Салат з баклажанів на зиму: 7 кращих рецептів (36 фото)

Сьогодні розглянемо кращі рецепти заготовок на зиму у вигляді салатів. Салат з баклажанів на зиму можна виготовляти так само просто, як і салат з кабачків. Салати будемо робити з різних подрібнених овочів, з додаванням прянощів, оцту і рослинної олії.

Овочі, призначені для салатів, повинні бути якісними без механічних пошкоджень, в нормальній стадії зрілості. Дефектні овочі не консервуємо. Всі рекомендації кожного рецепту витримуємо для досягнення ідеального результату.

Такі салати відмінно урізноманітнюють зимове меню. Ви уявіть, що у вас огірки і баклажани в одній баночці: до макаронів, м’яса, до картопельки — це просто смакота.

Салат з баклажанів на зиму з огірками

Улюблені всіма огірочки добре поєднуються з баклажанами в одній банці.

Інгредієнти:

  • 1400 р — баклажан
  • 1400 р — помідор (для соку)
  • 700 р — огірків
  • 700 р – червоного солодкого перцю
  • 300 г цибулі
  • 90 г — цукру
  • 1 ст. ложка солі
  • 200 мл — рослинного масла
  • 70 мл — оцту 9 %

Приготування рецепту Салат з баклажанів:

Баклажани нарізаємо на шматочки, солимо і залишаємо на деякий час.

Виділився сік зливаємо. Шматочки баклажанів промиваємо під проточною водою, віджимаємо і кладемо в інший посуд.

На шматочки нарізаємо огірки та перець.

З помідор робимо сік зручним для вас способом (через м’ясорубку, блендер, тертку).

Томатний сік виливаємо у велику каструлю і ставимо на вогонь.

Цибулю нарізаємо півкільцями або чверть кільцями.

Додаємо його в томатний сік, який вже закипів.

Через 5 хвилин до цибулі додаємо огірки і баклажани.

Ретельно все перемішуємо, доводимо до кипіння і

прикриваємо кришкою на 20 хвилин при частому помішуванні.

Додаємо сіль, цукор, оцет і рослинне масло.

Все ретельно перемішуємо і варимо ще 5 хвилин при невеликому кипінні. Не забуваємо помішувати.

Розкладаємо готовий салат в гарячому вигляді в стерилізовані банки.

Закатуємо кришками і закутуємо пледом до охолодження.

Салат з баклажанів на зиму готовий.

Салат з баклажанів на зиму по-болгарськи

Інгредієнти:

  • 600 — 700 р — обсмажених баклажэанов
  • 300 — 400 г фаршу
  • Для фаршу: 200 г — уваренной томатної пасти, 120 г — обсмаженої цибулі, 20 г часнику, 12 р — зелені петрушки, 15 г солі, 30 мл — рослинного масла, 2 горошини чорного гіркого перцю, 4 горошини запашного перцю.
Дивіться також:  Огірки в огірках на зиму — 6 рецептів приготування в банках

Приготування рецепту Салат з баклажанів:

  1. Баклажани нарізати кружечками товщиною 1.5 — 2 см. Обсмажити на рослинному маслі.
  2. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями або пластинками. Обсмажити окремо від баклажан до золотистого кольору.
  3. Для фаршу уварюємо протерту томатну пасту до зменшення обсягу в 2 рази. Додаємо обсмажені цибулю, подрібнений часник і зелень, сіль, прянощі і соняшникова олія, попередньо прожарену і охолоджене до 70 градусів С. Все добре перемішати.
  4. На дно підготовлених банок покласти трохи фаршу, потім обсмажені кружечками баклажани, знову фарш і баклажани пошарово, чергуючи їх до повного зщаполнения банки. Верхнім шаром має бути фарш.
  5. Стерилізувати при температурі 100 градусах С: банки місткістю 0,5 л — 90 хвилин, банки ємністю 1 літр — 120 хвилин.
  6. Вийняти з води банки і закатати кришками.

Баклажани з картоплею в томатному соусі

Салат з баклажанів з картоплею на зиму

Інгредієнти:

  • 400 — 500 г — обсмажених баклажанів
  • 200 г картоплі
  • 300 — 400 г томатного соусу
  • Для соусу: 360 р — протертої томатної пасти, 30 г обсмаженого лука, 24 г — цукру, 16 г солі, 20 г борошна, зелень.

Приготування :

  1. Беремо баклажани довгастої форми, діаметром не більш 7 см, нарізаємо кружальцями товщиною 1.5 — 2 див. Посипаємо сіллю з двох сторін, обвалюємо в борошні й обсмажуємо в рослинному маслі.
  2. Ріпчасту цибулю нарізаємо пластинками завтовшки не більше 0.5 см і обсмажуємо в олії до золотистого кольору.
  3. Очищаємо картоплю, нарізаємо кубиками розміром 2 см або пластинками товщиною 1.5 — 2 см (до укладання в банки для попередження потемніння тримати в підсоленій воді, але не більше 1 години).
  4. На дно підготовлених банок влити трохи соусу, потім пошарово укласти підсмажені баклажани і картоплю.
  5. Наповнені банки залити гарячим томатним соусом.
  6. Стерилізувати при температурі 100 градусах С: банки місткістю 0,5 л — 90 хвилин, 1 л — 120 хвилин.
  7. Дістати банки і закатати герметично.
Дивіться також:  Закуска з перцю. Кращі заготовки з перцю на зиму (рецепти)

Салат з баклажанів з картоплею готовий.

