Соус на зиму — дуже смачна заготівля в домашніх умовах. Її роблять в банках, щоб зберегти осінній урожай багатьох овочів, плодів і ягід. Таким чином, в домашніх умовах можна одержати високоякісні продукти харчування. Безсумнівно, що для цього необхідно суворо дотримуватися правила переробки.
Рецепти, наведені у статті, допоможуть вам зробити різні заготовки соусу. Вони можуть бути з протертих овочів і плодів або ж не протертих, тобто у вигляді шматочків м’якоті без шкірки. Приміром, кубанський соус.
Заготовки у вигляді соусу знадобляться завжди, як додаток у смачно приготованою курочку, А як смачно намазати його на шматочок хліба або вмочити шматок м’яса в піалу з такою вкуснятинкой.
Дуже смачний соус на зиму із зелених томатів
Заготівлю, приготовану за таким рецептом ще називають словом «чатні». І, звичайно ж, вона буде зеленого кольору.
Потрібно:
- Помідори — 2 кг
- Яблука — 500 г
- Родзинки — 1/2 склянки
- Помірно палений цукор — 500 г
- Цибуля — 800 г
- Свіжий гострий перець — 2 стручки
- Імбир 20 г
- Сіль — 2 ч. л.
- Оцет — 500 г
Приготування
- Наріжте маленькими кубиками: томати, яблука, цибулю і перець.
- Родзинки подрібніть ножем.
- Всі підготовлені інгредієнти складіть в каструлю.
- Замість пекучого стручкового перцю можна взяти мелений. Але його потрібно додавати пізніше, тобто разом з імбиром.
- Помішуючи, поваріть всі овочі і фрукти разом з прянощами і частиною оцту.
- А на закінчення варіння додайте залишився оцет, цукор, сіль, імбир.
- Розкладіть по банках і закрийте кришками.
Гострий соус по-грузинськи з помідорів на зиму
Подивіться, якою смачною виходить заготовка з томатів з пікантним ароматом.
Необхідні продукти:
- Помідори — 1 кг
- Насіння кінзи — 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі — 1 ч. л.
- Часник — 3 зубчики
- Стручковий перець — за смаком
- Сіль — за смаком
Приготування рецепта
- Відберіть здорові і зрілі помідори. Промийте їх у холодній воді.
- Підготовлені томати наріжте ножем з нержавіючої сталі на четвертинки.
- Потім покладіть нарізані томати в емальовану каструлю і дайте постояти 4 години.
- Потім злийте з каструлі, що утворився водянистий сік.
- Каструлю поставте на вогонь і дайте шматочках покипіти. Нехай киплять до тих пір, поки з них не стане відходити шкірка.
- Після цього відкиньте помідори на друшляк, щоб протерти дерев’яною ложкою.
- А потім ще пропустіть масу через сито, щоб видалити шкірку і насіння.
- Протерті помідори перелийте в окрему каструлю і варіть, помішуючи, до бажаної консистенції. Заважати потрібно, при цьому, дуже часто.
- За 5 хвилин до закінчення варіння додайте запашного насіння кінзи, часник, стручковий перець, хмелі-сунелі, сіль. Добре все перемішайте.
- Расфасуйте соус на зиму по банкам і загорніть кришками.