Зрази — це кулінарне блюдо, яке представляє собою котлету або м’ясний рулет з начинкою. Начинка може бути найрізноманітнішою: овочі, варені яйця, гриби і навіть каші. Основа частіше буває з відвареної картоплі або рубаного м’яса.
У нашій статті зосередимо увагу на основі з відвареної картоплі. Смачніші страви не буває !
Котлети з начинкою — є національними стравами у білоруської, польської, литовської та української кухні. Таке приготування других страв росіяни люблять і готують з любов’ю, щоб здивувати членів сім’ї сховалася начинкою всередині.
Зрази картопляні з шинкою і сиром
Інгредієнти:
- картопля — 1 кг
- яйця — 2 шт.
- борошно — 5 ст. ложок
- шинка — 200 г
- сир твердий — 100 г
- масло вершкове, майонез — по 1 чайній ложці
- сухарі панірувальні, сіль, сметана для подачі — за смаком
Приготування:
Картопля очистіть і відваріть в підсоленій воді до готовності. Воду злийте і розімніть картоплю в пюре, додавши вершкове масло.
Потім додайте яйця і борошно порціями, збийте блендером до однорідної маси. Дайте охолонути.
Для начинки сир натріть на середній терці,
а шинку дрібно наріжте, додайте трохи майонезу і перемішайте начинку.
Коли картопляне пюре охолоне, викладіть 1 соловую ложку пюре на тарілку з панірувальними сухарями і розімніть ложкою в коржик.
На корж викладіть начинку, акуратно загорніть і з’єднайте краї коржі, щоб вийшла котлетка. Також зліпіть всі котлетки.
Обсмажте заготовки на розігрітій сковороді з маслом з обох сторін по 3 хвилини до золотистої скоринки.
Подавайте гарячими зі сметаною.
Зрази картопляні з м’ясом
Інгредієнти:
- картопля — 12 шт.
- відварна яловичина — 300 г
- цибуля ріпчаста — 2 шт.
- сало або жир — 120 г
- сіль
Рецепт приготування:
Частина картоплі відварити в шкірці, очистити, протерти. Решті картоплю очистити і натерти на тертці. Все добре перемішати.
Як готується фарш: відварну яловичину змолоти,
змішати з підсмаженою цибулею.
Підготовлену основу з пюре розділити на коржі, покласти фарш, надати овальну форму,
підсмажити на жирі.
Страва на друге готово. Смачно і загадково: А що там всередині ?
Зрази картопляні, фаршировані м’ясом (для дітей)
Інгредієнти:
- 100 г картоплі
- 30 г відвареної яловичини
- 5 г цибулі
- 1/4 яйця
- 10 р масла
- 10 г сметани
Приготування рецепту:
- Зварений в шкірці і очищену картоплю пропустити через м’ясорубку, посолити, додати яйце, перемішати, обробити на круглі коржі.
- На середину кожного коржика покласти фарш з відвареного м’яса, змішаного з пассированным на вершковому маслі ріпчастою цибулею, краї з’єднати, надати овальну форму.
- Обсмажити овальні заготовки на сковороді з маслом.
- Поставити в гарячу духовку на 7 хвилин.
Картопляні котлети з начинкою для дітей готові.
Зрази картопляні з яйцем і цибулею
Інгредієнти:
- картопля — 200 г
- яйце — 1 шт.
- масло вершкове — 25 г
- цибуля ріпчаста (або зелена) — 35 г
- крихти білого хліба — 15 г
- соус сметанний — 50 г
- сіль, зелень
Приготування:
- Картопляну масу (відварена, обсушенный і протерту картоплю) заправити яйцями і маслом.
- Сформувати з цієї маси круглі коржі — по дві на порцію.
- На середину коржів покласти фарш.
- Краї коржі загорнути, надати їй форму довгого прямокутника, запанірувати в сухарях або в борошні і підсмажити на жирі спочатку з одного боку, а потім з іншого.
- Для приготування фаршу нарізати ріпчасту цибулю, злегка спассировать на олії (або зелена цибуля), змішати з дрібно нашаткованими вареними яйцями або омлетом, кропом або зеленню петрушки.
До зразам подати соус сметанний окремо або підлити його на блюдо.
Зрази картопляні з морським гребінцем
Інгредієнти:
- картопля — (8 — 10) шт.
- гребінці — з розрахунку 400 г на порцію
- цибуля ріпчаста — (2 — 3) шт.
- масло топлене — 2 ст. ложки
- яйце — 1 шт.
- перець, сіль — за смаком
Приготування:
Морські гребінці ви можете купити в магазині — вони продаються в замороженому вигляді.
З морських гребінців зробіть фарш.
Обсмажте на сковороді дрібно нарізану ріпчасту цибулю.
Варену картоплю, дрібно нарізану цибулю, масло топлене, яйце, перець, сіль — все стовкти.
Робити коржик. На середину коржика покладіть фарш з гребінців, обсмаженої цибулі і зелені петрушки.
Сформувати зрази у вигляді кульок. Обваляйте їх у сухарях і підсмажте на сковороді.
Страва з картоплі і гребінців готово.
