Шипшина корисні властивості і протипоказання: збір, готування, застосування

Шипшину — рослина добре, але всьому є міра. По-перше, ви повинні знати свої болячки і стан свого організму. Тому завжди звертайтеся до лікаря за консультаціями та рекомендаціями.

Обережно приймають продукти шипшини, якщо у вас:

  • вагітність
  • тромбофлебіт
  • ендокардит дистрофічна стадія серцевої недостатності через вітаміну К (згортання крові)
  • з-за тривалого застосування впливає на вироблення інсуліну підшлунковою залозою (сповільнює)
  • з-за тривалого застосування тягне застійні явища в печінці
  • відвар коренів дає запор (треба знати)
  • з-за високого вмісту вітаміну С — обережно при підвищеній кислотності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки

Шипшина і його застосування в харчовій промисловості

Плоди шипшини широко використовують для витаминилизации різних кулінарних і кондитерських виробів. З них готують пюре, пасти, повидло, мармелад, цукерки, компот, кисіль, морс, квас.

Заготівля на зиму

Шипшина дуже корисний для харчування людини. Для приготування смачного варення, ягоди очищають від насіння і волосків. Подрібнюють на м’ясорубці і злегка бланшують. Потім масу змішують з цукром (2 : 3), укладають у скляний посуд, закупорюють і зберігають у темному, прохолодному місці. В зимовий час цей вітамінний продукт можна використовувати для приготування напоїв, додавати в чай, киселі, компоти.

З пелюсток шипшини роблять варення.

Насіння використовують як сурогат кави, що володіє приємним ароматом ванілі. Підсмаженими і розмеленими насінням покращують якість натуральної кави.

Існує спосіб маринування свіжих плодів шипшини. Коли шипшина дає плоди, то у нього відбирають крупні ягоди, очищають їх від насіння і колючих волосків, промивають холодною водою і відварюють протягом 15 — 20 хвилин бажано в соку журавлини або червоної смородини. Після цього плоди відкидають у скляні банки, заливають оцтовим розчином, звареним з прянощами і приправами, додаючи 2 — 3 % цукру. Мариновані ягоди мають приємний смак, містять до 450 мг % вітаміну С і можуть зберігатися 8 місяців.

Дивіться також:  Кавове дерево: догляд в домашніх умовах, хвороби

Плоди шипшини на зиму сушать, потім заварюють і п’ють різними способами. Ця готування його найпростіша.

Як самому посадити і виростити кущі шипшини

Шипшина висаджують на дренованих, вирівняних ділянках, без близького залягання ґрунтових вод. Рослина светлолюбиво, добре росте на багатих гумусом, суглинних і супіщаних ґрунтах і чорноземах.

Розмножують його насінням і вегетативно — поділом куща, відсадками, живцями.

Насіння висівають восени на грядку на глибину 1 — 2 см. Сходи з’являються в травні і підлягають пікіровці.