Мусака. Класичні рецепти мусака з баклажанами

Мусака — традиційне грецьке блюдо, яке варто спробувати. Таке блюдо готують часто і на Близькому Сході. Зазвичай по-грецьки блюдо роблять із запечених шарів. Де нижній шар складається з баклажанів і оливкової олії. Середнім шаром є баранина з помідорами. Верхній шар являє собою соус бешамель.

Сучасні господині здатні експериментувати традиційне блюдо. Тому зараз мусака може готуватися взагалі без м’яса. В неї додають капусту, гриби, кабачок або картоплю.

І тим не менш, це блюдо стало улюбленим у багатьох країнах світу. Зараз і ми приготуємо це овочеве блюдо за різними рецептами, щоб спробувати його на смак, оцінити і внести в наше повсякденне меню.

Мусака по-грецьки з баклажанами — класичний рецепт

Спробуйте приготувати це блюдо, тому що воно з корисними плодами баклажан.

Потрібно:

  • Баклажани — 4 шт.
  • Помідори — 4 шт.
  • М’ясний фарш — 300 г
  • Цибулина — 1 шт.
  • Часник — 3 зубчики
  • Тертий сир — 100 г
  • Петрушка — 1 пучок
  • Біле вино — 100 мл
  • Борошно — 25 г
  • Вершкове масло — 25 г
  • Молоко — 250 мл
  • Яйце — 2 шт.
  • Сіль, чорний мелений перець, червоний мелений перець, орегано — за смаком

Спосіб приготування

Плоди баклажанів помийте і обсушіть. Потім наріжте на кружечки товщиною не більше 1 см

Складіть кружечки в друшляк і пересипте сіллю. Закрийте тарілкою і поставте вантаж, щоб пішла гіркота з рідиною. Нехай вони постоять так 1-2 години.

Потім нарізані баклажани промийте під проточною водою і обсушити на паперових рушниках.

На сковороду налийте трохи олії і обсмажуйте кружечки з обох боків до напівготовності. Сильно засмажувати поверхня у них не потрібно. Таким чином обсмажте все баклажани.

Дивіться також:  Запіканка з куркою і овочами в духовці — 7 смачних рецептів

Помідори в кількості 3 штук наріжте на шматочки і прокрутити на м’ясорубці. Один помідор залиште для формування страви мусака.

Нарізаний шматочками цибулю обсмажте 2-3 хвилини до прозорості. Для появи приємного часникового запаху додайте нарізаний часник.

До цибулі додайте фарш і, розбиваючи лопаткою, обсмажуйте його до зміни кольору. М’ясний сік з часом повинен випаруватися.

Коли фарш стане майже сухим — влийте біле вино. Тушкуйте так до його випаровування.

Потім додайте прокрученные помідори, сіль, перець, орегано, цукор і все перемішайте. Так тушкуйте все до сухості фаршу.

Приготування соусу

Розтопіть на сковороді вершкове масло. Додайте борошно і обсмажуйте 3-4 хвилини.

Потім частинами вливайте молоко і розтирайте борошняні грудочки. В результаті повинен вийти соус однорідної консистенції. Додайте в нього сіль, перець, перемішайте і зніміть з вогню.

Перелийте соус в окрему миску і розбийте залишилися грудочки міксером або блендером.

Злегка збийте яйця віночком і вмішайте їх в підготовлений соус.

Формування страви — мусака

Для складання страви у нас підготовлені:

  • м’ясна начинка
  • обсмажені баклажани
  • тертий сир
  • помідор
  • зелень петрушки

У форму для запікання укладіть внапуск обсмажені баклажани. При необхідності можете посипати їх сіллю і орегано.

Шар баклажанів посипте тертим сиром.

Поверх сиру укладіть половину підготовленого фаршу.

На шар фаршу повторіть всі попередні шари: кабачки, сир, фарш.

Останній шар фаршу посипте нарізаною зеленню. На зелень укладіть півкільця нарізаного кропу. Помідори можете посолити і поперчити.

На шар помідорів розсипте сир і залийте соусом. Якщо вам приготованого соусу для заливки буде недостатньо, то зробіть його знову також.

На соус посипте тертим сиром і поставте підготовлене блюдо для запікання в духовку.

Дивіться також:  Морквяна запіканка як у садку зі смаком дитинства

Випікайте в межах 40 хвилин при 200 градусах С.

Відео про те, як приготувати мусаку з картоплею, фаршем і баклажанами

Листкова запіканка виходить повітряної і ніжною завдяки соусу бешамель.

Приготовлена мусака завжди буває смачною, тому діліться рецептами з друзями.

Простий рецепт мусака без м’яса з рисом

Таке блюдо підійде для людей, які не їдять м’ясо. Тому сформований страву заправити яйцями, молоком і запечіть в духовці.

Необхідні продукти:

  • Баклажани — 800 г
  • Ріпчасту цибулю -100 р
  • Помідори — 200 г
  • Рослинне масло — 100 мл
  • Рис — 80 г
  • Яйця — 2 шт.
  • Молоко — 200 мл
  • Борошно — 40 г
  • Петрушка, сіль

Процес готування блюда — мусака

  1. Баклажани наріжте тонкими поздовжніми брусками.
  2. Потім посоліть і через 30 хвилин відцідіть гіркий сік.
  3. Потім злегка обсмажте.
  4. У тому ж жирі тушкуйте до м’якості цибулю.
  5. Ще додайте промитий рис, частина помідорів і трохи води.
  6. Дайте суміші трохи поваритися, щоб розбухнув рис.
  7. Візьміть деко і покладіть нарізані кружальцями помідори.
  8. На помідори покладіть половину смажених баклажанів. Зверху посипте їх нарізаною зелень петрушки.
  9. На зелень укладіть шар підготовленої суміші рису.
  10. Шар рису покрийте іншими смаженими баклажанами.
  11. Зверху шару баклажан покладіть нарізані тонкими кружальцями помідори.
  12. Запікайте сформований блюдо і залитий соусом в духовці при сильній потужності.
  13. Приготуйте Соус з злегка спассерованной борошна, молока і яєць.

Відео про те, як приготувати мусаку без картоплі з фаршем

Смачно приготовлена мусака славиться незабутнім смаком. І без білого сухого вина тут не обійтися.

Усім читачам бажаю вдалих рецептів.