Картопляні зрази з м’ясним фаршем
Інгредієнти:
- картопля — 6 шт.
- м’ясо — 250 г
- цибуля ріпчаста — 1 шт.
- яйце — 1 шт.
- борошно — 2 ст. ложки
- олія — 5 ст. ложок
- соус томатний — 1 стакан
- сіль, перець — за смаком
Приготування:
Картоплю відварити в шкірці, очистити, протерти.
Додати борошно і яйце.
Добре перемішати.
Мелене м’ясо підсмажити з цибулею.
З картопляної маси сформувати коржик, на неї покласти підготовлений м’ясний фарш, з’єднати краї, надати овальну форму.
Обваляти заготовки в борошні
і підсмажити з обох сторін на сковороді.
Готову страву подати з томатним або іншим соусом.
Зрази картопляні з грибами
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі
- 500 г грибів
- 30 г вершкового масла
- 2 цибулини
- 1 яйце
- 3 ст. ложки борошна
- 1/2 склянки сметани
- 2 зубчики часнику (за бажанням)
- рослинна олія для смаження, зелень петрушки, перець, сіль
Приготування:
Цибулю очистіть і дрібно поріжте, підсмажте на рослинній олії до золотистого кольору.
Гриби (печериці або лісові) почистіть, помийте, дрібно наріжте. Покладіть гриби в сковороду до цибулі. Посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. За 2 — 3 хвилини до готовності можна додати роздавлений часник.
Очищений і нарізаний великими шматками картоплю відваріть в підсоленій воді до готовності. Великі шматки не так сильно розварюються. як дрібні. Злийте воду. поставте каструлю на невеликий вогонь і випаруйте всю рідину.
Додайте до картоплі вершкове масло і мелений перець, зробіть пюре.
Злегка остудіть пюре, додайте яйце і 3 столові ложки борошна, ретельно перемішайте.
На обробну дошку або тарілку насипте близько 1/2 склянки борошна. мокрою ложкою наберіть картопляне тісто і покладіть його на борошняну гірку. Мокрою рукою зробіть з тіста коржик, покладіть на її центр грибну начинку, акуратно з’єднайте краю заготовки.
Заготівлям надайте овальну форму, обваляйте в борошні і смажте з двох сторін на олії на середньому вогні до рум’яної скоринки.
Картопляні зрази з яйцем і рисом
Інгредієнти:
- картопля — 9 шт.
- яйця — 3 шт.
- олія — 5 ст. ложок
- цибуля ріпчаста — 3 шт.
- рис — 1/4 склянки
- сухарі панірувальні, перець, сіль
Приготування:
- Відварну картоплю протерти.
- До протертого картоплі додати сирі яйця, мелений перець, перемішати, посолити.
- З картопляної маси зробити круглі коржі.
- На середину коржики покласти фарш, загорнути краї, надати овальну форму, панірувати в сухарях і підсмажити на сковороді з обох сторін.
- Для фаршу: яйця відварити, дрібно порубати, змішати з підсмаженою цибулею, додати відварений рис, перець, сіль.
Подавати з томатним цибульним і грибним соусом.
Зрази картопляні з квашеною капустою
Інгредієнти:
- картопля — 500 г
- капуста квашена — 400 г
- цибуля ріпчаста — 3 шт.
- яйце — 1 шт.
- жир — 2 ст. ложки
- сухарі панірувальні, перець, сіль
Приготування рецепту:
- Картоплю відварити в мундирі і, поки не охолов, очистити і пропустити через м’ясорубку або протерти крізь сито.
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і підсмажити до золотистого кольору.
- Квашену капусту додати до цибулі і тушкувати на сковороді до готовності, поперчити.
- В злегка остигле пюре покласти сире яйце і добре перемішати.
- З картопляної маси зробити коржик, в центр покласти фарш з капусти і сформувати овальну заготовку.
- Обваляти заготовки в сухарях і обсмажити на сковороді з обох сторін.
Подавати з будь-яким соусом.
Картопляні зрази з печінкою
Інгредієнти:
- картопля — 1 кг
- куряча печінка — 600 г
- морква — 2 шт.
- яйця — 3 шт.
- цибуля ріпчаста — 1 шт.
- борошно — 100 г
- зелень, сіль, перець, спеції — за смаком
Приготування рецепту:
- Зваріть і очистіть картоплю, воду злийте, протріть через сито.
- Додавайте в картопляну масу яйце, борошно, сіль і все добре перемішайте.
- Поріжте дрібно цибулю, натріть на середній терці моркву і все обсмажте на сковороді з олією.
- Туди ж сковороду додати відварену печінку ( дрібно нарізану або пропущену через м’ясорубку).
- У фарш додайте сіль, перець, перемішайте.
- З картопляного пюре зробіть коржі, в центр яких покладіть фарш.
- Сформуйте овальної форми заготовки, обваляйте в борошні й обсмажте на повільному вогні сковороді з обох сторін.
Картопляне ласощі з печінкою готово.
Картопляні котлети з куркою — відео рецепт
Представлені рецепти картопляних зраз у статті з різними інгредієнтами — буде прекрасним другим блюдом для всієї родини.