Шипшина корисні властивості і протипоказання: збір, готування, застосування

Вміст вітаміну С в м’якоті зрілих плодів шипшини в 10 разів більше, ніж у ягодах чорної смородини, в 50 разів більше, ніж у лимоні, у 100 разів більше, ніж у яблуках. Досить з’їсти 5 — 8 ягід, щоб забезпечити денну потребу організму у вітаміні С.

Максимальна кількість вітамінів С, Е і А виявляється в зрілих, але твердих плодах.

Фармацевтичні підприємства випускають різні лікарські форми шипшини: порошки, таблетки, драже, сироп і рідкий екстракт. Але найчастіше його застосовують безпосередньо у вигляді сухих плодів, що володіють хорошим сечогінну, жовчогінну та протизапальну дію.

Ягоди шипшини використовують для отримання препарату холосас, ефективного при лікуванні холециститу, гепатиту, холангіту.

                

Препарат каротолин, що містить каротиноїди, вітамін Е, лінолеву кислоту, застосовують як зовнішній засіб для лікування трофічних виразок, зкзем, атрофія слизових оболонок, еритродермії.

Збір плодів шипшини проводиться у другій половині серпня і завершується з настанням морозів. Зворушені морозом, плоди втрачають значну кількість вітамінів. Плоди, зібрані до настання повної стиглості, багатше вітамінами і добре зберігають свій товарний вигляд при збиранні і транспортуванні.

Плоди збирають вручну, намагаючись не м’яти, так як при пошкодженні шкірки вони швидко пліснявіють. Плоди шипшини сушать на горищах з гарною вентиляцією або тіні. Сировину розкладають тонким шаром і часто перемішують. Можливе сушіння в сушарках і печах при температурі 80 — 100 градусів С і стежать, щоб плоди не підгоріли.

Добре висушені плоди не повинні розламуватися в руках, але не перетираться в порошок. Після сушіння їх очищають від чашолистків.

Зберігають ягоди в пакетах, крафт-мішках у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Термін зберігання 2 роки.

Дивіться також:  Як шнурувати кросівки за різними схемами

Смак незрілих плодів кислувато-солодкий, злегка терпкий з тонким своєрідним запахом. Свіжі плоди плоди зберігаються протягом 2 — 3 днів після збору.

Корисні властивості плодів для організму людини

Настій плодів шипшини послаблює розвиток атеросклерозу. Встановлено, що у хворих атеросклерозом, як правило, спостерігається полігіповітаміноз. Недостатнє споживання аскорбінової кислоти в раціоні людей — один з факторів ризику ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби та атеросклерозу. Аскорбінову кислоту і шипшина застосовують як протисклеротичний засіб. Під її впливом у хворих з коронарним атеросклерозом знижується вміст холестерину в крові.

У комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет і атеросклероз в літньому і старечому віці використовують настої з йодистими добавками. Застосування настою шипшини знижує та стабілізує рівень глюкози в крові у хворих на цукровий діабет.