Другі страви у вигляді приготованого плову з баранини або курки — завжди бувають затребувані за святковим столом. Покроковий рецепт допоможе приготувати його в домашніх умовах і нагодувати всіх гостей.
Продукти на 8-10 порцій:
- м’якоть баранини (або куряче філе) — 1.5 кг
- рис — 1.5 склянки
- морква — 1.5 кг
- ріпчаста цибуля — 1 кг
- часник — 1 головка
- рослинне масло — 2/ склянки
- барбарис — 3 ст. ложки
- кумін (або зіра) — 1 ст. ложка
- солодка паприка — 1 ст. ложка
- сіль
Приготування:
- Промити добре рис, залити її холодною водою і залишити на 4-5 годин (або на ніч).
- М’ясо промити, нарізати невеликими шматочками, покласти в глибоку посуд. Туди ж висипати спеції і добре перемішати. Солити не треба ! Залишити так на 1 годину.
- Нарізати крупно цибулю. У казан налити рослинне масло і обсмажити в ньому нарізану цибулю до золотистого кольору. Вогонь при готуванні повинен бути середнім.
- Моркву натерти і додати до цибулі, перемішати і смажити ще 1 хвилину.
- В казан до моркви з цибулею покласти шматочки м’яса і перемішати. Закрити кришкою і готувати до тих пір, поки м’ясо не стане м’яким. періодично помішувати. При необхідності додати трохи води.
- В готове м’ясо покласти промитий рис і розрівняти. Перемішувати не треба ! Акуратно залити воду — вона повинна бути на 2 пальці вище поверхні рису. Посолити і включити сильний вогонь, стежити і як тільки вода википить до рівня рису, зменшити вогонь до самого мінімуму.
- Увіткнути в середину вимиту, але не очищену головку часнику, накрити кришкою і готувати рівно 15 хвилин.
- Потім зняти плов з баранини з вогню і залишити під кришкою ще на 15 хвилин.
- Викласти вміст казана в красиву сервірувальний посуд гіркою, прикрасити і поставити на новорічний стіл. Головку часнику можна залишити.
Приємного новорічного апетиту !
Риба в духовці по-французьки
Другі страви, приготовані за цим рецептом ідеально підходять для святкового і новорічного столу. Це простий і смачний рецепт гарячого страви з риби.
Інгредієнти:
- філе тілапії (або тріски, палтуса) — 3 шт.
- сік половини лимона
- плавлений сирок — 1 шт.
- яйце — 2 шт.
- сметана — 1 ст. ложка
- гірчиця — 1 ч. ложка
- цибулина — 1 шт.
- сир — 70 г
- сіль, перець
Метод приготування:
1. Філе тілапії розморозити, посолити, поперчити і полити соком з половинки лимона. Відставити поки в сторону, нехай маринується. Якщо ви візьмете філе тріски, то наріжте на порційні шматки.
2. Пензликом змастіть деко і викладіть рибу.
3. На великій тертці натріть плавлений сирок. У ту ж миску натріть 2 варених яйця. Покладіть столову ложку сметани і чайну ложку гірчиці. Трохи підсолити і перемішайте. Начинка «шуба» готова.