На великодній стіл завжди подавали м’ясні страви, великодня (кілька сортів), паски, різну солодку випічку і фарбовані яйця. Стіл тримали накритим цілий день, для всіх друзів з дітьми і знайомих, які приходили привітати з святом Пасхи. Красиві паски і солодка випічка стояли в центрі столу.
Рецепти в цій статті допоможуть вам створити красивий великодній стіл.
На Великдень хочеться швидше прокинутися і бігти на кухню, наповнене ароматами свіжій випічки і ванілі, щоб впиться в якусь пишну булочку або шматок ніжного паски !
Колечка в лимонної глазурі
Продукти на 15 — 17 штук:
- 3 склянки борошна
- 3 яйця
- 1 столова ложка цукру
- 1 столова ложка сухих дріжджів
- 1 стакан молока
- 50 грам вершкового масла
- рослинна олія, сіль
Продукти для глазурі:
- харчові фарби
- кондитерська обсипання або кокосова стружка
- 1 лимон
- 1.5 — 2 склянки цукрової пудри
Випічка з описом
У тепле молоко додати дріжджі і цукор, перемішайте і залиште масу на 30 хвилин. Потім додайте борошно, розм’якшене вершкове масло, трохи солі і 3 жовтки.
Замісіть м’яке тісто, при необхідності додайте борошно. Накрийте тісто рушником і на 1 годину поставте в тепле місце.
Розкачайте тісто в пласт товщиною 7 мм, виріжте кружечки діаметром 7 — 8 див. Посередині зробіть отвір. Смажте у великій кількості рослинного масла.
Для глазурі выжьмите сік з лимона і додайте туди цукрову пудру, перемішайте. Повинна вийти густа біла маса. Розділіть її на 3 частини і кожну вмішайте фарбу.
Готові пончики занурюйте в глазур і прикрашайте кондитерської обсипанням.
Булочки з курагою і лимоном
Продукти на 14 — 18 штук:
- дріжджове тісто
- 1 яйце
- 500 грам кураги
- 1 — 1.5 лимона
- цукор
- 1.5 столові ложки маку
Приготування:
1. Курагу замочіть на 30 хвилин в теплій воді. Лимон розрізати на 4 частини і видаліть кісточки. Двічі перекрутіть курагу з лимоном і змішайте з цукром. Додавайте цукор за смаком.
2. Візьміть шматочок тіста, розкачати в корж діаметром 8 див. Покладіть в центр начинку і заліпіть краю коржі по центру (як ліплять біляші), щоб начинка виявилася усередині тесту.
Вийшов колобок з начинкою акуратно розкачайте в коржик. Зробіть на ньому 4 розрізу. Випічка повинна бути красивою.
3. Вийдуть 4 пелюстки. На кожній пелюстці посередині зробіть по одному розрізу, але не до кінця.
4. Потім заліпіть краю кожної пелюстки всередину.
Так зробіть все булочки. Викладіть їх на деко, змастіть збитим яйцем і в центр кожної квіточки насипте мак.
5. Випікайте до рум’яного кольору. Випічка у вигляді булочок з курагою, лимоном і маком готова.
Кекси «Зайчики»
Продукти на 12 штук:
1. Для вушок:
- 100 грам маргарину
- 1 яйце
- 2 — 3 склянки борошна
- 1/2 склянки цукру
2. Для крему:
- 1/2 склянки вершків
- 500 грам сирного крем-сиру
- 1 склянка цукрової пудри
- 1 чайна ложка лимонного соку
- 1 — 2 столові ложки сиропу з червоного варення
Приготування:
1. Розітріть маргарин з борошном і цукром, додайте яйце, замісити м’яке тісто. На 40 хвилин приберіть його в холодильник.
Потім дістаньте і розкачайте його. Виріжте 12 пар вушок для зайчиків. Випікайте їх до рум’яності.
2. Для крему збийте вершки з цукровою пудрою до консистенції масла.
Окремо збийте крем-сир. Потім з’єднайте ці маси, влийте лимонний сік і ще трохи збийте. Крем розділіть на дві частини. В одну додайте сироп.
3. Верх кексів покрийте кремом, вставте вушка і зробіть мордочку: з драже зробіть носик і очі, а з спагетті — вуса.
Віночки для яєць — оригінальна випічка
Продукти на 10 штук:
- дріжджове тісто
- 1 яйце
- рослинна олія
- 10 варених яєць
Приготування:
Дріжджове тісто розділіть на 3 частини. Кожну розкатати в тонкий джгут. Потім з цих джгутів зліпіть косичку.
Отриману косичку розділіть на відрізки довжиною 15 див Поверніть кожен відрізок в кільце і заліпіть краю.
Розкладіть отримані віночки на змащений маслом деко. У центр кожного вінка вставте варене яйце, загорнуту у фольгу.
Залиште булочки підніматися на 40 хвилин. Після чого акуратно покрийте збитим яйцем і випікайте в нагрітій до 180 градусів С духовці до рум’яного кольору.
Випічка — пасхальні ягнята
Продукти:
- 500 грам борошна
- 180 мл молока
- 100 грам вершкового масла
- 80 грам цукру
- 50 грам дріжджів
- 3 жовтки
Начинка: 270 грамів борошна, 130 грам вершкового масла, 130 грам цукрової пудри, 1 жовток, кокосова стружка, джем або мед, мак
Приготування:
Борошно просіяти гіркою, зробити поглиблення. Дріжджі розвести в теплому молоці, вилити у заглиблення, присипати борошном, накрити і залишити на 10 хвилин.
Додати цукор, масло, сіль, жовтки і замісити тісто. Поставити в тепле місце на 30 хвилин.
Тісто розділити на 12 частин. Вирізати ягнят за шаблоном з картону і викласти їх на вистелений пергаментом деко.
Потім змастити кожного ягняти джемом або медом. Борошно, масло, кокосову стружку і цукрову пудру змішати в крихту і викласти на джем. Змастити жовтком голову і ноги, області копитець присипати маком, замість очей вдавити квітка приправи «Гвоздика». Випікати 15 хвилин при 180 градусах С.
Є спеціальні формочки для випічки ягнят.
Тоді випічка з ягнятами буде виглядати ось так.
Смачне пасхальне печиво — відео рецепт
Наступають святкові дні великоднього тижня і Світле Воскресіння. Вам потрібно визначитися вже, яка випічка буде прикрашати ваш святковий стіл.