Способи приготування пасхи до святкового столу — 7 смачних рецептів

Святковий великодній стіл завжди прикрашали паски і паски. Способи приготування яких збереглися від наших бабусь і прабабусь. В даний час деякі з них внесені зміни, які не впливають на смак, але створюють самі рецепти простіше і доступніше.

Раніше Великдень, як свято, відзначалася в кожному будинку. І існувала величезна кількість способів приготування паски. Майже у кожної господині був свій спосіб приготування: великодня сирі і заварні, царська паска, рожева і шоколадна, великдень горіхова і паска з родзинками. Багато господині вміють готувати різну іншу випічку на великодній стіл.

У статті наводяться багато різних найбільш смачних і цікавих рецептів, що показують різні способи приготування пасхи, так, що кожна господиня може вибрати те, що припаде їй до смаку.

Як приготувати різними способами великдень у дерев’яних формах (пасочницах)

Найголовніше блюдо великоднього столу — великдень — роблять із спеціальних дерев’яних формах, званих пасочницами. Такі форми продаються у церковних лавках і ще їх можна купити і з рук у різьбярів. Пасочніци можна подарувати перед Великоднем і тоді господиня може відразу скористатися їй.

Пасочница являє собою развалистый донизу ящичок. Форма пасочніци являє собою збірно-розбірну порожнисту чотиригранну піраміду з дощечок. Віджата в ньому сирна маса має вигляд усіченої піраміди, що символізує місце розп’яття і мученицької смерті Христа — Голгофу.

У старовину пасочніци були різної висоти: від 15 до 20 — 22 див. Пасочные форми роблять з листяних порід дерев (частіше з липи, як більш м’якого та придатного для різьблення матеріалу, рідше роблять з берези або дуба).

На внутрішніх гранях пасочніци крім букв ХВ (Христос Воскрес) зображені символи страждання і Воскресіння Христа: хрест, спис, тростина, пророслі квітки, символ Святого Духа — голуб; символи Воскресіння Христа і відродження життя: рослинні орнаменти з квітів і трав, пророслі зерна, грона винограду, сходи в рай.

Інколи зустрічається зображення манни небесної — хліба, що падає з неба у вигляді дощу, лілій. Три схрещені лілії уособлюють три доблесті: співчуття, справедливість і милосердя.

Дивіться також:  Пиріг з кабачків в духовці — смачні рецепти пирогів з кабачками
Загрузка...

Продукти для пасхи

Головним компонентом будь пасхи є сир. Щоб паска вийшла смачною, сир краще приготувати самим або купити на ринку. Готувати домашній сир можна з молока, купленого в магазині. Підходять всі способи приготування сиру.

Сир для паски не повинен бути дуже кислим, а досить сухим, але і не складався б з крупинок.

Крім сиру в паску кладуть масло, сметану, яйця, вершки і цукор. Продукти повинні бути свіжими, а сметана — досить густий. Вершки перед додаванням у великдень краще закип’ятити. Можна додати родзинки, нарізані цукати або горіхи, кардамон, лимонну цедру, ванілін.

Сир з маслом повинні бути ретельно растерты і перемішані. І тільки тоді додають інші компоненти. Все знову добре перемішують і викладають в пасочницу, яка всередині повинна бути викладена цілісної вологою серветкою або марлею (складки повинні бути рівними).

Форма пасочніци заповнюється підготовленим сиром і прикривається тієї ж серветкою. Зверху кладуть дощечкою і ставлять вантаж. Форму ставлять в холодне місце на 1 — 2 доби, щоб стекла сироватка.

Не виймаючи паску з форми, її несуть освячувати до церкви. У День Воскресіння Христового форму розбирають і всі бачать акуратну башточку з отпечатавшимися хрестом, літерами і символами. Така великдень називається «сирий».

Крім сирих існують великодня «заварні». У цьому випадку, готову паску, в яку додані всі компоненти, варять на невеликому вогні, безперервно помішуючи, до першого міхура, Далі охолоджують і викладають у форму. краще не доварити, ніж переварити великдень, інакше вона вийде з грудками. Бувають заварні великодня, у яких варять тільки частина компонентів.

Заварні і сирі великодня однаково смачні. Заварні великодня зберігаються довше (в холодильнику — протягом тижня), в них можна класти такі продукти, як родзинки, від яких сирі великодня швидко скисають. Однак сирі великодня легше і швидше в приготуванні.

Дивіться також:  Булочки з дріжджового тіста: здобні булочки в духовці — ніжні, смачні, румяні

В цілому, приготування пасхи займає небагато часу, і господиня може зробити великдень з кількох рецептами, знаючи способи їх приготування.

