Гриби (печериці або лісові) почистіть, помийте, дрібно наріжте. Покладіть гриби в сковороду до цибулі. Посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. За 2 — 3 хвилини до готовності можна додати роздавлений часник.
Очищений і нарізаний великими шматками картоплю відваріть в підсоленій воді до готовності. Великі шматки не так сильно розварюються. як дрібні. Злийте воду. поставте каструлю на невеликий вогонь і випаруйте всю рідину.
Додайте до картоплі вершкове масло і мелений перець, зробіть пюре.
Злегка остудіть пюре, додайте яйце і 3 столові ложки борошна, ретельно перемішайте.
На обробну дошку або тарілку насипте близько 1/2 склянки борошна. мокрою ложкою наберіть картопляне тісто і покладіть його на борошняну гірку. Мокрою рукою зробіть з тіста коржик, покладіть на її центр грибну начинку, акуратно з’єднайте краю заготовки.
Заготівлям надайте овальну форму, обваляйте в борошні і смажте з двох сторін на олії на середньому вогні до рум’яної скоринки.
Картопляні зрази з яйцем і рисом
Інгредієнти:
- картопля — 9 шт.
- яйця — 3 шт.
- олія — 5 ст. ложок
- цибуля ріпчаста — 3 шт.
- рис — 1/4 склянки
- сухарі панірувальні, перець, сіль
Приготування:
- Відварну картоплю протерти.
- До протертого картоплі додати сирі яйця, мелений перець, перемішати, посолити.
- З картопляної маси зробити круглі коржі.
- На середину коржики покласти фарш, загорнути краї, надати овальну форму, панірувати в сухарях і підсмажити на сковороді з обох сторін.
- Для фаршу: яйця відварити, дрібно порубати, змішати з підсмаженою цибулею, додати відварений рис, перець, сіль.
Подавати з томатним цибульним і грибним соусом.
Зрази картопляні з квашеною капустою
Інгредієнти:
- картопля — 500 г
- капуста квашена — 400 г
- цибуля ріпчаста — 3 шт.
- яйце — 1 шт.
- жир — 2 ст. ложки
- сухарі панірувальні, перець, сіль
Приготування рецепту:
- Картоплю відварити в мундирі і, поки не охолов, очистити і пропустити через м’ясорубку або протерти крізь сито.
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і підсмажити до золотистого кольору.
- Квашену капусту додати до цибулі і тушкувати на сковороді до готовності, поперчити.
- В злегка остигле пюре покласти сире яйце і добре перемішати.
- З картопляної маси зробити коржик, в центр покласти фарш з капусти і сформувати овальну заготовку.
- Обваляти заготовки в сухарях і обсмажити на сковороді з обох сторін.
Подавати з будь-яким соусом.
Картопляні зрази з печінкою
Інгредієнти:
- картопля — 1 кг
- куряча печінка — 600 г
- морква — 2 шт.
- яйця — 3 шт.
- цибуля ріпчаста — 1 шт.
- борошно — 100 г
- зелень, сіль, перець, спеції — за смаком
Приготування рецепту:
- Зваріть і очистіть картоплю, воду злийте, протріть через сито.
- Додавайте в картопляну масу яйце, борошно, сіль і все добре перемішайте.
- Поріжте дрібно цибулю, натріть на середній терці моркву і все обсмажте на сковороді з олією.
- Туди ж сковороду додати відварену печінку ( дрібно нарізану або пропущену через м’ясорубку).
- У фарш додайте сіль, перець, перемішайте.
- З картопляного пюре зробіть коржі, в центр яких покладіть фарш.
- Сформуйте овальної форми заготовки, обваляйте в борошні й обсмажте на повільному вогні сковороді з обох сторін.