Зрази картопляні: 11 рецептів приготування картопляних котлет

Зрази — це кулінарне блюдо, яке представляє собою котлету або м’ясний рулет з начинкою. Начинка може бути найрізноманітнішою: овочі, варені яйця, гриби і навіть каші. Основа частіше буває з відвареної картоплі або рубаного м’яса.

У нашій статті зосередимо увагу на основі з відвареної картоплі. Смачніші страви не буває !

Котлети з начинкою — є національними стравами у білоруської, польської, литовської та української кухні. Таке приготування других страв росіяни люблять і готують з любов’ю, щоб здивувати членів сім’ї сховалася начинкою всередині.

Зрази картопляні з шинкою і сиром

Інгредієнти:

  • картопля — 1 кг
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 5 ст. ложок
  • шинка — 200 г
  • сир твердий — 100 г
  • масло вершкове, майонез — по 1 чайній ложці
  • сухарі панірувальні, сіль, сметана для подачі — за смаком

Приготування:

Картопля очистіть і відваріть в підсоленій воді до готовності. Воду злийте і розімніть картоплю в пюре, додавши вершкове масло.

Потім додайте яйця і борошно порціями, збийте блендером до однорідної маси. Дайте охолонути.

Для начинки сир натріть на середній терці,

а шинку дрібно наріжте, додайте трохи майонезу і перемішайте начинку.

Коли картопляне пюре охолоне, викладіть 1 соловую ложку пюре на тарілку з панірувальними сухарями і розімніть ложкою в коржик.

На корж викладіть начинку, акуратно загорніть і з’єднайте краї коржі, щоб вийшла котлетка. Також зліпіть всі котлетки.

Обсмажте заготовки на розігрітій сковороді з маслом з обох сторін по 3 хвилини до золотистої скоринки.

Подавайте гарячими зі сметаною.

Зрази картопляні з м’ясом

Інгредієнти:

  • картопля — 12 шт.
  • відварна яловичина — 300 г
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • сало або жир — 120 г
  • сіль

Рецепт приготування:

Частина картоплі відварити в шкірці, очистити, протерти. Решті картоплю очистити і натерти на тертці. Все добре перемішати.

Як готується фарш: відварну яловичину змолоти,

змішати з підсмаженою цибулею.

Підготовлену основу з пюре розділити на коржі, покласти фарш, надати овальну форму,

підсмажити на жирі.

Страва на друге готово. Смачно і загадково: А що там всередині ?

Зрази картопляні, фаршировані м’ясом (для дітей)

Інгредієнти:

  • 100 г картоплі
  • 30 г відвареної яловичини
  • 5 г цибулі
  • 1/4 яйця
  • 10 р масла
  • 10 г сметани
Дивіться також:  Картопляні котлети: смачні рецепти котлет з картоплі

Приготування рецепту:

  1. Зварений в шкірці і очищену картоплю пропустити через м’ясорубку, посолити, додати яйце, перемішати, обробити на круглі коржі.
  2. На середину кожного коржика покласти фарш з відвареного м’яса, змішаного з пассированным на вершковому маслі ріпчастою цибулею, краї з’єднати, надати овальну форму.
  3. Обсмажити овальні заготовки на сковороді з маслом.
  4. Поставити в гарячу духовку на 7 хвилин.

Картопляні котлети з начинкою для дітей готові.

Зрази картопляні з яйцем і цибулею

Інгредієнти:

  • картопля — 200 г
  • яйце — 1 шт.
  • масло вершкове — 25 г
  • цибуля ріпчаста (або зелена) — 35 г
  • крихти білого хліба — 15 г
  • соус сметанний — 50 г
  • сіль, зелень

Приготування:

  1. Картопляну масу (відварена, обсушенный і протерту картоплю) заправити яйцями і маслом.
  2. Сформувати з цієї маси круглі коржі — по дві на порцію.
  3. На середину коржів покласти фарш.
  4. Краї коржі загорнути, надати їй форму довгого прямокутника, запанірувати в сухарях або в борошні і підсмажити на жирі спочатку з одного боку, а потім з іншого.
  5. Для приготування фаршу нарізати ріпчасту цибулю, злегка спассировать на олії (або зелена цибуля), змішати з дрібно нашаткованими вареними яйцями або омлетом, кропом або зеленню петрушки.

До зразам подати соус сметанний окремо або підлити його на блюдо.

Зрази картопляні з морським гребінцем

Інгредієнти:

  • картопля — (8 — 10) шт.
  • гребінці — з розрахунку 400 г на порцію
  • цибуля ріпчаста — (2 — 3) шт.
  • масло топлене — 2 ст. ложки
  • яйце — 1 шт.
  • перець, сіль — за смаком

Приготування:

Морські гребінці ви можете купити в магазині — вони продаються в замороженому вигляді.

З морських гребінців зробіть фарш.

Обсмажте на сковороді дрібно нарізану ріпчасту цибулю.

Варену картоплю, дрібно нарізану цибулю, масло топлене, яйце, перець, сіль — все стовкти.

Робити коржик. На середину коржика покладіть фарш з гребінців, обсмаженої цибулі і зелені петрушки.

Сформувати зрази у вигляді кульок. Обваляйте їх у сухарях і підсмажте на сковороді.

Дивіться також:  Млинці з мясом: Смачні рецепти млинців, начинених мясним фаршем

Страва з картоплі і гребінців готово.