Зараз є у продажу інші форми пасочніци — з сучасних матеріалів.

Паска сирна — докладні способи її приготування

Продукти:

  • 1 кг сиру
  • 5 — 10 штук яєць (жовтки)
  • 200 грам цукровий пісок
  • 100 — 200 грам цукати
  • цедра цитрусових — з одного плоду
  • 1/4 чайної ложки ванілін

Способи приготування:

Жовтки відокремити від білків. Жовтки розтерти дочиста з цукровим піском, додавши ванілін. З’єднати з сиром розтерту масу, додати нарізані дрібними шматочками цукати і лимонну або апельсинову цедру, все ретельно перемішати.

Приготовлену масу викласти у форму пасочницу, поставити зверху гніт і витримати 1 — 2 дні в прохолодному місці (не в холодильнику).

Якщо немає спеціальної форми, то помістіть суміш у марлевий мішечок і дайте відвиснути в прохолодному місці 1 — 2 дні або витримати такий же час під гнітом (затиснути мішечок між двома дощечками і зверху покласти гніт).

Потім форму з віджатою масою перевернути і обережно зняти з вже сформованою великодня. Якщо маса віджималася в мішечку (марлі), то великдень формують вручну, надаючи сирній масі форму чотиригранної піраміди з усіченою вершиною.

Поверхню паски можна прикрасити їстівними прикрасами — різнокольоровими цукатами, фігурками з шоколаду, мармеладу. желе або марципана. Для ароматизації великодня в сирну масу можна додати трохи рому або лікеру.

Замість цукатів можна покласти в сирну масу нарізаний шматочками мармелад.

Сирна паска з курагою

Дізнаємося різні способи приготування паски і набуваємо досвіду.

Продукти:

  • 1 кг сиру
  • 150 г вершкового масла
  • 3 яйця
  • 100 г цукру
  • 1 г ваніліну
  • 400 р (33 %) вершків
  • 100 г кураги

Метод приготування:

Сир пропустити через м’ясорубку 2 рази. Додати розм’якшене вершкове масло.

Яйця збити міксером з цукром і ваніліном. Додати вершки, добре перемішати.

Вилити в каструлю і поставити на середній вогонь. Довести до кипіння і варити до тих пір, поки маса не загусне. Потім масу трохи остудити.

Дивіться також:  Морквяний торт — самий простий і смачний рецепт в домашніх умовах

Курагу обшпарити окропом, обсушити і не крупно нарізати. Змішати сир, курагу і яєчну суміш.

Форму вистелити марлею, викласти сирну масу, зверху поставити невеликий гніт. Прибрати в холодильник на 10 — 12 годин.

Прикрасити шматочками фруктів і подати.

Великдень рожева

Продукти:

  • 900 г сиру
  • 100 г вершкового масла
  • 2 — 3 склянки сметани
  • яйця — 3 штуки
  • 1 склянка малинового варення

Способи приготування:

Сир протерти через сито. Варення також протерти через сито, з’єднати з сиром. Додати розтерте дочиста вершкове масло, розтерті з цукром жовтки і білки і сметану.

Все дуже добре перемішати, додати за смаком цукор і викласти у форму.

Пасха буде мати рожевий колір і ніжний аромат малини.

Не слід робити великдень у великій кількості, так як вона швидко скисає.

Великдень зі згущеним молоком

Продукти:

  • 600 г сиру
  • 150 г вершкового масла
  • 1/4 склянки цукру
  • 1/2 банки згущеного молока
  • 1/2 склянки родзинок
  • ванілін — за смаком

Способи приготування:

Сир протерти через сито, додати цукор, вершкове масло і ванілін. Добре розтерти, додати сметану, згущене молоко і родзинки. Перемішати.

Масу викласти у форму, покласти гніт і поставити в холодильник на 10 — 12 годин.

Великдень прикрасити мармеладом, шматочками фруктів і подати.

Заварна лимонна великдень

Продукти:

  • 700 г сиру
  • 50 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 100 г цукру
  • 1/3 склянки 20 % вершків
  • цедра 2 лимонів

Способи приготування:

Сир покласти під прес на 4 — 6 годин. Потім розтерти з маслом, цукром, яйцями, вершками, додати цедру.

Не доводячи до кипіння, варити, постійно перемішуючи, на слабкому вогні протягом 1 год.

Пасочницу вистелити тканиною, викласти сир, поставити гніт і прибрати в холодильник на добу.

Прикрасьте великдень на свій розсуд.

Паска з цукатами — відео рецепт

Світлої і радісної Пасхи всім читачам блогу !