути тільки схвалення щодо рецептів з абрикоса.