Шипшина корисні властивості і протипоказання: збір, готування, застосування

На постійне місце шипшина висаджують восени або ранньою весною на відстані 1 — 1.5 метра один від іншого. Посадочні ями (40 см глибиною 40 — 50 см в діаметрі) заправляють поживною сумішшю, що складається з 10 кг перегною (компосту), 200 г суперфосфату, 50 — калійної солі і 70 г аміачної селітри. Добрива ретельно перемішують з грунтом.

Перед посадкою саджанці підрізають, залишаючи пеньки найбільш товстих пагонів довжиною не більше 8 — 10 див. Коріння теж злегка підрізують і вмочають у глиняну бовтанку. Саджанець розташовують так, щоб коренева шийка після поливу (4 — 5 л вода на кущ) перебувала на рівні грунту, а потім мульчують тирсою або торфом.

Шипшина не вимагає великого відходу. Догляд за шипшиною полягає в утриманні пристовбурних кіл в пухкому стані, регулярних поливах, щорічної підгодівлі добривами.

З третього року шипшина слід полити ферментованим пташиним послідом, розведеним водою (1 : 10) або гнойової рідиною (1 : 3). На кожен кущ потрібно відро такої підгодівлі.

Найбільший урожай плодів з 1 куща (1 — 2 кг) отримують у віці до 10 — 12 років. Тому через кожні 5 — 6 років бажано підсаджувати 2 — 3 нових куща в хорошому стані.

Особливої премудрості у вирощування не існує, а користь вражає.

Дивіться також:  Як шнурувати кросівки за різними схемами