Картопляні зрази з м’ясним фаршем

Інгредієнти:

  • картопля — 6 шт.
  • м’ясо — 250 г
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • яйце — 1 шт.
  • борошно — 2 ст. ложки
  • олія — 5 ст. ложок
  • соус томатний — 1 стакан
  • сіль, перець — за смаком

Приготування:

Картоплю відварити в шкірці, очистити, протерти.

Додати борошно і яйце.

Добре перемішати.

Мелене м’ясо підсмажити з цибулею.

З картопляної маси сформувати коржик, на неї покласти підготовлений м’ясний фарш, з’єднати краї, надати овальну форму.

Обваляти заготовки в борошні

і підсмажити з обох сторін на сковороді.

Готову страву подати з томатним або іншим соусом.

Зрази картопляні з грибами

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі
  • 500 г грибів
  • 30 г вершкового масла
  • 2 цибулини
  • 1 яйце
  • 3 ст. ложки борошна
  • 1/2 склянки сметани
  • 2 зубчики часнику (за бажанням)
  • рослинна олія для смаження, зелень петрушки, перець, сіль

Приготування:

Цибулю очистіть і дрібно поріжте, підсмажте на рослинній олії до золотистого кольору.

Гриби (печериці або лісові) почистіть, помийте, дрібно наріжте. Покладіть гриби в сковороду до цибулі. Посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. За 2 — 3 хвилини до готовності можна додати роздавлений часник.

Очищений і нарізаний великими шматками картоплю відваріть в підсоленій воді до готовності. Великі шматки не так сильно розварюються. як дрібні. Злийте воду. поставте каструлю на невеликий вогонь і випаруйте всю рідину.

Додайте до картоплі вершкове масло і мелений перець, зробіть пюре.

Злегка остудіть пюре, додайте яйце і 3 столові ложки борошна, ретельно перемішайте.

На обробну дошку або тарілку насипте близько 1/2 склянки борошна. мокрою ложкою наберіть картопляне тісто і покладіть його на борошняну гірку. Мокрою рукою зробіть з тіста коржик, покладіть на її центр грибну начинку, акуратно з’єднайте краю заготовки.

Заготівлям надайте овальну форму, обваляйте в борошні і смажте з двох сторін на олії на середньому вогні до рум’яної скоринки.

Картопляні зрази з яйцем і рисом

Інгредієнти:

  • картопля — 9 шт.
  • яйця — 3 шт.
  • олія — 5 ст. ложок
  • цибуля ріпчаста — 3 шт.
  • рис — 1/4 склянки
  • сухарі панірувальні, перець, сіль

Приготування:

  1. Відварну картоплю протерти.
  2. До протертого картоплі додати сирі яйця, мелений перець, перемішати, посолити.
  3. З картопляної маси зробити круглі коржі.
  4. На середину коржики покласти фарш, загорнути краї, надати овальну форму, панірувати в сухарях і підсмажити на сковороді з обох сторін.
  5. Для фаршу: яйця відварити, дрібно порубати, змішати з підсмаженою цибулею, додати відварений рис, перець, сіль.
Дивіться також:  Кролик тушкований — смачні рецепти. Рецепти приготування покроково

Подавати з томатним цибульним і грибним соусом.

Зрази картопляні з квашеною капустою

Інгредієнти:

  • картопля — 500 г
  • капуста квашена — 400 г
  • цибуля ріпчаста — 3 шт.
  • яйце — 1 шт.
  • жир — 2 ст. ложки
  • сухарі панірувальні, перець, сіль

Приготування рецепту:

  1. Картоплю відварити в мундирі і, поки не охолов, очистити і пропустити через м’ясорубку або протерти крізь сито.
  2. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і підсмажити до золотистого кольору.
  3. Квашену капусту додати до цибулі і тушкувати на сковороді до готовності, поперчити.
  4. В злегка остигле пюре покласти сире яйце і добре перемішати.
  5. З картопляної маси зробити коржик, в центр покласти фарш з капусти і сформувати овальну заготовку.
  6. Обваляти заготовки в сухарях і обсмажити на сковороді з обох сторін.

Подавати з будь-яким соусом.

Картопляні зрази з печінкою

Інгредієнти:

  • картопля — 1 кг
  • куряча печінка — 600 г
  • морква — 2 шт.
  • яйця — 3 шт.
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • борошно — 100 г
  • зелень, сіль, перець, спеції — за смаком

Приготування рецепту:

  1. Зваріть і очистіть картоплю, воду злийте, протріть через сито.
  2. Додавайте в картопляну масу яйце, борошно, сіль і все добре перемішайте.
  3. Поріжте дрібно цибулю, натріть на середній терці моркву і все обсмажте на сковороді з олією.
  4. Туди ж сковороду додати відварену печінку ( дрібно нарізану або пропущену через м’ясорубку).
  5. У фарш додайте сіль, перець, перемішайте.
  6. З картопляного пюре зробіть коржі, в центр яких покладіть фарш.
  7. Сформуйте овальної форми заготовки, обваляйте в борошні й обсмажте на повільному вогні сковороді з обох сторін.

Картопляне ласощі з печінкою готово.

Картопляні котлети з куркою — відео рецепт

Представлені рецепти картопляних зраз у статті з різними інгредієнтами — буде прекрасним другим блюдом для всієї родини.