Шипшина корисні властивості і протипоказання: збір, готування, застосування

Часто при шлунково-кишкових розладах у традиційній медицині водний настій листя п’ють. Вважають, що він покращує моторну функцію шлунка і заспокоює болі. Завдяки наявності фітонцидів листя і водні настої мають протимікробну дію. Іноді їх прикладають до шкіри при екземах.

Настій пелюсток шипшини (жменю пелюсток на 0.5 літра окропу) добре тонізує і освіжає будь-яку шкіру.

Настій листя. як антибактеріальний і болезаспокійливий п’ють при кольках, гастралгія, при малярії, як сечогінний, а також при проносі.

Настій квіток шипшини корисно вживати у вигляді примочок при кон’юнктивітах, а також внутрішньо — як заспокійливе і противловоспалительное.

Відвар з пелюсток медом ефективний при бешихових запаленнях.

Коріння і гілки

Коріння заготовляють рано навесні або пізно восени.

У коріння шипшини знайдено дубильні речовини. Гілки містять вітамін Р.

Відвари з коренів шипшини застосовують для лікування малярії і при каменях у нирках і сечовому міхурі.

Оскільки в коренях, а також в галлах міститься багато дубильних речовин, їх використовують як в’яжучий засіб(відвар). Зовнішньо (ванни) — при ревматизмі і паралічах.

Відвар гілок, має в’яжучу, призначається при проносі і диспепсії, при колітах, ревматизмі, радикулітах.

Молоді гілки використовуються в їжу.

Як заварювати шипшина для вживання

Народні рецепти з шипшини, які корисні для здоров’я людини

  • 1 столову ложку неочищених плодів залити 3 склянками окропу, щільно закрити в емальованому посуді, кип’ятити 10 хвилин, настоювати 1 добу, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3 — 4 на день перед їжею як загальнозміцнюючий засіб.
  • 1 столова ложка подрібненого листя на 1 склянку окропу, настоювати 2 години в щільно закритому посуді, процідити. Приймати по 2 столових ложки 3 — 4 рази в день при атеросклерозі, проносі, як антибактеріальний і болезаспокійливу, при коліках і гастралгія, при малярії, як сечогінне.
  • 3 столові ложки подрібнених молодих гілок на 0.5 води, кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 2 столові ложки до їжі 3 — 4 рази на день при проносі, диспепсії, при коліках, ревматизмі, паралічах.
  • 1 чайна ложка подрібненого насіння на 1 склянку окропу, кип’ятити 10 хвилин в щільно закритому посуді, настояти 2 години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3 — 4 рази на день як сечогінний, в’яжучий, загальнозміцнюючий засіб при сечокам’яній хворобі.
  • 2 столові ложки подрібнених коренів на 2 склянки води, кип’ятити 10 — 15 хвилин, настоювати 2 години, процідити. Приймати по 1/2 склянки до їжі 3 рази на день при каменях в нирках, сечовому міхурі, болях в нирках, як терпке при проносах.
  • Шипшина і квітки. 10 грам квіток шипшини залити 1 склянкою кип’яченої води, довести до кипіння, прокип’ятити протягом 7 — 8 хвилин, настоювати 1 годину, процідити. Використовувати для промивання очей.
Дивіться також:  Як очистити гранат від шкірки без особливих зусиль і не забруднитися

Шипшина і сік

  • Сік шипшини з м’якоттю і медом. Взяти 1 кг свіжих плодів, 2 склянки меду, 2 літра води. Плоди шипшини звільнити від насіння, промити на ситі, розварити до повного розм’якшення, протерти через сито. Додати мед, влити воду, перекип’ятити 2 — 3 хвилини, перелити в чисті простерилізовані пляшки. Поставити на зберігання в прохолодному місці. Рекомендують приймати по 1 — 2 склянки соку на день при авітамінозах, занепаді сил, анацидних гастритах, захворюваннях серця, жовчних шляхів, як профілактичний засіб при грипі.

Шипшина і настій

  • Вітамінний настій з плодів шипшини. Взяти 2 столові ложки сухих плодів шипшини, 2 склянки води, 20 грам цукрового піску. Сухі плоди розтовкти в ступці або розмолоти на кавовому млинку, залити гарячою водою і залишити в термосі на 4 — 5 годин. Процідити через 2 шари марлі, додати цукровий пісок, розмішати. Пити перед їжею по 1/2 склянки перед їдою 3 рази на день.
  • Шипшина і настій. Вітамінний настій зі свіжих очищених плодів шипшини. Взяти 5 г плодів шипшини, звільнених від насіння, 1 склянка води. Плоди залити окропом, настоювати в термосі 2 — 3 години. Процідити через 2 шари марлі. Пити по 1 склянці настою в день.

Шипшина і чай

  • Полівітамінний чай з плодами шипшини. Взяти 1 склянку подрібнених плодів шипшини, 1 склянка сушених плодів горобини, 1/2 склянки сушених плодів чорної смородини, 1 жменя сухих ягід суниці лісової, 1 склянка сушених коренеплодів моркви. Всі компоненти перемішати і використовувати для заварки. В заварний чайник всипати 2 столові ложки полівітамінного чаю, залити 2 склянками кип’яченої води, витримати 7 — 10 хвилин. Чай корисний при авітамінозах, зниженій кислотності шлункового соку, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, загальному занепаді сил після перенесених важких захворювань.
  • Шипшина і напій. Напій з плодів шипшини. Взяти 8 столових ложок сухих плодів шипшини, 4 столові ложки цукрового піску, 4 склянки гарячої води. Плоди шипшини промити, подрібнити, залити гарячою водою, закрити кришкою, поставити на вогонь і прокип’ятити 10 хвилин. Зняти з вогню і настоювати в термосі 4 — 6 годин. Процідити, додати цукровий пісок, для аромату додати трохи соку лимона, розмішати. Напій корисний при авітамінозах.
Дивіться також:  Авокадо в домашніх умовах. Як виростити авокадо з кісточки, щоб були плоди

Шипшина і сироп

  • Холосас (Cholosas). Сироп, приготовлений на згущеному водному екстракті плодів шипшини і цукру. Приймати по 1 чайній ложці 2 — 3 рази на день при гепатиті, холециститі, дітям — 1/4 чайної ложки 3 — 3 рази в день.

Протипоказання при вживанні шипшини