Є спостереження, що тривале застосування великих доз синтетичної аскорбінової кислоти може призвести до пригнічення инсулинообразовательной функції підшлункової залози.
Препарати з плодів шипшини
Препарати з плодів шипшини призначаються при недокрів’ї, гострих і хронічних інфекціях, при дефтерии, коклюші, пневмонії, скарлатині, гострих і хронічних захворюваннях кишечника, геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (носових, легеневих, маткових, гемороїдальних), при променевій хворобі, при передозуванні антикоагулянтів, гіпертиреозі і недостатності надниркових залоз, травмотическом шоці, після хірургічної операції, при каменях в печінці і нирках, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, зниженій секреції шлунка. при довго не загоюються, при переломах кісток, інтоксикаціях промисловими отрутами.
Також з метою підвищення загальної опірності організму при різних захворюваннях.
Великі дози аскорбінової кислоти застосовують у комплексному лікуванні хворих на злоякісні новоутворення, виходячи з припущення, що пусковим механізмом злоякісного росту є підвищена активність гіалуронідази, а аскорбінова кислота блокує її.
Настій із плодів рекомендують при нирковокам’яній хворобі, як засіб, що сприяє розсмоктуванню каменів.
Плоди шипшини офіційні і входять до складу полівітамінних препаратів і зборів, до складу противоастматической мікстури Траскова, холосаса, кароталина.
Настій шипшини застосовується як жовчогінний засіб при холециститах у водних настоях, лікарських коктейлів з киснем, сиропів, варення, компотів, варення.
Сиропи з плодів шипшини, що містять велику кількість магнію, призначають хворим з тромбозами, гіпертонічною хворобою, порушення сольового обміну.
Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв № 1, 2, 3, 5, 6, 7.
Шипшина викликає здуття та бурчання в животі, тому необхідно поєднувати прийом сиропу шипшини з кропової водою або кропом. Прийом петрушки, селери також запобігає небажані явища.
Насіння
У насінні міститься вітамін Е і жирне масло з великою кількістю каротину. З насіння шипшини одержують олію, що містить жирні кислоти та вітаміни.
Масло застосовують для зовнішнього лікування ран, трофічних виразок, пролежнів, опіків, обморожень. тріщин сосків, при запаленні ясен.
Листя, квітки і пелюстки
Листя, квітки і пелюстки заготовляють під час цвітіння. У листах знайдені полісахариди, каротиноїди, вітамін С, фенолкарбонові кислоти та їх похідні, дубильні речовини, флавоноїди.
Дуже цінний продукт, що видобувається з насіння і пелюсток шипшини — рожеве масло. Чим більше пелюсток у квітці (цього домагаються селекціонери), тим більше рожевого масла можна отримати.