Солоні баклажани на зиму в банках — найкращі рецепти

Процес приготування

  1. Зробіть міцний розсіл так, щоб в ньому чисто вимите яйце не тонуло.
  2. У всіх плодів зріжте хвостики.
  3. В цьому міцному і насиченому розчині варіть відразу велику кількість баклажанів.
  4. Плоди без хвостиків опускайте в киплячий розсіл і прикрийте кришкою.
  5. Зверху покладіть ще невеликий вантаж — інакше гарячі плоди з киплячою водою її зіштовхнуть.
  6. Варіть до тих пір, поки плоди не стануть м’якими і не буде легко проколюватися виделкою.
  7. Потім вийміть їх шумівкою і розкладіть в один шар по одному на чистий стіл або дошку, а розсіл вилийте.
  8. Кожен баклажан розрізати уздовж від широкого кінця до вузького, але не до кінця. А так, щоб половинки можна було розкрити, як раковину.
  9. Покладіть баклажани під прес на ніч. Щоб сік стікав, поверхня, на якій лежать плоди, зробіть трохи похилій. Так разом з соком піде вся гіркота.
  10. Вранці плоди розкрийте, рясно посипте всередині чорним меленим перцем, товченим часником і знову закрийте.
  11. Щільно укладіть в емальований посуд (або банку із широким горлечком).
  12. Приготуйте новий розсіл. Для цього підготуйте сіль, чорний перець і лавровий лист — за смаком.
  13. Розсіл кипіння, охолодіть і залийте солоні баклажани.
  14. Зверху накрийте дерев’яним кружком і покладіть на нього вантаж (на 10 кг баклажанів — 1 кг вантажу).

Відео про те, як приготувати баклажани на зиму солоні в банках

Подивіться цікавий і зручний в приготуванні спосіб заготівлі синеньких плодів.

Таким чином, спосіб соління і квашення заснований на перетворенні цукру в молочну кислоту. Цукор міститься у всіх овочах. Молочна кислота, накопичуючись в овочах, перешкоджає розвитку гнильних мікробів. Отже, таким шляхом, овочі охороняються від псування.

Дивіться також:  Перець нарізаний маринований на зиму в банках — 5 простих рецептів

Молочна кислота, в даному способі консервуванні (солінні), є консервантом для баклажан.