Баклажани на зиму з часником і зеленню

Не пропустіть повз своєї уваги і цей, досить простий салат з баклажанів. Тут один вид овочів, але він замінить вам страву з грибів.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 1.4 кг
  • Часник — 3 головки
  • Зелень петрушки і сельднрея
  • Сіль — 2 чайні ложки
  • Оцет 9 % — 60 мл

Приготування:

Нарізаємо баклажани кружечками товщиною до 1 див.

Ось стільки баклажан у нас вийшло, які потрібно буде підсмажити з обох сторін. А зараз пересипаємо їх сіллю, перемішати і відставимо убік.

Пропускаємо всі зубчики часнику через ручний прес.

Додаємо до нього 2 чайні ложки солі і перемішуємо.

Нарізаємо досить дрібно всі зелень і кладемо її до часнику. Наливаємо 60 мл оцту 9 %. Знову все перемішуємо.

Постояли 15 хвилин баклажани, любовно перемішати руками, зіллємо рідину і обсмажимо з обох боків на олії.

Як порада: Замість смаження на сковороді, можна баклажани викласти на застелений пергаментом деко, викласти баклажани, скропити рослинним маслом і запекти в духовці. Інший варіант — просто трохи поварити.

У нас все готово і починаємо укладати салат в банки.

На дно банки кладемо чайну ложку зелені, потім баклажани.

По черзі укладаючи шарами баклажани і зелень з часником і оцтом — ми заповнюємо всю банку.

Придавлюємо вміст у банку, щоб воно більш щільно заповнила банку до горлечка. Зверху кладемо ще зелень, придавлюємо і бачимо — рідина є, значить вміст у банку не буде сухим.

Після того, як банки наповнені, прикриваємо їх кришками і відправляємо на стерилізацію в ємність з водою. На дно ємності стелимо серветку і ставимо банки. З моменту закипання води в каструлі, стерилізуємо 20 хвилин.

Дивіться також:  Чорна смородина протерта з цукром на зиму без варіння

Потім дістаємо банки, закатуємо і закутуємо до охолодження.

Салат з баклажанів з овочами на зиму

Інгредієнти:

  • 1 кг баклажанів
  • 400 г — черешків селери
  • 300 г ріпчастої цибулі
  • 200 г моркви
  • 1 склянка рослинного масла
  • 1 літр томатного соку
  • Сіль, цукор, чорний перець, селера, зелень — за смаком

Приготування рецепту Салат з баклажанів:

  1. Цибулю дрібно нарізати
  2. Моркву натерти на крупній тертці
  3. Черешки селери очистити від шкірки, зелень дрібно нарізати.
  4. Овочі змішати, посолити за смаком і тушкувати з 3/4 склянки рослинного масла. Додати в овочі попередньо підготовлений томатний сік і підігрівати ще близько 15 хвилин.
  5. Баклажани вимити, очистити шкірочку, нарізати кружальцями завтовшки 1 см і обсмажити на рослинному маслі.
  6. В овочі перекласти баклажани, заправити за смаком сіллю, цукром, перцем. Перемішати.
  7. Розфасувати в гарячому вигляді по баночках і пастеризувати при 90 градусах З пів-літрові банки — 25 хвилин, літрові — 40 хвилин.

Салат з баклажанів на зиму «Десятка» — простий і швидкий відео рецепт

Баклажани, нарізані кружальцями, в томатному соусі на зиму

Інгредієнти на пів-літрову банку:

  • 310 р — обсмажених баклажанів
  • 200 г томатного соусу
  • Для соусу: 175 р — готової томатної маси, 10 г цукру, 8 г солі, 5 г — обсмаженої цибулі, 4 р — зелені, перець чорний гіркий, перець запашний, лист лавровий

Приготування рецепту Салат з баклажанів в томатному соусі:

  1. Підготовлені баклажани наріжте кружечками про обсмажте на рослинному маслі до придбання золотисто-жовтого забарвлення.
  2. Остиглі кружечки баклажанів укласти в банки, полив на дно 50 г томатного соусу.
  3. Наповнивши банки до віночка баклажанами, залити гарячим (не нижче 70 градусів С) томатним соусом і закрити кришками.
  4. Потім банки стерилізуються: 0.5 літра — 50 хвилин.
  5. Банки дістати з води і відразу закатати кришками.

Як бачите, салат з баклажанів поширена заготівля на зиму. Він має безліч варіацій з різними інгредієнтами, про які ви вже знаєте, прочитавши цю статтю.